Flavonoid dan karotenoid

Flavonoid dan karotenoid

Nutrien yang paling terkenal dalam makanan tumbuhan adalah flavonoid dan karotenoid. Nutrien ini mempunyai potensi yang besar apabila dimakan segar, tetapi apabila mereka menjalani pemprosesan dan Pempasteuran, mereka merendahkan pesat dan gagal untuk memberikan mereka faedah-faedah yang dijanjikan. Ia adalah penting untuk makan mereka segar atau tidak. Lagi hendak mencari tumbuh-tumbuhan makanan yang mengandungi unsur-unsur yang mempunyai tahap yang tinggi kemujaraban yang membantu menggalakkan kesihatan yang baik. Khusus yang mengandungi Iridoids.

Apakah Iridoids?

†¢ akan fitokimia bioaktif yang jarang ditemui dalam buah-buahan;

†¢ adalah berbeza daripada flavonoid yang terdapat dalam buah-buahan semua;

†¢ mempunyai pelbagai bioactivities;

†¢ adalah sangat stabil dan tahan adalah kemerosotan semasa pemprosesan dan penyimpanan, tidak seperti flavonoid yang banyak;

Iridoids adalah fitokimia bioaktif yang jarang ditemui dalam buah-buahan, adalah berbeza daripada flavonoid yang terdapat dalam buah-buahan semua dan mempunyai pelbagai jenis bioactivities. Iridoids mempunyai struktur kimia yang mudah, yang membuat mereka sememangnya kuat tekanan persekitaran. Hasilnya, iridoids mengekalkan komposisi kimia mereka walaupun apabila terdedah kepada oksigen, cahaya, dan heat†“aktiviti yang berlaku semasa pemprosesan dan Pempasteuran yang sering merendahkan atau memecahkan sebatian kimia yang lemah. Komposisi kimia yang sama juga bermakna bahawa iridoids kekal stabil dalam tempoh yang lama untuk menyimpan. Iridoids terdapat dalam tumbuh-tumbuhan ubat-ubatan yang banyak dan mungkin beberapa aktiviti-aktiviti mereka farmaseutikal.

Apakah flavonoid dan karotenoid?

Flavonoid mempunyai aktiviti antioksidan. Flavonoid akan menjadi sangat popular kerana mereka telah mempromosikan kesan kesihatan yang banyak. Di antara aktiviti-aktiviti yang disebabkan oleh flavonoid termasuk: anti-allergic, anti-kanser, antioksidan, anti-radang dan ciri-ciri anti-virus.

Seperti sepupu kimia mereka lebih dikenali, carotenes, flavonoid akan pigmen tumbuhan, mewujudkan Pelangi warna. Di samping itu, banyak flavonoid dan carotenes berfungsi sebagai antioksidan dan melindungi tumbuh-tumbuhan daripada kerosakan radikal bebas. Perbezaan yang besar adalah bahawa flavonoid air larut, manakala carotenes minyak larut.

Sumber utama pemakanan flavonoid termasuk buah-buahan dan produk buah-buahan, teh dan soya. Kajian telah mendapati bahawa flavonoid dalam makanan ini melindungi daripada penyakit jantung dan kanser.

Haba, tahap keasidan (pH) dan tahap pemprosesan boleh mempunyai kesan yang dramatik pada kandungan flavonoid makanan. Sebagai contoh, dalam bayam segar potong, mendidih ekstrak 50% kandungan flavonoid jumlah.

-Apakah faktor-faktor yang mungkin menyumbang kepada kekurangan flavonoid?

Pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran – yang miskin atau rutin pengambilan buah-buahan yang tinggi-diproses dan sayur-sayuran – biasa menyumbang faktor kekurangan flavonoid. Ia adalah sukar untuk overemphasize kesan pemprosesan dan diet makanan keseluruhan pengambilan flavonoid. Jika bahagian-bahagian pulpy, berserabut buah-buahan akan dihapuskan daripada jus, dan warna-warna semulajadi yang meriah daripada sayur-sayuran dalam tin hilang semasa pemanasan yang berulang-ulang, risiko kekurangan flavonoid sangat meningkat.

Bagaimana memasak, menyimpan atau pemprosesan karotenoid memberi kesan?

Ia adalah penting untuk ambil perhatian, bagaimanapun, bahawa dalam kebanyakan kes, memasak yang berpanjangan daripada sayur-sayuran mengurangkan kewujudan karotenoid dengan menukar bentuk carotenoid yang.

Apakah faktor-faktor yang mungkin menyumbang kepada kekurangan karotenoid?

Karotenoid bahan-bahan yang fat-soluble, dan oleh itu memerlukan kehadiran lemak pemakanan untuk penyerapan yang betul melalui saluran penghadaman. Oleh yang demikian, carotenoid status mungkin akan dirosakkan oleh diet yang sangat rendah lemak atau jika anda mempunyai keadaan perubatan yang menyebabkan satu penurunan dalam keupayaan untuk menyerap lemak pemakanan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *