Fakta pemakanan Tiroid

Fakta pemakanan Tiroid

Brokoli, kubis, kecambah brussels, cauliflower, kale, bayam, turnips, kacang soya, kacang, dan sawi hijau merupakan antara barangan makanan yang menekan aktiviti Tiroid. Makanan ini perlu dimasukkan ke dalam diet untuk keadaan hyperthyroid dan dielakkan untuk syarat-syarat hypothyroid.

Mengelakkan makanan yang ditapis, gula, produk tenusu, gandum, kafein dan alkohol didapati berkesan dalam merawat gangguan Tiroid. Asid lemak yang perlu bagi pengeluaran hormon dan anti-radang. Mengambil 1,000-1,500 mg minyak flaxseed tiga kali sehari.

Supaya proses metabolik untuk berfungsi dengan betul, kalsium dan magnesium adalah penting. Ia mesti hadir bersama-sama dalam kuantiti yang mencukupi, atau badan tidak boleh menggunakan sama ada. Nisbah optimum ialah 3 bahagian kalsium untuk 1 bahagian magnesium. Jangan sekali-kali menambah kalsium tanpa juga menambahkan magnesium. Dengan berbuat demikian, badan akan benar-benar menggunakan disimpan Mg untuk mencuba dan proses Ca supplemented, hasil akhir yang adalah bahawa badan sebenarnya susut kalsium yang disimpan rizab kerana Mg yang memegang ia di tempat yang telah diambil dari cuba untuk memproses kalsium supplemented.

Tidak kira mana rawatan alternatif yang anda memutuskan untuk menggunakan, fungsi Tiroid perlu dinilai dengan berhati-hati dan mungkin memerlukan nasihat pakar perubatan. Sesetengah orang mempunyai kejayaan besar yang menggunakan perubatan alternatif sahaja, manakala orang lain mesti menggunakan kombinasi perubatan alternatif dan konvensional.

Hyperthyroidism adalah penyakit di mana Tiroid yang menjadikan terlalu banyak hormon Tiroid yang biasa terlibat dalam proses metabolisme. Ini menyebabkan metabolisme yang sangat tinggi yang membawa kepada gejala-gejala seperti penurunan berat badan, denyutan jantung yang cepat dan sesak nafas. Makan diet yang betul, yang terdiri daripada makanan tertentu juga boleh membantu untuk mengawalnya.

Sebagai contoh Yogurt dapat mengurangkan kesan Tiroid berkontraksi untuk. Begitu juga, Makan kubis boleh menghalang keupayaan badan untuk menyerap iodin, ia boleh mengurangkan gejala-gejala hyperthyroidism. Minyak zaitun boleh digunakan dalam masakan, penaik dan menu lain sering dan didapati bermanfaat untuk hyperthyroidism adalah ia tinggi kalori dan boleh membantu untuk mengurangkan atau mengelakkan kehilangan berat badan, kesan sampingan yang biasa penyakit. Badam adalah bermanfaat bagi mereka untuk Tiroid berkontraksi kerana ia mengandungi kalsium mineral

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *