Fakta minyak cengkih – membuat sabun buatan sendiri dan banyak lagi!

Fakta minyak cengkih – membuat sabun buatan sendiri dan banyak lagi!

Minyak cengkih suling dengan wap daripada loji aromaticum Syzgium. Tumbuhan ini evergreen tumbuh dua puluh enam kepada tiga puluh sembilan meter. Ia mempunyai persegi daun dan bunga-bunga berwarna-warni merah jambu yang tumbuh secara berkelompok. Bunga-bunga akan dituai apabila mereka kurang daripada satu linch panjang dan merah warna. Mereka sudah kering di bawah matahari sehingga mengubah warna coklat gelap dengan tekstur yang keras. Nama “clove’ berasal dari perkataan Latin clavus, yang bererti kuku. Tumbuhan ini didapati terutamanya di Indonesia, Pakistan, India, Sri Lanka dan Afrika Timur.

Terdapat tiga jenis minyak cengkih: Bud, daun dan batang. Mereka semua diperolehi dari kilang yang sama, (Syzgium aromaticum), tetapi dari lokasi yang berbeza. Minyak Bud berasal dari tunas bunga, daun minyak daripada daun dan batang kelapa dari ranting itu.

Bud minyak mengandungi eugenol 60% – 90%, eugenic acetate, caryophyllene dan juzuk kecil yang lain

Minyak daun mengandungi eugenol 82-88% dengan sedikit atau tiada eugenol acetate juzuk kecil

Batang kelapa mengandungi eugenol 90% – 95% dengan juzuk kecil yang lain

Eugenol ialah boleh menjelaskan kepada minyak kuning pucat yang diekstrak dari sesetengah minyak pati: clove, pala, Selasih, kayu manis dan daun bay. Ia bertanggungjawab dengan aroma cengkih. Ia digunakan dalam minyak wangi dan perasa. Ia adalah bahan utama dalam minyak cengkih. Ia juga digunakan, perubatan, sebagai antiseptik dan Anestetik. Apabila dicampurkan dengan zink oksida, ia membentuk bahan yang berguna untuk membuat aplikasi pergigian pemulihan.

AMARAN! OVERDOSE! Eugenol ialah hepatik bererti ia mungkin, boleh menyebabkan kerosakan hati. Ia boleh menyebabkan syarat-syarat lain, juga termasuk: Sawan, cirit-birit, loya, pening, denyutan jantung yang pantas, darah dalam air kencing atau tidak sedarkan diri. Elakkan jika anda mempunyai Alergi eugenol untuk. Eugenol boleh menyebabkan dermatitis alahan atau kerengsaan kulit seperti: gatal-gatal, kemerahan, kesakitan, atau keradangan. Elakkan jika anda mempunyai kulit yang sensitif, jika anda hamil, mempunyai keadaan buah pinggang atau hati, mempunyai kanser prostat, adalah pada pencair darah, hemophilia, atau mempunyai masalah pernafasan. Sentiasa rujuk penyedia jagaan kesihatan anda, jika dalam keraguan, sebelum menggunakan clove minyak pati bagi apa-apa sebab.

Sebatian kimia yang lain minyak cengkih ialah caryophyllene.  Sebatian ini menyumbang kepada persekitaran-penanaman lada dari lada hitam.  Kajian menunjukkan bahawa ia boleh mempunyai sifat-sifat anti-radang, tetapi masih tidak diketahui.

MINYAK CENGKIH dan manfaat perubatan – melegakan: Toothaches, radang paru-paru, tekak Strep, batuk, kahak, Brochitis, strain dan Sprains. Mengawal gula dalam darah, membantu penghadaman, mengurangkan demam, mempunyai kebaikan antioksidan, (melindungi tubuh daripada kerosakan radikal), mempunyai sifat Anti-fungal, melawan nafas.

Manfaat penjagaan kulit minyak CENGKIH: Mempunyai sifat-sifat antiseptik yang berguna untuk merawat: lebah sengatnya, kecil luka, lebam, gigitan serangga, atlet kaki kulat, Ketuat dan jerawat.

KEGUNAAN: ubat gigi tidak tekak, Cecair kumur, perasa, rawatan topikal, manfaat aromaterapi, teh rempah, Kemenyan, sabun buatan sendiri

MEMBUAT SABUN BUATAN SENDIRI

Minyak cengkih adalah minyak pati yang sangat mujarab! Jika anda memutuskan untuk membuat sabun ini, pastikan anda mengendahkan semua minyak pati amaran sebelum menggunakan. Minyak cengkih boleh menjadi bahan tambahan yang bagus untuk sabun wangi yang rata atau membosankan. Ia menggabungkan baik dengan: bergamot minyak citronella, limau gedang, lavender, lemon, oren, pudina, rosemary, yiang vetiver dan yang. Ia akan lebih baik untuk digunakan dalam sabun buatan sendiri yang bagi lelaki, kerana ia mempunyai bau yang kuat pedas, hangat, sedikit pahit. Kerana ia mempunyai sifat-sifat antiseptik, anda mungkin mahu menggunakan Sabun untuk melegakan jerawat. Ia boleh membantu menghilangkan bintik hitam, jerawat atau jerawat. Penurunan atau dua sahaja yang anda akan perlukan resipi sabun buatan sendiri anda.

Jika anda seorang pemula dan hanya belajar bagaimana untuk membuat sabun, jangan cuba menggunakan minyak cengkih, tanpa bimbingan pembuat sabun induk. Sesetengah minyak pati, minyak cengkih, termasuk boleh mempercepatkan kesan dan hanya cenderung merampas campuran sabun anda. Jika anda tidak berhati-hati, anda akan berakhir dengan sabun pada kayu! Satu-satunya cara untuk menghalang penyitaan adalah untuk menjadi konsisten dengan resipi buatan sendiri sabun anda dan sentiasa menguji mana-mana wangian atau bahan tambahan. Jika wangian yang masalah, cuba memasukkannya dalam minyak sahaja, kemudian Tambah lye dan bukannya menunggu sehingga jejak. Adakah prosedur yang sama dengan bahan tambahan lain seperti madu atau oatmeal. Simpan Nota-nota yang baik untuk rujukan masa depan.

AMARAN MINYAK PATI

Minyak pati mengandungi bahan-bahan bioaktif. Ini bermakna ia mengandungi bahan-bahan kimia semulajadi yang berinteraksi dengan sistem biologi. Mereka akan bahan-bahan kimia yang kuat dan harus digunakan dengan berhati-hati! Jangan gunakan jumlah yang besar minyak pati luaran atau dalaman. Jangan mereka lurus. Mereka mesti sentiasa akan cair dalam minyak pembawa, atau sabun, losyen atau agen lain buffering. Akhirnya, tidak pernah menggunakannya tanpa mengetahui apa yang mereka sebatian bioaktif yang dikenali untuk melakukan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *