Firstcopy Toner kesihatan dan Keselamatan

Firstcopy Toner kesihatan dan Keselamatan

Ramai yang bimbang tentang kesan-kesan kesihatan terhidu serbuk halus dan asap dari toner katrij cetak yang digunakan dalam moden untuk mesin penyalin.

Terdapat banyak data penyelidikan dan bimbingan dari kesihatan di UK dan Eksekutif Keselamatan (HSE) serta siri model panduan penilaian risiko untuk membantu perniagaan untuk memastikan kesejahteraan kakitangan mereka.

Bahan-bahan yang digunakan dalam serbuk toner adalah dakwat serbuk yang sangat halus, terdiri daripada bahan yang dipanggil karbon hitam dan polimer yang.

Apabila salinan dibuat toner yang dikenakan. Imej untuk di Salin ditukarkan kepada dan dipetakan tuduhan kekutuban yang bertentangan pada gendang khas dalam pencetak. Toner yang kemudian dipindahkan ke kertas dan “ditetapkan”, biasanya oleh haba yang bertindak pada polimer.

Terdapat pelbagai jenis toner bergantung pada penggunaannya dan apa peralatan, jadi yang Fotokopi berkelajuan tinggi, di mana cetak yang telah ditetapkan (atau kering) dengan cepat akan menggunakan gabungan karbon hitam/polimer berbeza dari campuran yang digunakan dalam pencetak pejabat lebih perlahan.

Ada satu tempat kerja diluluskan had pendedahan (WEL) bagi pesawat karbon hitam daripada 3.5 mg/m³.

Untuk perniagaan yang ingin memastikan mereka pengaturcara yang kesihatan dan Keselamatan yang berkesan HSE yang menyediakan senarai semak panduan.

Ia juga mentakrif bahaya atau bahaya, untuk membuat penilaian seperti kemungkinan menyedut wap pelarut dari bahan-bahan kimia yang digunakan dalam Pencetak pancut dakwat, bahaya sentuhan kulit dengan dakwat dan bernafas dalam pelepasan dari untuk mesin penyalin.

Ia membantu menentukan yang menghadapi risiko, daripada pengguna kepada orang-orang yang bertanggungjawab menggantikan kartrij toner mesin dan juga memberi garis panduan apa-apa gejala yang mungkin boleh membantu mengenal pasti kemudaratan yang disebabkan.

Walau bagaimanapun, ia juga membuat jelas bahawa ia tidak berbahaya untuk bernafas dalam pelepasan toner.

Mengikut analisis oleh Cambridge University karbon hitam dikelaskan sebagai habuk gangguan (sebuah Kumpulan 2B karsinogen, “mungkin karsinogenik kepada manusia”).

Ia melaporkan, bagaimanapun, bahawa kajian haiwan tidak turunkan sebarang kualiti karsinogenik dalam penyedutan ujian karbon hitam.

Walau bagaimanapun kedua-dua sumber memaklumkan bahawa ia memang bijak untuk memastikan bahawa mana-mana pejabat yang menyalin dan mencetak Mesin terletak di kawasan-kawasan di mana terdapat pengudaraan – dan kursus untuk memastikan terdapat tiada wayar yang kosong yang boleh menjadi bahaya perjalanan.

Satu lagi aspek keselamatan adalah memastikan peralatan elektrik yang dalam keadaan baik, selamat dengan tiada kabel fraying, kabel selamat agar plag dan plag dengan penutup yang akan tidak menyampuk, rosak atau menunjukkan apa-apa perubahan warna dale memberitahu yang boleh menunjukkan pendawaian rosak atau fius yang tidak berkesan.

Banyak rutin semakan dan penyelenggaraan dijalankan sebagai sebahagian daripada kontrak perkhidmatan yang sering mengiringi bekalan peralatan pejabat jenis ini boleh termasuk memastikan yang beribu-ribu toner katrij selamat dilupuskan atau kitar semula setiap minggu.

Mereka disediakan secara meluas di kebanyakan bahagian di UK, misalnya, di Wilayah Timur jadi jika anda adalah perniagaan yang menggunakan Fotokopi yang di Cambridge, Norwich, St Edmunds tanam atau Ipswich terdapat banyak pembekal yang boleh membantu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *