Februari merupakan bulan kesihatan gigi haiwan kesayangan

Februari merupakan bulan kesihatan gigi haiwan kesayangan

Februari Tempahan dicatatkan kerana bulan sejarah hitam dan kerana masa untuk snuggle tambahan tutup dengan kekasih anda sempena hari Valentine. Walau bagaimanapun, Februari juga adalah bulan kesihatan gigi binatang – masa yang khas untuk berfikir tentang bagaimana snuggling dengan anda berkaki empat yang tersayang akan lebih banyak baik jika mulut mereka adalah jauh lebih bersih!

Betapa penting adalah kesihatan pergigian Buddy atau Bella? Menurut membawa syarikat-syarikat insurans kesihatan haiwan kesayangan, penyakit dan masalah berkaitan gigi berada dalam sepuluh atas tuntutan kesihatan yang mereka terima. Masalah-masalah seperti penyakit periodontal, jangkitan gigi dan kerosakan gigi benar-benar boleh menjejaskan kesihatan keseluruhan Buddy’s jika anda tidak segera menangani masalah. Lebih baik begitu, Bella perlu mendapat pemeriksaan gigi yang kerap dan periksa gigi supaya anda boleh mengelakkan masalah gigi yang jahat dan berbahaya hujung jalan.

Memastikan Buddy’s gigi sihat dan bersinar
Persatuan Perubatan Veterinar Amerika (AVMA) melaporkan bahawa hampir 80% anjing menunjukkan beberapa tanda-tanda penyakit lisan oleh umur 3 tahun. Ini mungkin akan berkurangan jika pemilik haiwan kesayangan yang membawa anjing mereka ke Veterinar dengan kerap dan diamalkan betul haiwan kesayangan kesihatan penjagaan gigi di rumah.

Terdapat banyak cara untuk pencegahan amalan haiwan kesayangan penjagaan gigi. Secara amnya, apa jua yang anda lakukan untuk gigi anda, anda juga patut bagi Buddy’s. Memberus gigi adalah cara terbaik untuk menjaga gigi reput dan gigi penyakit kaki. Jangan gunakan produk pergigian manusia pada Buddy, walaupun! Terdapat banyak produk-produk kebersihan gigi mesra haiwan kesayangan di pasaran, dan hanya ini hendaklah digunakan pada haiwan peliharaan.

Berus beberapa haiwan peliharaan di pasaran termasuk berus jari dan berus gigi binatang yang lebih kecil. Banyak haiwan peliharaan dan pemilik mereka lebih suka berus jari, kerana ia memberikan pemilik lebih kawalan ke atas gigi yang kering dan tidak meletakkan haiwan peliharaan off banyak. Berus jari hanya slip melalui hujung jari anda yang memberi anda kawalan maksima seperti anda membersihkan mulut Buddy’s. Jika anda memutuskan untuk pergi dengan berus gigi haiwan kesayangan yang lebih tradisional, pastikan anda mendapatkan saiz yang sesuai untuk mulut Buddy atau Bella. Anjing kecil mempunyai mulut kecil dan perlu berus gigi yang kecil!

Ianya juga penting untuk tidak menggunakan ubat gigi manusia apabila anda berus mulut Bella. Dia tidak akan suka perisa pudina dan dia tidak tahu bagaimana untuk meludah keluar apabila anda telah selesai. Ini adalah mengapa haiwan peliharaan ubat gigi mesra datang dalam perisa seperti ayam atau daging lembu dan tidak dimaksudkan untuk meludah apabila memberus yang dilakukan.

Selain daripada gigi lama baik memberus, Buddy juga boleh mendapat manfaat dari biskut anjing penjagaan gigi, semburan lisan dan gel lisan. Tiga, kerana anda mungkin boleh meneka, Buddy akan suka biskut gigi. Jika anda sudah memberikan Buddy biskut atau dua hari, mengapa tidak membuat ia satu yang akan membantu memperbaiki gigi beliau? Walau bagaimanapun, jika Buddy di mulut, gigi, dan/atau nafas dalam bentuk yang cukup buruk, doktor haiwan anda mungkin mengesyorkan produk-produk yang lebih kuat, seperti semburan lisan dan gel ini.

Faedah-faedah Buddy, pencuci mulut
Mempunyai yang lebih bersih, mulut yang sihat akan memberi manfaat kepada kedua-dua anda dan Buddy. Bukan sahaja beliau akan mempunyai nafas segar (supaya anda boleh snuggle dia tambahan dekat) dan gigi yang sihat, tetapi keseluruhan kesihatan akan menjadi lebih baik, terlalu. Seperti manusia, apabila anjing mempunyai mulut yang sihat mempunyai kurang masalah kesihatan dengan hati, alat, dan juga buah pinggang. Jika rawatan kesihatan gigi yang tepat untuk Buddy dan Bella bermakna nafas lebih segar, kurang masalah kesihatan dan dah senyuman, kemudian setiap pemilik harus lebih gembira untuk memulakan mengambil penjagaan gigi haiwan lebih serius. Dan tidak hanya pada bulan Februari, tetapi bulan setiap tahun.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *