Fred Clark: Wisconsin penjagaan kesihatan adalah bernilai berjuang untuk

Fred Clark: Wisconsin penjagaan kesihatan adalah bernilai berjuang untuk

Perdebatan sengit lebih pembaharuan penjagaan kesihatan tahun ini mencerminkan apa yang kita tahu, dan apa yang kita tidak tahu. Kita tahu sistem yang kami ada tidak berfungsi, dan lagi banyak kita amat bimbang tentang perubahan-perubahan yang mungkin diperlukan untuk menetapkan.

Terdapat banyak dipanaskan perbincangan mengenai kesihatan cadangan pembaharuan pilihan. Walau bagaimanapun opsyen yang kekal jika reformasi pakai akan menjadi “pelan” penjagaan kesihatan yang akan melihat kos penjagaan kesihatan, double (sekali lagi) antara tahun 2007 dan 2017, semakin ramai rakyat Amerika semua berusia menjadi un-insured atau diri, perubatan kebangkrapan terus menjejaskan lebih daripada 2 juta rakyat Amerika setiap tahun, dan hasil penjagaan kesihatan yang akan terus menolak seperti rakyat Amerika yang lebih banyak dan lebih banyak pergi tanpa rawatan pencegahan asas. Inilah sebenarnya situasi yang kita akan hadapi hari di Amerika Syarikat jika kami meneruskan perniagaan seperti biasa.

Satu idea yang ditangkap kebakaran dengan orang-orang yang menentang sebarang pembaharuan telah ketakutan bahawa keputusan penjagaan kesihatan, termasuk akhir dari kehidupan keputusan, entah bagaimana akan dibuat oleh kerajaan birokrat, menghalang pesakit, keluarga dan doktor mereka dari memilih pilihan rawatan atau membuat keputusan yang kritikal. Sebenarnya kita sudah mempunyai sistem tersebut semalam, tetapi Berhujahlah diambil bekerja oleh Syarikat-syarikat insurans, bukan kerajaan.

Setiap cadangan yang boleh dipercayai untuk penjagaan kesihatan pembaharuan malah berusaha menghalang Penafian penjagaan. Di Wisconsin pada tahun ini kita telah lulus undang-undang untuk berbuat demikian, termasuk memastikan rawatan perubatan yang mencukupi untuk kanak-kanak dengan autisme, memerlukan syarikat insurans untuk menampung kos implan koklea dan menghadkan keupayaan penanggung insurans untuk menafikan Wisconsin pemohon kerana syarat-syarat yang sedia ada.

Di Wisconsin, kami amat bertuah hari ini untuk mempunyai ramai rakyat yang kurang tanpa insurans daripada purata kebangsaan, sebahagiannya disebabkan oleh program-program yang progresif seperti Badger penjagaan Plus, yang menyediakan perlindungan untuk keluarga yang layak dengan kanak-kanak, dan teras Badger yang memberikan perlindungan kepada dewasa anak yang layak. Berita baik ini adalah sedikit keselesaan Walau bagaimanapun bagi mereka yang tidak layak untuk program ini tetapi masih menghadapi perbelanjaan perubatan yang teramat besar tanpa perlindungan yang mencukupi.

Krisis semasa dalam penjagaan kesihatan lebih amat dirasai dalam komuniti yang kecil dan kawasan luar bandar. Ekonomi di kawasan luar bandar yang dikuasai oleh perniagaan yang kecil, yang dipaksa untuk menggugurkan perlindungan pada kadar yang lebih cepat daripada perniagaan yang lebih besar, terutamanya disebabkan oleh kenaikan kos. Di samping itu, ramai penduduk luar bandar bekerja sambilan, bermusim, atau untuk diri mereka sendiri, mereka lebih berkemungkinan mempunyai manfaat penjagaan kesihatan peribadi, ditaja oleh majikan.

Jadi, apa jua keputusan undang-undang pembaharuan penjagaan kesihatan di Washington pada tahun ini, kita akan mempunyai lebih banyak kerja perlu dilakukan di rumah untuk memberi jaminan bahawa Wisconsin penduduk mempunyai akses untuk insurans kesihatan dan akses kepada doktor.

Walaupun bagi orang-orang dengan baik insurans, kekurangan doktor penjagaan primer sepanjang Wisconsin mengakibatkan kurang pilihan yang tersedia untuk keluarga dalam mencapai penjagaan kesihatan pencegahan asas. Walaupun Sauk County bernasib baik kerana mempunyai klinik perubatan dan hospital-hospital dalam semua masyarakat utama kita, kita masih mempunyai kekurangan doktor penjagaan primer, dan terdapat kawasan saya mewakili di mana kekurangan adalah lebih akut.

Jadi kita perlu melakukan lebih banyak untuk menarik lepasan sekolah perubatan meninggalkan lampu berkilat bandar yang besar dan tinggi-dolar kepakaran perubatan, sebaliknya mencari di kawasan luar bandar untuk amalan perubatan keluarga. Salah satu cara ialah untuk membantu mengembangkan program satu-of-a-jenis di sini di Baraboo yang tidak saja. St. Clare Hospital Baraboo perubatan keluarga Residency Program membawa baru ditempa UW bermastautin doktor di sini untuk menimba pengalaman hidup di bandar kecil dan di dalam persekitaran di mana mereka boleh mendapatkan pengalaman “hands-on”. Kerja-kerja atur cara ini dan kami ingin membantu masyarakat lain yang mendapat manfaat daripada idea yang mudah ini.

Wisconsin mempunyai sistem penjagaan kesihatan, termasuk penyelidikan Universiti, hospital dan klinik, dan rangkaian pengamal, yang kita boleh pasukannya patut berasa bangga. Ia adalah semata-mata tidak boleh diterima bahawa begitu ramai di antara rakan-rakan kami yang Wisconsinites tidak mempunyai akses kepada sistem itu – sama ada disebabkan ketiadaan insurans atau kekurangan layak pembekal.

Itulah sebabnya mengapa saya akan bekerja di peringkat negeri untuk membantu meningkatkan ketersediaan ubat penjagaan primer, dan untuk memastikan bahawa semua warganegara Wisconsin mendapat akses kepada perlindungan kesihatan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *