Faktor-faktor yang mempengaruhi tekanan darah tinggi

Faktor-faktor yang mempengaruhi tekanan darah tinggi

Tekanan darah tinggi yang dijenamakan sebagai penyakit takut kerana ia boleh menangkap orang yang tidak menyedari bahawa beliau telah strok, penyakit jantung atau sebarang penyakit kardiovaskular. Ini berlaku apabila ada yang tersumbat darah dalam arteri yang kerana lemak yang disimpan; oleh itu, menghalang darah untuk mengedarkan dengan lancar ke tengah-tengah.

Terdapat beberapa faktor untuk tekanan darah tinggi. Ini termasuklah obesiti, senaman yang miskin, natrium yang tinggi dan pengambilan garam, rokok, dan penggunaan alkohol dan dadah. Senaman diperlukan untuk mengurangkan obesiti. Langkah ini mungkin termasuk berjoging, berjalan atau bersiar-siar, berkebun, Berbasikal atau penyertaan dalam aktiviti sukan seperti bola keranjang, bola tampar, lawn Tenis, golf dan aktiviti-aktiviti sukan yang lain.
Sodium dan garam boleh dikurangkan jika bercampur dengan makanan yang dimasak. Makanan segera diproses dan bahkan akan kaya dengan sodium dan garam. Ini perlu dielakkan untuk tekanan darah tinggi yang lebih rendah. Merokok, alkohol dan ubat-ubatan perlu secara beransur-ansur dihapuskan jika ia tidak dapat dilakukan dengan serta-merta. Penggunaan pil Perancang boleh meningkatkan tahap tekanan darah. Merokok serta mengambil minuman beralkohol juga boleh meningkatkan tekanan darah tinggi. Cuba untuk mengurangkan bilangan batang rokok sehari. Hadkan juga pengambilan alkohol anda mempunyai tekanan darah yang lebih rendah. Ubat-ubatan yang dilarang serta ubat-ubatan terkawal perlu dielakkan kerana ini boleh menyebabkan tekanan darah tinggi.
Pengambilan makanan tinggi kolesterol menjadikan hati overworked terutamanya mengenai bagaimana darah diedarkan kepada badan kita. Ini adalah kerana arteri yang tersumbat yang menghalang edaran percuma darah ke jantung. Jadi, ubat yang terbaik untuk ini adalah untuk mempunyai diet yang sihat dan seimbang, senaman yang kerap dan meditasi.

Untuk diet yang sihat dan seimbang, ia adalah perlu untuk memasukkan makanan yang kaya dengan vitamin, mineral dan antioksidan dan kurang lemak. Apabila makanan dimasak, sentiasa termasuk bawang putih di dalamnya. Tapi bawang putih telah juga kesan negatif terutama jika seseorang mengekalkan ubat-ubatan yang dipreskripsikan oleh doktor.

Ikan perlu sentiasa menjadi sebahagian daripada diet kerana dengan komponen 3 asid lemak omega yang boleh menurunkan paras kolesterol dan membakar lemak disimpan semula di dalam badan.

Jika tidak, ini adalah pengambilan makanan anda setiap hari sebelum, memang sekarang masa untuk mengubahnya untuk kesihatan jantung anda. Ditambah pula dengan ini adalah senaman yang kerap dan aktiviti fizikal yang biasanya dilakukan untuk mengurangkan tekanan darah tinggi. Selain daripada aktiviti sukan, pernafasan yang mendalam boleh membuatkan anda berasa santai yang adalah baik untuk tekanan darah anda.
Meditasi boleh dilakukan dua puluh minit. Apabila anda melakukan ini, otot-otot menjadi lebih banyak berehat, membuat mereka berfungsi dengan lancar. Meditasi dilakukan di dalam Bilik di mana tiada siapa boleh mengganggu anda. Hanya duduk selesa dengan mata tertutup dan membuat fikiran kosong dengan memberi tumpuan kepada satu perkataan. Meditasi adalah seperti senaman pernafasan yang juga baik untuk mengurangkan tekanan dan kemurungan, tekanan dan kebimbangan. Ini bukan sahaja meningkatkan kesihatan mental tetapi juga keadaan kesihatan fizikal

Ini adalah cara-cara yang costless untuk merawat tekanan darah tinggi. Ini tidak melibatkan banyak wang. Anda hanya perlu semangat dan keazaman untuk senaman dan aktiviti fizikal. Semua ini boleh melawan tekanan darah tinggi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *