Faktor-faktor yang mempengaruhi kadar Survival kanser paru-paru

Faktor-faktor yang mempengaruhi kadar Survival kanser paru-paru

Kadar survival kanser paru-paru adalah berdasarkan beberapa faktor, termasuk keterukan penyakit itu, setakat mana ia telah merebak dalam tubuh pesakit, sama ada sel kecil atau bebas-kecil sel dan Kesihatan umum pesakit. Faktor-faktor luar seperti jantina dan bangsa juga boleh memainkan peranan dalam kadar daya hidup. Kadar ikhtiar hidup adalah satu petunjuk berapa ramai pesakit yang bertahan selama lima tahun atau lebih dengan penyakit, tetapi tidak menunjukkan jenis pesakit sedang menerima rawatan atau sama ada penyakit itu sembuh atau semata-mata berjaya.

Kesihatan umum pesakit boleh menjejaskan keupayaan mereka untuk bertahan selama lima tahun atau lebih. Orang-orang dalam Kesihatan yang baik mempunyai kadar kelangsungan hidup yang lebih tinggi. Dalam apa jua bentuk atau peringkat kanser paru-paru, pesakit yang mempunyai paru-paru, kuat dan sihat secara amnya akan dapat bertahan lebih lama daripada seseorang yang tidak sihat. Mempunyai syarat-syarat perubatan lain yang tidak berkait dengan kanser paru-paru boleh juga menurunkan kadar survival.

Jantina juga boleh menjadi faktor dalam kadar survival. Wanita cenderung untuk mempunyai kadar kelangsungan hidup yang lebih tinggi daripada lelaki dalam semua peringkat dan jenis kanser paru-paru. Kadar survival keseluruhan lima tahun adalah 12 peratus bagi lelaki dan 16 peratus bagi wanita. Sebab perbezaan ini tidak lagi diketahui. Penyelidik memahami bahawa kanser paru-paru adalah berbeza bagi wanita daripada lelaki, tetapi tidak lagi pasti mengapa. Sesetengah telah mengemukakan bahawa perbezaan genetik boleh menyebabkan wanita akan lebih terdedah kepada penyakit dan bahawa estrogen hormon entah bagaimana boleh menjejaskan pembangunan kanser.

Satu lagi faktor dalam persamaan kadar kelangsungan hidup adalah bangsa. Lelaki hitam cenderung untuk mempunyai kadar kelangsungan hidup lima tahun yang paling rendah semua pesakit dengan kanser paru-paru, diikuti oleh orang-orang putih. Lelaki bangsa lain, seperti Asia, India Amerika dan Hispanik, diikuti orang-orang putih. Sekali lagi, sebab-sebab perbezaan dalam kadar kelangsungan hidup adalah tidak jelas sepenuhnya.

Merokok menyumbang bukan sahaja kepada risiko kanser paru-paru yang membangun, tetapi juga kepada kadar kelangsungan hidup dalam orang-orang yang sudah menghidap penyakit itu. Yang salai sebelum menghidap tetapi mampu berhenti merokok selepas menghidap adalah dua kali seperti mungkin untuk bertahan selama lima tahun atau lebih daripada mereka yang tidak berhenti. Ini mungkin berkaitan dengan isu-isu kesihatan yang berkaitan dengan rokok. Dalam pesakit dengan kanser paru-paru, yang memberi kesan yang berbahaya pada seluruh badan boleh bermain dalam kadar survival.

Tidak kira bagaimana mereka mendapat kanser paru-paru, rawatan pesakit akan bermain ke peluang mereka untuk hidup. Pesakit yang tidak mampu bertoleransi rawatan mempunyai kadar kelangsungan hidup yang lebih tinggi daripada orang-orang yang terlalu sakit untuk mendapatkan rawatan bagi penyakit ini.

Faktor-faktor lain yang perlu untuk berbuat lebih banyak dengan kanser paru-paru itu sendiri. Sebagai contoh, pesakit yang hanya telah didiagnosis dengan kanser paru-paru akan mempunyai kadar yang lebih tinggi daripada survival daripada seseorang yang telah didiagnosis sebelum ini. Mereka yang menghidap kanser paru-paru yang berulang yang telah dikembalikan selepas sudah dirawat mempunyai kadar survival yang rendah pada tanda lima tahun.

Semua faktor-faktor ini dan kadar kelangsungan hidup lima tahun yang sama adalah anggaran Walau bagaimanapun. Setiap pesakit adalah berbeza. Faktor-faktor individu akan sentiasa datang memainkan peranan apabila menilai kadar survival kanser paru-paru. Hidup semua kadar boleh lakukan adalah memberikan idea yang umum apa yang telah berlaku kepada kumpulan orang yang sama.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *