Fasa gangguan Bipolar lelaki

Fasa gangguan Bipolar lelaki

Gangguan bipolar ialah isu kesihatan mental yang mempengaruhi lebih ramai lelaki yang salah satu mungkin berfikir. Penyakit ini memanifestasikan dirinya dalam ke fasa yang sebaliknya antara satu sama lain agak mendadak. Terdapat satu tan lelaki yang mengalami peringkat awal gangguan bipolar yang pergi undiagnosed. Ini adalah mengapa ia adalah sangat penting untuk mempunyai maklumat mengenai pelbagai tanda- tanda gangguan bipolar disediakan. Di bawah anda akan menemui beberapa maklumat yang besar tentang Fasa 2 gangguan bipolar dan tanda-tanda dan gejala-gejala yang kebanyakan penghidap akan mengalami.

Fasa pertama gangguan bipolar ialah bipolar mania atau hypomania. Terdapat banyak gejala-gejala berbeza fasa ini gangguan dan orang-orang tertentu akan mengalami gejala dan akibat daripada gejala-gejala yang khusus untuk mereka. Walau bagaimanapun terdapat juga banyak yang kebanyakan penghidap gangguan bipolar akan mengalami fasa ini. Ini termasuklah perasaan cepat marah atau euphoria dan perlumbaan pemikiran atau bercakap berlebihan. Ramai lelaki yang mengalami fasa hypomania gangguan bipolar juga akan mengalami mempunyai jumlah tenaga yang luar biasa dan ramai penghidap akan cenderung untuk tidak tidur banyak. Semasa fasa ini gangguan banyak pesakit juga akan mengalami rasa gerak hati. Ini sering membawa kepada banyak mengakibatkan penghidap yang berbeza yang berbeza-beza. Sebagai contoh, sesetengah lelaki mungkin menikmati beria-ia membeli-belah atau pelaburan perniagaan berisiko tinggi; orang lain mungkin mengalami gejala-gejala dengan melakukan perkara-perkara seperti memandu laju. Gejala ini gangguan memimpin orang untuk memanjakan diri untuk mengejar wang suapan yang segera dan mempengaruhi kebanyakan pesakit dalam satu cara atau yang lain.

Fasa kedua gangguan bipolar dipanggil bipolar kemurungan atau kemurungan utama. Fasa ini adalah jauh berbeza dari fasa pertama dan kebanyakan manusia akan mengalami kemurungan yang melampau dan rendah diri. Lelaki yang mengalami fasa kedua gangguan bipolar sering dapat diatasi dengan perasaan sedih atau kesepian dan rasa bersalah. Ramai lelaki juga akan mengalami insomnia atau masalah dengan tidur atau kekurangan tidur. Fasa ini juga ialah apabila ramai penghidap gangguan bipolar akan mempunyai fikiran untuk membunuh diri. Lain-lain akan mengalami kekurangan minat dalam aktiviti-aktiviti yang mereka gunakan untuk menikmati dan kekurangan tumpuan. Jika anda atau sesiapa sahaja yang anda tahu akan mengalami gejala-gejala yang anda fikir mungkin dikaitkan dengan gangguan bipolar, anda harus berunding dengan doktor anda dengan segera.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *