Fungsi dan batasan Kalkulator Bmi

Fungsi dan batasan Kalkulator Bmi

BMI, yang bermaksud “indeks jisim badan”, adalah langkah yang sangat popular bagi obesiti. Ia dikira dengan mengambil berat badan anda dalam kg dan membahagikan oleh dataran tinggi anda dalam meter. Ianya juga dikenali sebagai Indeks Quetelet, selepas pengasasnya Belgium. Ia digunakan di seluruh dunia oleh kerajaan-kerajaan yang banyak dalam piawaian rasmi kesihatan mereka. Mengetahui sedikit lebih lanjut tentang BMI dan beberapa bantahan terhadap menggunakan piawaian yang popular ini.

Apa yang dilihat dapat skor Ideal?

Apabila anda mempunyai markah 20 hingga 25 anda dilihat dapat berat badan yang normal. Apa-apa lebih 25 adalah berlebihan berat badan dan lebih daripada 30 adalah obes. Di bawah 20 dianggap tidak sihat serta, kerana anda dianggap scrawny–iaitu cahaya-berat badan tidak sihat. Anda mungkin kekurangan tenaga dan memerlukan otot.

Kelemahan Kalkulator BMI

Jika anda merupakan seorang atlet yang akan menggunakan Kalkulator BMI untuk menentukan sama ada atau tidak anda cukup sihat, sihat, atau mempunyai kejayaan dengan berjalan atau program kecergasan, anda perlu sedar kelemahan pengiraan BMI. Pertama sekali, Quetelet tinggal pada tahun 1800. Orang melihat dan hidup berbeza ketika itu. Orang telah secara umumnya jauh lebih pendek.

Kalkulator BMI untuk memulakan dengan menganggap gaya purata. Ini bermakna ia menganggap bahawa anda adalah, bagi sebahagian besar, tidak aktif, dengan hampir semua senaman fizikal anda yang datang dari berjalan, bekerja dan sebagainya. Ia juga mengandaikan bahawa anda makan diet moden yang biasa, yang seperti yang kita tahu sekarang ini tidak semua yang baik untuk mengekalkan off pound yang tidak diingini.

Kalkulator BMI: Masalah dengan pelari

Jika anda merupakan seorang atlet, anda adalah bukan orang biasa. Anda tidak mempunyai gaya hidup sedentari dan anda biasanya akan membuat beberapa sedar pilihan serta pemakanan. Anda akan juga minum air lebih banyak daripada orang biasa semalam, dan penggunaan air dikenali untuk membantu penurunan berat badan. Sekarang, ini bermakna bahawa kalkulator BMI boleh bermasalah untuk anda sebagai seorang Naib juara. Ia boleh menunjukkan bahawa anda adalah “scrawny” apabila sebenarnya ia adalah jelas bahawa anda adalah otot semua ramping dan diisi dengan kecergasan dan tenaga.

Terdapat lain-lain masalah yang anda mungkin hadapi jika anda menggunakan Kalkulator BMI sebagai petunjuk kesihatan dan kesejahteraan.

Kalkulator BMI: masalah dengan orang-orang yang lebih tua

Orang-orang yang lebih tua (orang lebih 60) cenderung kehilangan inci atau dua daripada ketinggian mereka seperti yang mereka umur, tetapi mereka tidak kehilangan berat badan yang mudah seperti yang mereka lakukan apabila mereka masih muda. Oleh itu, jika anda seorang Naib juara yang lebih tua, Kalkulator BMI mungkin menunjukkan bahawa anda adalah “daripada bentuk”, mungkin kelebihan berat “badan” apabila sebenarnya anda tidak.

Kalkulator BMI: masalah dengan jenis badan “ectomorph”

Sesetengah orang tidak secara semula jadi hanya sebagai cenderung untuk meletakkan berat seperti orang lain, padahal mereka sebenarnya tidak sihat pada semua. Orang-orang Asia cenderung jatuh ke dalam kategori ini lebih kerap daripada kaum lain. Jadi jika anda di Asia, atau jika anda tahu bahawa anda adalah seorang “ectomorph” badan, Kalkulator BMI mungkin mengatakan anda berada dalam julat 20 hingga 25 semasa anda benar-benar berlebihan (anda mempunyai terlalu banyak tisu lemak, otot tidak cukup). Begitu juga, ia boleh memberitahu anda bahawa anda akan “scrawny” apabila sebenarnya, pound untuk pound, anda agak kuat.

Kalkulator BMI: masalah dengan orang yang tinggi

Orang yang tinggi (pada dasarnya mereka lebih tinggi 6 persegi) tidak melakukan dengan kalkulator BMI. Pengiraan hanya tidak menganggap mereka realistik, kerana kembali pada hari-hari Quetelet, dia tidak mempunyai orang-orang untuk menguji pengiraan Nya!

Kalkulator BMI: masalah dengan orang-orang otot

Orang-orang yang agak otot tidak berbuat baik dengan kalkulator BMI, kerana otot berat lebih lemak. Jadi, orang-orang athletically otot seringkali berubah “berat badan berlebihan”. Ramai pelari pecut 100 meter elit di hari ini, berdasarkan BMI, berat badan berlebihan. Hanya Usain Bolt “Kilat” mungkin mempunyai BMI yang sihat. Ia sesekat saintis sebenarnya kerana itu. Beliau dianggap tidak cukup berotot untuk beliau bergerak pada kelajuan!

Ia adalah menarik untuk melihat bahawa secara meluas diamalkan langkah telah mendapat begitu banyak kelemahan bagi orang-orang yang begitu banyak. Indeks Jisim badan adalah semata-mata lapuk. Banyak kerajaan Walau bagaimanapun telah berpindah dengan masa lagi dan menggunakan ini sebagai langkah utama untuk kesihatan penduduknya.

Ia adalah baik untuk melihat bahawa kerajaan New Zealand Tempahan telah dibuat beberapa perubahan. Ia kini menggunakan ukuran saiz pinggul dan pinggang saiz kerana ia telah terbukti bahawa nisbah antara mereka adalah sangat menunjukkan jantung dan masalah kardiovaskular kemudian nanti dalam kehidupan. Dan ini masuk akal: Jika anda membawa terlalu banyak lemak perut bagi sikap anda anda berada dalam kesulitan. Berdasarkan BMI semua masih boleh baik jika anda adalah agak tinggi, tetapi pada nisbah baru ini menjelaskan lebih baik sama ada anda sihat atau tidak.

Masa hadapan kita akan lihat officlal institusi dan kerajaan beralih daripada menggunakan BMI dan bergerak menggunakan langkah-langkah lain. Mengukur kejayaan atau kesihatan anda merupakan seorang atlet boleh oleh itu lebih baik dilakukan oleh berat yang tulen, dengan perubahan dalam saiz pakaian anda, lemak perut anda, dalam masa yang dihabiskan berjalan dll berbanding dengan BMI. Anda boleh masih menggunakannya sebagai ukuran, tetapi dengan cara tidak merasa dikawal oleh kerana terdapat banyak, ramai orang untuk whome pengiraan ini adalah masa lalu yang ‘ tarikh kena dibayar!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *