Faktor-faktor yang perlu dipertimbangkan apabila membeli memanjat bingkai dibuat daripada kayu

Faktor-faktor yang perlu dipertimbangkan apabila membeli memanjat bingkai dibuat daripada kayu

Terdapat bahan-bahan yang berbeza yang digunakan dalam membuat pendakian bingkai tetapi salah satu yang paling popular digunakan adalah bingkai yang diperbuat daripada kayu. Kayu bingkai yang mendaki adalah sangat menarik untuk mata kerana selesai dengan lancar dan menyenangkan yang datang dengan warna-warna hijau atau coklat. Walau bagaimanapun, Terdapat beberapa masalah yang mungkin berlaku seperti yang anda menggunakan bingkai memanjat kayu anda. Anda perlu memastikan bahawa anda tahu bagaimana untuk menjaga mereka dengan serta-merta untuk memastikan bahawa anda bingkai pendakian akan berlangsung untuk tempoh yang lama.

Retak dan pecahan

Biasanya, kayu yang dilengkapi dengan keretakan yang semulajadi yang tidak menjejaskan kualiti itu. Walau bagaimanapun, memanjat bingkai yang tidak menggunakan kayu yang diproses sebagai bahan yang yang sangat mudah terdedah kepada retak dan pecahan. Hutan semulajadi yang tidak dirawat akan terdedah kepada hujan, haba dan keadaan cuaca melampau yang boleh merosakkan dan menyebabkan warps kepada mereka.

Buatan manusia menggunakan juga digunakan dalam beberapa struktur yang memanjat dan mereka boleh menjadi subjek kepada sejenis yang berbeza daripada kemerosotan. Menggunakan juga datang dalam pelbagai peringkat, orang-orang yang rendah dan tinggi. Jika anda telah memilih menggunakan dengan gred kayu yang lebih rendah, anda tidak perlu mengharapkan bahawa mereka akan berada dalam kualiti yang tinggi dan ianya berkemungkinan bahawa mereka akan mempunyai kemasan yang bertekstur dan kiraan simpulan lebih tinggi. Jika anda tidak mahu terganggu dengan terlalu banyak knot dan ingin mempunyai sebuah rangka pendakian yang licin selesai, maka anda perlu membeli menggunakan dengan gred kayu yang lebih tinggi. Walau bagaimanapun, kayu dengan gred yang lebih tinggi juga bermakna bahawa mereka mempunyai harga yang lebih tinggi.

Memanjat bingkai dengan bahagian-bahagian kayu gergaji adalah kurang cenderung untuk membahagikan, tetapi masih, anda dikehendaki menyemak gred kayu dan selesai daripadanya. Walaupun hutan yang mempunyai gred yang rendah kualiti yang rendah, mereka biasanya dilengkapi dengan bijirin yang lebih luas dan kiraan simpulan yang lebih tinggi, yang seterusnya memberi mereka yang lebih semula jadi.

Bahan pengawet

Pada tahun-tahun yang lepas, pengeluar bersalut produk kayu mereka dengan arsenik yang berasaskan cecair tetapi kerana kerosakan dan risiko kesihatan yang menyebabkan dalam suasana luaran dan dalaman, penggunaan ia telah berhenti. Hari ini, barangan perkilangan merawat mereka barangan kayu dengan penyelesaian berasaskan air bukan toksik. Bahan pengawet ini dianggap selamat tetapi ia boleh menyebabkan acuan hijau untuk kayu. Jika anda telah membeli memanjat bingkai yang diperbuat daripada kayu, anda perlu sentiasa menyemak mereka bagi acuan terutamanya jika anda yang menyimpannya di kawasan unventilated.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *