Fenugreek yang berkesan untuk mengawal gula dalam darah

Fenugreek yang berkesan untuk mengawal gula dalam darah

Sains moden adalah menumpahkan cahaya baru ubat tradisional yang lain yang memberikan manfaat kesihatan yang sangat baik. Fenugreek adalah satu herba yang berasal dari Mediterranean, Jerman, India, dan China. Penggunaan ubat-ubatan ini mula disebut 3,500 tahun yang lalu di Papyri Ebers di Mesir. Dan pengamal Ayurveda dan perubatan tradisional Cina telah menggunakan herba selama lebih 2,000 tahun.

Berkembang sebagai jenis kacang, fenugreek telah ramping batang yang tumbuh dari 1 ke 2 kaki tinggi. Tumbuhan ini mempunyai kelabu hijau daun jagged dan bunga kuning pucat yang berkembang menjadi ramping kacang pod. Pod setiap mengandungi 10 hingga 20 kuning ke biji coklat. Benih yang telah dikeringkan untuk borang fenugreek rempah. Kilang tumbuh dalam matahari penuh di tanah kering yang kaya.

Fenugreek ini juga dikenali sebagai Greek Hay dan Fenigreek. Herba ini yang paling berkembang di rantau Mediterranean. Manakala benih dan daun digunakan terutamanya sebagai rempah dalam masakan, ia juga digunakan untuk merawat pelbagai masalah kesihatan di Mesir, Greece, Itali, dan Asia Selatan.

Fenugreek terbentuk daripada benih yang kering loji dan digunakan secara tradisional dalam perubatan Ayurveda sebagai julap, dan perangsangan laktasi. Ia juga digunakan sebagai pemakanan tambahan untuk merawat pelbagai penyakit termasuk kencing manis, kolesterol tinggi, luka, keradangan dan aduan gastrousus.

Fenugreek telah terbukti lebih rendah kolesterol dan darah tahap glukosa dalam manusia dan haiwan yang sihat dan kencing manis. Cara yang tepat, oleh yang menjadi fungsi-fungsi yang tidak jelas, tetapi aktiviti yang boleh dikaitkan dengan galactomannan serat dan saponin komponen yang mengurangkan penyerapan glukosa dan kolesterol dan meningkatkan perkumuhan asid hempedu. Mengurangkan kesan gula darah juga adalah hasil daripada satu juzuk asid amino daripada fenugreek yang meningkatkan rembesan insulin di kalangan pesakit diabetes. Penggunaan Fenugreek telah dikaitkan dengan peningkatan dalam mengikat glukos ke sel darah merah yang boleh meningkatkan penggunaan glukosa.

Herba yang mungkin berguna sebagai satu cara untuk menurunkan berat badan kerana ia membantu dengan kawalan glukosa darah. Ini menghalang pancang gula dalam darah yang menghasilkan insulin spikes dan menyebabkan lemak dalam mid-section itu. Kesan dalam merendahkan kolesterol adalah bonus tambahan. Walau bagaimanapun, saya tidak akan mengisytiharkan ia berguna sebagai satu cara untuk penurunan berat badan yang cepat.

Kajian literatur yang mendedahkan kajian berikut yang menunjukkan bahawa fenugreek adalah berguna dalam mengurangkan tahap glukosa darah dan kolesterol. Dua kajian ini disenaraikan untuk menunjukkan kolesterol dan gula dalam darah mengurangkan kesan fenugreek. Ia tidak bertujuan untuk menunjukkan kajian komprehensif terhadap semua kajian yang berkaitan dengan fenugreek, dan senaman yang di luar skop artikel ini.

Pertama kajian-kajian ini menunjukkan merendahkan sifat fenugreek kolesterol.

RD Sharma, et al. kesan Hypolipidemic benih fenugreek: satu kajian yang kronik pada pesakit-pesakit kencing manis yang bergantung di-insulin. Phytother mensyaratkan 1996; 10:332-4.

Bakal, satu cabang kajian pemakanan fenugreek 60 pesakit dengan diabetes jenis 2 tahap keterukan yang berbeza. 40 orang pesakit telah mengambil ubat-ubatan kepada pengasingan hipeglisemik oral. Setiap mata pelajaran telah menjalani 7 hari kawalan pemakanan diikuti 24 minggu memakan serbuk biji benih fenugreek 25 g/hari disediakan yang sup. Diet dalam setiap tempoh adalah sama dalam kalori dan komposisi nutrien, kecuali lebih tinggi kandungan serat dalam fenugreek diet. Kolesterol serum purata yang menurun daripada asas (lebih kurang 241 mg/dl) hingga 24 minggu (lebih kurang 199 mg/dl), sebagai melakukan kolesterol LDL (lebih kurang 143 hingga 114 mg/dl), kolesterol LDL + VLDL (lebih kurang 179-148 mg/dl) dan triglycerides (lebih kurang 187-159 mg/dl). Cirit-birit dan juga telah dilaporkan dalam pesakit-pesakit dengan beberapa.

Kajian berikut menunjukkan glukosa darah lowering kesan fenugreek.

TC Raghuram, Sharma RD, Sivakumar B. kesan benih fenugreek pelupusan glukosa pemakanan pesakit-pesakit kencing manis yang bergantung di-insulin. Phytother mensyaratkan 1994; 8:83-6.

Keratan, dikawal, crossover penilaian pemakanan fenugreek dalam diabetes bergantung-insulin 10 yang mengambil glibenclamide, 2.5-7.5 mg/hari, dengan dos diet dan ubat-ubatan yang stabil. Kajian ini terdiri daripada dua tempoh 15 hari: roti 5 pesakit yang diterima yang mengandungi serbuk fenugreek 25 g setiap hari selama 15 hari pertama, manakala 5 lain menerimanya dalam tempoh kedua 15 hari. Roti kawalan mengandungi kandungan nutrien yang sama tanpa fenugreek. Berat badan dan pengambilan makanan adalah sama antara rawatan lengan. Toleransi glukosa pemakanan untuk ujian pada akhir setiap tempoh yang menunjukkan tahap glukosa min plasma yang jauh lebih rendah pada 40, 50 dan 60 min dan untuk pengurangan 11% di dalam kawasan the curve (AUC) di Kumpulan fenugreek. Erythrocyte reseptor insulin adalah jauh lebih tinggi nombor dalam Kumpulan fenugreek.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *