Fakta kesihatan gigi yang menarik

Fakta kesihatan gigi yang menarik

Ia adalah satu konsep yang meluas diterima bahawa lebih banyak anda tahu tentang subjek tertentu lebih baik disediakan anda apabila ia datang untuk memberi pengetahuan kepada orang lain dalam bentuk perbualan atau perbincangan, apabila ilmu ini adalah faedah-faedah yang berkaitan dengan kesihatan yang jauh lebih besar. Mempunyai pengetahuan am yang kukuh tentang kesihatan gigi, akan membolehkan anda untuk mengambil baik gigi anda yang akan membantu untuk mengelakkan beberapa komplikasi yang hasil langsung daripada kekurangan pengetahuan dalam bidang ini, artikel ini bertujuan untuk memberikan beberapa fakta yang ringkas, menarik dan berguna apabila ia datang untuk pergigian.

Fakta menarik:

–Gusi getah mungkin tidak seburuk Lagipun, Ya anda membaca bahawa benar, jika anda tidak menyimpan pada mengunyah sepotong gusi untuk jam pada satu-satu masa yang ia telah berkata bahawa gusi getah selepas makan boleh membantu menghapuskan makanan zarah-zarah yang terperangkap dalam gigi dan juga boleh meningkatkan pengeluaran air liur yang menghalang plak membina.

–Menurut untuk kaji selidik kedua-dua lelaki dan wanita berasa bersalah apabila mereka lupa untuk berus gigi mereka, nampaknya kebanyakan orang merasakan bahawa memberus gigi beliau beberapa jenis kewajipan yang telah dikenakan pada mereka sejak mereka berada sedikit malah, lebih 79% orang-orang yang ditemubual berkata bahawa mereka berus gigi mereka kerana ia adalah sesuatu yang mereka telah diberitahu untuk berbuat demikian sepanjang hayat mereka.

-Lebih 75% (tiga daripada empat orang) tidak menukar berus gigi anda seberapa kerap yang mereka perlu, adalah disyorkan bahawa atas sebab-sebab kebersihan untuk projek ini harus diganti setiap dua hingga tiga bulan tetapi nampaknya ini bukan kes dengan kebanyakan individu.

–Lisan kanser berlaku dua kali kerana sering lelaki daripada wanita, merokok pek rokok sehari atau menggunakan tembakau smokeless dikatakan meningkatkan risiko mendapat barah mulut oleh empat kali.

–Terdapat lebih daripada 140,000 orang pakar pergigian yang berdaftar di Amerika Syarikat dan lebih 98% daripada mereka adalah perempuan.

–Lawatan ke doktor gigi boleh mendedahkan lebih banyak maklumat daripada anda dijangka akan menerima, dalam kebanyakan kes ini adalah satu perkara yang baik kerana beberapa penyakit boleh dianggap berjaya pada peringkat awal mereka. Hygienist pergigian yang skrin untuk masalah kesihatan seperti gangguan makan, penyalahgunaan dadah, kencing manis dan juga jangkitan HIV.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *