Faktor-faktor yang mempengaruhi tekanan darah tinggi anda

Faktor-faktor yang mempengaruhi tekanan darah tinggi anda

“Untuk memastikan kesihatan yang baik: makan ringan, tarik nafas sedalamnya, hidup sederhana, memupuk keceriaan dan mengekalkan kepentingan dalam kehidupan.”–William Londen

Apabila ia datang kepada kesihatan kardiovaskular anda, pemantauan ke atas tekanan darah anda adalah sebuah penunjuk utama kepada keadaan kesihatan anda.

Turun-naik tekanan darah anda, BP, peningkatan atau penurunan, boleh memberi isyarat kewujudan tekanan darah yang berkaitan masalah – hipertensi atau tekanan darah rendah – hypotension.

Walaupun kedua-duanya adalah berbahaya, tekanan darah tinggi, boleh meletakkan anda dalam bahaya yang lebih besar apabila membawa kepada:

* Membangunkan penyakit kardiovaskular
* Serangan jantung
* Angin ahmar
* Buah pinggang
* Lain-lain syarat-syarat perubatan

Walaupun terdapat beberapa faktor yang boleh menjejaskan BP anda dan anda tidak dapat mengawal mereka, seperti genetik anda, lain keadaan perubatan yang anda mungkin mengalami, umur dan kaum, masih terdapat sebahagian yang lain yang anda boleh mengambil kawalan untuk menukar mereka dan membuat pengubahsuaian yang diperlukan apabila diperlukan.

Tabiat makan anda, anda hidup, aktiviti fizikal, diet, pengambilan alkohol, rokok dan dadah atau ubat-ubatan yang anda ambil, boleh mempunyai kesan yang besar atas risiko anda untuk membangunkan hypert akhirnya.

Tekanan darah tinggi bukan satu penyakit tetapi yang menunjukkan keadaan perubatan yang bahawa badan anda adalah keseimbangan.

Jika anda mengambil cara yang diperlukan, anda kemungkinan besar akan berjaya untuk membawa tubuh anda kembali kepada keadaan seimbang. Anda akan berjaya untuk mengembalikan keharmonian sempurna apabila setiap organ dalam badan berfungsi seperti yang sepatutnya.

1. Pemakanan faktor yang tinggi kolesterol, makanan tinggi lemak yang anda makan boleh menyumbang kepada menyumbat arteri dengan lemak dan membangunkan tekanan darah tinggi atau masalah jantung yang lain. Memperkaya diet anda dengan buah-buahan, sayur-sayuran berwarna yang berbeza, gandum dan rendah lemak tenusu, Makan lebih banyak ikan dan protein tanpa lemak, boleh menjadi satu permulaan yang baik untuk sesiapa yang ingin hati sihat dan HBP tiada.

2. Makan lebih banyak makanan yang membekalkan tubuh anda dengan nutrien yang diperlukan seperti kalsium, magnesium dan kalium dan serat makanan yang secukupnya. Jangan lupa untuk mengurangkan pengambilan natrium anda – walaupun, soalan sama ada garam boleh menyebabkan tekanan darah tinggi atau tidak, masih sedikit berhati-hati tidak dapat mencederakan.

3. Alkohol dan merokok dalam jumlah yang besar boleh berpotensi meningkatkan tekanan darah anda. Sederhana penggunaan alkohol, seperti segelas wain merah (kaya dengan antioksidan) boleh memberi manfaat kepada kesihatan anda daripada tali pinggang vodka atau Scotch. Di samping itu, alkohol yang dimuatkan dengan kalori kosong dan mendorong pertambahan berat badan. Tambahan pula, rokok mengeraskan arteri ini dan boleh membawa kepada penyakit jantung, strok dan darah tinggi.

4. Hidup gaya hidup aktif fizikal boleh lebih daripada hanya memberi manfaat kepada kesihatan anda. 30 minit aktiviti fizikal yang sederhana seperti berjalan 5 kali seminggu adalah cara mudah untuk mendapatkan lebih diperlukan aktiviti fizikal. Jika anda tidak mahu pergi berjalan, anda boleh menukar ia dengan berenang, berlari, Berbasikal atau gabungan semua aktiviti-aktiviti tersebut. Anda boleh mendapatkan aktiviti yang lebih fizikal walaupun anda mengambil tangga dan bukannya Lif.

5. Ubat-ubatan atau ubat-ubatan farmasi – berkali-kali orang-orang yang mengalami tekanan darah tinggi telah menyebabkan keadaan perubatan lain untuk diangkat tekanan darah tinggi. Ubat-ubatan yang anda ambil untuk satu keadaan yang mungkin mempunyai kesan sampingan dan boleh menyebabkan kepada HBP. Ubat-ubatan seperti: steroid, kesakitan relievers, pil diet, antidepresan dan anak kontraseptif oral boleh mempengaruhi tekanan darah anda.

Sebagai amalan biasa, rujuk doktor anda jika anda berada pada ubat-ubatan, mempunyai tekanan darah tinggi atau “pinggiran” untuk keadaan, sebelum anda mula mengambil sebarang ubat-ubatan atau makanan tambahan yang lain. Dia atau dia mempunyai pengetahuan yang diperlukan untuk menggantikan ubat-ubatan bagi rawatan alternatif.

Jurnal-Jurnal perubatan yang Tempahan masing-masing seperti The Nobel, jurnal perubatan British dan Surat khabar harian seperti The Sunday Times, The Daily Mail dan juga BBC adalah cara semulajadi bagaimana laporan secara konsisten boleh berbalik hipertensi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *