Fakta-fakta yang sebenar mengenai sista ovari

Fakta-fakta yang sebenar mengenai sista ovari

Frasa ‘sista ovari’ adalah satu yang emotif. sista ovari akan tetapi biasa di kalangan wanita terutamanya sewaktu haid. Ketika haid, wanita biasanya akan membangunkan telur kecil atau sista berisi cecair sekitar ovari. Kerana kitaran haid dicapai, sista yang pecah untuk melepaskan telur ke dalam tiub Falopio. Beberapa faktor yang berbeza boleh menyumbang kepada pembentukan sista ovari dan mereka jenis yang berbeza.

Jika sista didapati kanser, mereka boleh meletakkan kesihatan wanita berisiko. Beberapa jenis sista ovari boleh mengancam beliau kesejahteraan. Ujian untuk pap smears perlu mengetahui sama ada untuk sista ovari adalah Benigna atau tidak. Jenis sista ovari yang tidak berbahaya secara umumnya juga dirujuk sebagai sista yang berfungsi dan biasanya tanpa gejala. Ini adalah untuk mengatakan bahawa mereka tidak akan menghasilkan apa-apa gejala khususnya. Walau bagaimanapun, sista ovari yang mungkin menimbulkan kesakitan serius dan penderitaan bermakna sebagai gejala.

Sista dan dalam Corpus Luteum

Terletak di bahagian yang disambungkan ke ovari menghasilkan progesteron selepas telur dikeluarkan untuk membantu rahim menyediakan diri untuk kehamilan. Kelenjar ini adalah ‘Corpus Luteum’. Corpus Luteums yang berada di dalam Kesihatan yang baik adalah kelenjar yang mempunyai diameter kira-kira 1in., pusingan dan dipenuhi dengan cecair. Dalam hubungan ini sista yang sebagai pertumbuhan yang mempunyai diameter kira-kira setengah inci.

Sista yang berlaku dalam Corpus Luteum akan biasanya asimptomatik. Dalam banyak kes corpus luteum sista pergi dengan sendirinya tanpa memerlukan tindakan. Ia mungkin berlaku pada penghujung semulajadi kitaran haid seorang wanita. Sista seperti ini juga membangunkan soalan secara berperingkat-peringkat awal kehamilan.

Sista berdarah

Sista yang berfungsi, yang mengandungi atau melepaskan darah dipanggil ‘berdarah’. ‘Sista berdarah’ ini adalah kerap tetapi tidak semestinya pecah. Rawatan ini biasanya tidak perlu. Sista yang berdarah berada dalam klasifikasi keseluruhan fungsi sista. Kebanyakan wanita akan mempunyai sista berdarah jenis ini pada beberapa titik dalam kehidupan mereka. Jika sistem kebocoran darah, ada yang umum membakar perasaan di kawasan pelvis. Jika terdapat juga endometriosis, maka doktor mungkin mengesyorkan pembedahan. Berdarah sista yang juga dikenali sebagai sista darah, hematoceles dan hematocysts.

Sista yang berdarah biasanya hilang dengan sendirinya. Mungkin ada satu keperluan bagi pembedahan. Kadang-kadang mereka pergi tanpa keperluan untuk pembedahan, tetapi jika anda memilih pembedahan pembuangan sista ovari yang anda perlu memahami komplikasi boleh didapati. Sista berdarah boleh menyebabkan sakit pada setiap bahagian tubuh dalam bahagian abdomen. Mereka juga akan cenderung kepada Majlis distension dinding ovari dan berdarah. Ini boleh menyebabkan kesakitan. Jika ya, ovari biasanya membentuk darah beku dalaman. Sonogram yang boleh digunakan untuk melihat ini.

Sista dermoid

Jenis sista ovari ini biasanya berkembang daripada sel kuman yang wujud di dalam ovari. Ianya juga dikenali sebagai sel kuman totipotential. Ini adalah asas sel yang terlibat dalam pembangunan tisu-tisu seperti tulang, gigi dan rambut. Apabila sista dermoid yang tumbuh pada your totipotential, sel-sel lain boleh dicipta. Ini kemudian mencipta tisu-tisu yang matang dan struktur yang boleh dikenal pasti seperti rambut, tulang, gigi, rembesan sebaceous atau berminyak dan tisu yang neutral. Atas sebab ini, sista dermoid mengandungi pelbagai jenis tisu yang fizikal yang ketara. Inilah yang biasanya tidak berbahaya. Secara amnya, ia mengandungi pelbagai isu-isu yang melibatkan Tiroid, gigi, tulang dan rambut.

Terdapat tiada umur tertentu yang nikmat sista dermoid lebih daripada orang lain. Ini berkata, ia adalah pada tahun-tahun yang melahirkan anak yang paling peluang untuk mengesan sista ini wujud. Wanita mempunyai usia purata 30. Beberapa lima belas peratus daripada wanita mempunyai teratomas ovari dalam ovari mereka. Sista dermoid boleh mempunyai dimensi dari 1cm hingga 45 sm, bererti setengah inci sehingga 17 dalam.

Juga dikenali sebagai teratomas ovari atau hanya dermoids, sista dermoid boleh menyebabkan kilasan ovari dan mengganggu bekalan darah. Keadaan perubatan kecemasan yang mungkin berlaku jika ovari berpintal kerana sista tersebut. Dalam kes ini pembedahan mungkin diperlukan. Untuk pecah sista dermoid akan lebih berkemungkinan berlaku jika sista tersebut adalah lebih besar. Masalah berikutan perpecahan yang biasanya sakit dan lekat. Ia adalah pilihan pesakit sama ada sista dermoid yang dialih keluar atau tidak. Ia boleh dilakukan dengan laparotomy, iaitu pembedahan terbuka, atau laparoskopi, yang bermaksud menggunakan skop seorang.

Pesakit kini mempunyai pilihan yang besar daripada memilih ubat-ubatan yang berbeza dan rawatan yang terdapat di banyak kawasan yang berbeza. Rawatan holistik akan perubahan utama dalam punca-punca asas itu sendiri dan memberikan anda peluang yang lebih baik untuk melawan sista ovari anda. Rawatan holistik membawa anda maksimum manfaat, kerana dua kursus asas sista ovari malah miskin diet dan gaya hidup.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *