Four Points yang berguna untuk memahami tentang Surat Ikatan Amanah yang kedua

Four Points yang berguna untuk memahami tentang Surat Ikatan Amanah yang kedua

Ramai di antara kita kekal di masyarakat mana celik kewangan dianggap penting untuk kelangsungan hidup. Anda perlu selalu mengikut perkembangan terma-terma bagi pelbagai dana amanah dan pinjaman bagi anda untuk mendapatkan tawaran yang optimum untuk memenuhi keperluan anda dan orang tersayang.

Makna

Ikatan kedua adalah salah satu daripada pelbagai jenis pinjaman amanah yang ditawarkan. Jika penghutang kini mempunyai ikatan dengan nama beliau, masih ada potensi untuk mendapatkan gadai janji yang lain. Dalam keadaan seperti ini, pinjaman wang tunai 1 boleh mengambil keutamaan ke atas pinjaman ke-2 dan keutamaan akan berpindah dari pendahuluan kedua ke pertama. Pinjaman ini oleh itu dirujuk sebagai ikatan kedua.

Tempoh dan masa

Masa yang di mana pinjaman Amanah kedua dibuat mungkin tidak sangat penting kepada penghutang, Walau bagaimanapun, ia adalah penting untuk orang yang mengeluarkan keluar pinjaman. Mengikut jenis Ikatan yang kedua, jadual pembayaran balik akan meletakkan keutamaan pada kepentingan pemberi pinjaman yang diberikan awal ikatan. Ini diterjemahkan ke dalam tempoh pembayaran balik pinjaman bergerak perlahan untuk pemberi pinjaman 2 termasuk kemungkinan kecil mendapatkan jumlah pinjaman yang lengkap hendaklah apa-apa malang menimpakan penghutang. Oleh itu, ia adalah penting bahawa gadai janji Ditetap masa bersesuaian dengan tempoh Bilakah sumber kewangan mampu akan diregangkan dalam kes pembayaran balik adalah miskin.

Kelebihan

Walaupun ia mungkin kelihatan seolah-olah ikatan kedua tempawan dengan segala bentuk kelemahan dan kekurangan, Terdapat beberapa kelebihan yang ketara akan diperolehi daripada ikatan 2. Walaupun ganjaran pada Surat Ikatan Amanah yang kedua mungkin tidak akan muncul sebagai menjanjikan pada mulanya, Terdapat banyak mata yang menjatuhkan baki memihak kepada mereka. Salah satu daripada mereka akan dasar looser yang diperolehi untuk mendapatkan ikatan 2. Surat Ikatan Amanah yang kedua juga biasanya dikaitkan dengan risiko yang lebih rendah dan dianggap lebih selamat. Ianya biasanya lebih mudah untuk mencari sebuah bank untuk menerima ikatan 2 terutamanya kerana Bank-Bank juga sedar bahawa apa-apa bentuk hartanah adalah aset yang akan menghargai nilai selepas beberapa waktu. Oleh itu, harta yang tidak bernilai di dalam ekuiti pada masa ini adalah mungkin akan bernilai besar lebih nilai pada masa akan datang.

Kelemahan

Dalam banyak kes, peminjam adalah hampir tidak bimbang tentang sama ada pinjaman dikategorikan di bawah Surat Ikatan Amanah yang pertama atau kedua ikatan. Namun, senario ini diterbalikkan sebelah syarikat pinjaman. Sejak membuat Surat Ikatan Amanah menggunakan kediaman anda atau harta sebagai cagaran, sekiranya apa-apa ketidakupayaan untuk membayar balik pinjaman, pembekal pinjaman Surat Ikatan Amanah yang ke-2 bakal kehilangan lebih banyak berbanding pembekal pinjaman Surat Ikatan Amanah yang pertama. Ia adalah kerana, dalam urutan keutamaan, hartanah tersebut akan pergi kepada pemberi pinjaman Surat Ikatan Amanah 1. Kerana risiko yang lebih besar ini, pemberi pinjaman daripada ikatan kedua biasanya mengenakan kadar faedah yang sangat tinggi. Mengetahui ini, anda mungkin mahu untuk berfikir tentang tinggal dari Surat Ikatan Amanah sekunder kerana kadar faedah yang lebih tinggi berbanding dengan membayar balik pinjaman kewangan anda sebelum melakukan satu lagi.

Dalam era di mana pelaburan dan keputusan-keputusan kewangan yang bijak adalah kunci untuk memelihara dan meningkatkan dana anda, ia adalah penting untuk mengekalkan mata yang berminat pada trend dan kekal sehingga kini pada skim dan program-program yang mungkin membantu anda dalam keputusan kewangan anda yang terkini.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *