Fakta tentang ketagihan Crystal Meth

Fakta tentang ketagihan Crystal Meth

Meth adalah pendek untuk methylamphetamine atau methamphetamine. Ia kadang-kadang dipanggil Kristal meth. Nama-nama jalan adalah ais panas dan tina. Meth ialah psychostimulant yang dan bahan sympathomimetic. Beberapa isomers, seperti unmethylated amphetamine, yang ditetapkan sebagai ubat-ubatan untuk gangguan hyperkinetic. Methamphetamine, iaitu yang menyalahi undang-undang dan bahan yang menyebabkan ketagihan, secara langsung menjejaskan sistem saraf pusat. Apabila dihidu, meth membawa toksin kepada tubuh manusia. Menurut angka-angka statistik, meth Kristal yang sangat ketagihan bahawa kira-kira 42% dari timer pertama merasakan dorongan untuk melakukannya lagi manakala kira-kira 84% pengguna sebelumnya merasakan dorongan untuk menggunakannya lagi dan lagi bahawa ia bertukar menjadi ketagihan. Beberapa pengguna meth Kristal masa pertama yang tidak menyedari kesan-kesan yang berbahaya dadah boleh menyebabkan tubuh badan manusia. Mereka hanya suka menggunakan dadah kerana ia menyebabkan mereka “berasa hebat.”

Crystal meth adalah termasuk dalam kategori D-methamphetamine bersama-sama dengan kakak, ais, GIB dan JIB. Berikut adalah beberapa fakta yang berkaitan dengan methamphetamines jenis D:

(1) Jenis meths biasanya Kristal berbentuk dan kebanyakannya jelas dan sparkly dalam penampilan. Mereka agak kelihatan seperti gula Kristal.

(2) D-jenis methamphetamine disedut menerusi bekas kaca bilik tunggal atau pecah mentol lampu.

(3) Apabila D-jenis methamphetamine adalah memanaskan menggunakan torches mikro atau pemetik api mudah alih yang biasa, ia adalah mungkin untuk menjadi wap selepas dijangkit bendalir yang menghasilkan.

(4) Jenis meths mula bertindak balas agak naluri, dalam masa 3 hingga 5 saat, apabila ditadbirkan. Dalam jangka masa singkat masa, D-methamphetamines menjejaskan sistem saraf pusat. Kesannya, yang jelas kelihatan, biasanya bertahan selama kira-kira lapan ke dua puluh empat jam.

Terdapat satu lagi jenis meth sedia ada hari ini dan ia dipanggil L-jenis meth. Beberapa contoh jenis meths adalah engkol, kersik, pukulan, kuning, dan kelajuan.

KESAN METH KRISTAL:

Crystal meth mempunyai beberapa kesan pada tubuh manusia psikologi dan fisiologi. Berikut adalah beberapa kesan meth Kristal:

Kesan psikologi:
(1) Kesan delirious meth Kristal akan amat setanding dengan kokain.

(2) Kristal pencetus meth psikologi gangguan yang banyak yang lebih cepat berbanding dengan lain-lain jenis ubat-ubatan. Kesan psikologi meth Kristal berterusan selama kira-kira lapan ke dua puluh empat jam.

(3) Kerana kesan meth Kristal buat untuk tempoh masa yang lebih lama, pertama kali Kristal meth pengguna menjadi lebih cenderung untuk menggunakan bahan lagi.

(4) Biasanya, pengguna meth Kristal mempunyai kecenderungan untuk menggunakan bahan yang lebih kerap.

(5) Disebabkan oleh hakikat bahawa crystal meth menyebabkan pengguna untuk kekal berjaga untuk satu tempoh lanjutan masa, iaitu kira-kira lapan ke dua puluh empat jam, pengguna dijangka pergi untuk tidur yang panjang itu untuk membuat untuk masa yang mereka sia-sia kerana tinggal sehingga lewat. Jumlah masa yang digunakan oleh pengguna meth kristal untuk tidur atau berehat adalah biasanya sama dengan waktu dia menghabiskan sedang berjaga.

(6) Orang-orang yang ketagih untuk Kristal meth kadang-kadang melalui schizophrenia induced kimia dan toksik psychosis.

Kesan-kesan fisiologi:
(1) Crystal meth pengguna sering menghadapi beberapa masalah fizikal seperti JIB kudis, kudis badan, ruam kulit, bibir yang retak dan gatal-gatal.

(2) Lebam kelajuan menjadi jelas segera bahan-bahan toksik menembusi badan pengguna meth Kristal.

(3) Gejala-gejala ketagihan meth Kristal termasuk kekeliruan mental, tersembuhkan memberi tumpuan kepada matlamat, Hiper Kecergasan, kekejangan otot dan kekejangan otot.

(4) Kesan meth Kristal akan juga boleh dilihat melalui mata pengguna meth Kristal. Murid-murid pengguna meth Kristal menjadi agak dilated dan pergerakan mata beliau menjadi sangat pesat.

(5) Penggunaan Kristal meth yang berulang kali membawa kepada pening, penglihatan kabur, dan kekurangan penyelarasan.

(6) Kristal meth ketagihan juga boleh menyebabkan penyakit seperti hepatik kegagalan, kegagalan paru-paru, kegagalan buah pinggang, ketoksikan serebral, dan beberapa penyakit jantung yang serius seperti kerana kegagalan jantung dan myocardial infarction.

(7) Satu kesan lebih mungkin menggunakan Kristal meth, walaupun dalam kuantiti yang kecil, adalah kecederaan otak.

(8) Selain daripada kesan-kesan fizikal yang disebutkan di atas dan komplikasi kesihatan yang boleh didapati, Kristal meth ketagihan boleh juga ppt untuk kematian pengguna.

Crystal meth ketagihan adalah benar-benar disembuh apabila dilakukan rawatan diperlukan. Terdapat beberapa kediaman dan bukan kediaman penagihan program-program rawatan yang disediakan untuk pengguna meth Kristal yang bersedia untuk pulih. Teknik rawatan ini juga termasuk kaunseling. Teknik-teknik rawatan termasuk detoksifikasi tubuh manusia manakala pelantikan kaunseling melibatkan menggalakkan pengguna meth kristal untuk menghentikan ketagihan itu. Ia adalah sangat perlu bagi pengguna meth kristal untuk menerima kebimbangan cukup dan sokongan dari keluarga, rakan-rakan beliau dan masyarakat supaya beliau dapat memulihkan sedikit lambat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *