Fluoridation, ganjaran tertinggi bagi mengukur Kesihatan sejak pelalian Polio

Fluoridation, ganjaran tertinggi bagi mengukur Kesihatan sejak pelalian Polio

Menurut Persatuan pergigian Amerika, fluoridation bekalan air di seluruh Amerika Syarikat secara drastik akan mengurangkan jumlah yang dibelanjakan oleh negara untuk kesihatan pergigian bil sebanyak sebanyak $100 juta setahun. Terdapat kemungkinan bahawa ini akan berlaku. Sebuah kempen baru yang utama untuk membantu dalam fluoridation 438 komuniti air sistem dan 100 sekolah air tidak kini mendapat manfaat daripada fluoridation telah dimulakan oleh Jabatan Kesihatan & kebajikan lepas ini jatuh. Ini pasti akan menambah 6,800 masyarakat yang akan menikmati manfaat air fluoridation.

Kaji selidik menunjukkan bahawa, walaupun amalan yang meluas, air fluoridation dan kegunaan yang tidak diketahui kepada 76 juta orang dewasa, yang terletak kira-kira 51% dari penduduk negara ini. Kira-kira 43 juta orang dewasa berfikir bahawa fluoridation digunakan untuk mencipta air minuman yang tulen atau mengurangkan pencemaran. 45 juta yang mendapat air minuman mereka dari sistem air akan tahu tentang sama ada atau tidak ia mengandungi fluorida.

Di bawah kerajaan baru pemacu, usaha untuk mendidik orang ramai akan terus dipergiatkan untuk meningkatkan kefahaman mengenai nilai-nilai fluoridation sebagai langkah profilaktik terhadap kerosakan gigi. Cara-cara membaik pulih gigi reput telah dikenali selama beberapa waktu, tetapi cara-cara mencegah kerosakan gigi mempunyai hanya datang dalam suku abad ke. Pengambilan natrium fluorida oleh anak-anak mereka membesar akan mengurangkan penyebaran kerosakan gigi dan akan mendapat manfaat kesihatan gigi mereka kerana mereka terus ke dewasa, mengurangkan kemungkinan untuk mempunyai apa-apa prosedur kesihatan pergigian yang dilakukan kepada mereka.

Tiada langkah-langkah kesihatan telah diberi pemerhatian yang jauh lebih kritikal daripada fluoridation bekalan air bandar. Lebih daripada 30 tahun pengalaman penyelidikan dan komuniti telah menunjukkan manfaat dan Keselamatan fluoridation. Apabila kanak-kanak minum air fluoridated semasa mereka masih bayi, mereka adalah kurang berkemungkinan untuk menghadapi kerosakan gigi sebagai salah satu daripada masalah mereka kerana mereka membesar. Sebilangan besar kanak-kanak ini boleh mengalami sebagai bebas daripada kerosakan. Minum air fluoridated akan mengurangkan perbelanjaan penjagaan kesihatan pergigian kanak-kanak.

Tetapi individu yang lebih tua juga akan memanfaatkan. Terdapat peningkatan dalam bilangan remaja yang rongga yang percuma, dan terdapat enam kali lebih banyak remaja percuma rongga yang datang daripada masyarakat yang fluoridated daripada apa yang terdapat dari bebas fluoridated orang. Kerajaan sedang membantu ekonomi kerana ia menyokong fluoridation sebagai langkah yang perlu untuk peningkatan kesihatan gigi. Komuniti dengan sumber-sumber yang tidak mencukupi bagi fluoridation sendiri bekalan air akan terus dirahmati sokongan daripada kerajaan.

Kos akan sekitar $2 bilion dolar untuk rawatan pergigian setiap tahun kerana 95% daripada kanak-kanak dipengaruhi oleh penyakit pergigian. Pegawai-pegawai kerajaan menganggap fluoridation sebagai ganjaran tertinggi bagi mana-mana langkah pencegahan kesihatan selain pelalian polio. Pelaburan 25 peratus yang setiap tahun akan mengurangkan perbelanjaan mengembalikan gigi kekal anak oleh kira-kira $12. Nilai tahunan kurang daripada $200,000 setahun telah dibelanjakan oleh perkhidmatan kesihatan awam dalam menggalakkan fluoridation.

Ironinya, $9 juta telah dibelanjakan setiap tahun untuk menyokong penyelidikan lain yang bertujuan untuk mengurangkan rongga. Alternatif termasuk fluoridated susu dan roti. Pada keseluruhannya, fluoridating susu akan lebih mahal dan menjadi lebih tidak praktikal daripada fluoridating air. Orang-orang yang tidak minum susu, akan tidak toleran laktosa, atau alah kepada susu tidak akan dapat menikmati faedah-faedah fluoridation. Kesihatan gigi terutamanya bergantung kepada fluoridation, pemakanan yang betul dan menjaga kebersihan diri.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *