Fakta-fakta yang biasa tentang apendisitis

Fakta-fakta yang biasa tentang apendisitis

Apendisitis adalah sebenarnya keradangan dari lampiran. Lampiran adalah sering poket yang sedikit melekat bermula dari usus besar.

Apendisitis boleh kembung tidak menyenangkan serta jangkitan dengan lampiran.

Apendisitis satu penyakit yang dilihat sebagai kerengsaan dari lampiran. Ia dikelaskan sebagai kecemasan yang berkaitan dengan kesihatan dan banyak kes-kes memerlukan penghapusan lampiran menyakitkan yang sebenar, kedua-dua hanya laparotomy atau laparoskopi. Tidak dirawat, kadar kematian akan ketara, terutamanya kerana dengan peluang rehat membawa tentang peritonitis dan juga terkejut. Reginald Fitz 1 dirujuk serius bersama-sama dengan apendisitis yang kronik pada tahun 1886, dan memiliki telah difikirkan mungkin sebab-sebab yang paling kerap sakit perut teruk yang serius seluruh dunia. Baru betul disahkan-akut sejenis apendisitis yang digelar “rumbling apendisitis”.

Perkataan “pseudoappendicitis” digunakan untuk menggambarkan satu gangguan yang menyerupai apendisitis. Ia boleh dikaitkan dengan Yersinia enterocolitica.

Apakah lampiran?

Lampiran adalah kantung yang fingerlike melekat pada saluran usus besar dan terletak dalam kawasan sepatutnya lebih rendah daripada perut. Para saintis tidak pasti tertentu apa lampiran sebenar akan, jika sesuatu, belum mendapat membuangnya tidak muncul untuk menjejaskan kesihatan seseorang. Dalam lampiran dikenali sebagai lumen appendiceal anda. Mukus yang dihasilkan oleh perjalanan lampiran anda melalui appendiceal lumen dan Saliran paip ke dalam usus besar.

Gejala:

Gejala-gejala tertentu apendisitis yang berbeza. Ia juga boleh mencabar untuk mendiagnosis apendisitis sepanjang kanak-kanak, orang tua dan wanita berkenaan melahirkan kumpulan umur.

Biasanya, tanda awal adalah sakit seluruh pusat anda. Sensasi kesakitan mungkin samar-samar pada awalnya, namun bertukar menjadi ketara cukur-tajam dan teruk. Anda mungkin telah mengurangkan selera makan, loya atau muntah-muntah, muntah-muntah dan demam gred rendah.

Kerengsaan di dalam lampiran meningkatkan, sensasi kesakitan mungkin untuk memindahkan ke perut betul penurunan dan memfokuskan terus di atas lampiran di kedudukan yang dipanggil kedudukan McBurney’s.

Jika lampiran anda pecah, ini juga mungkin berkurangan dengan cepat dan anda mungkin berasa baik. Walaupun begitu, selepas lapisan lubang perut seseorang bertukar menjadi menyakitkan bersama-sama dengan menderita (penyakit dipanggil peritonitis), kesakitan menjadi lebih teruk dan anda berubah menjadi sicker.

Kesakitan abdomen anda mungkin boleh banyak keadaan menjadi lebih buruk apabila bersiar-siar atau walaupun batuk. Anda mungkin boleh memilih untuk berehat namun kerana usul yang mendadak menyebabkan sakit.

Selepas simptom terdiri daripada:
• Kesejukan
• Sembelit
• Cirit-birit
• Demam
• Kerugian yang berkaitan dengan keinginan untuk makanan
• Rasa loya
• Gegaran
• Muntah-muntah

Sebab-sebab:
Apendisitis adalah mungkin punca-punca yang paling biasa yang melibatkan prosedur pembedahan kecemasan abs di Amerika Syarikat. Ia sentiasa berlaku apabila lampiran menjadi tersumbat oleh bahan najis, satu perkara yang di luar negara, serta jarang, tumor baru.

Rawatan:

Bagi mereka yang mempunyai senario ringkas yang baik, doktor akan sering menyingkirkan lampiran anda sendiri dengan serta-merta selepas doktor anda berpendapat ia adalah berkemungkinan anda mempunyai masalah. Mengenai fakta-fakta tentang jenis prosedur perubatan notis ini: appendectomy.

Sebab yang cek yang digunakan untuk mengesan apendisitis tidak cemerlang, pada masa-masa operasi tertentu akan menasihati anda bahawa anda lampiran yang tertentu adalah perkara biasa. Oleh itu, pakar bedah anda akan menghapuskan lampiran anda dan tetamu anda-seluruh perut bagi beberapa punca lain sakit anda masing-masing.

Jika CT yang mempunyai lihat menunjukkan anda perlu abscess datang dari lampiran yang punctured, anda boleh dikendalikan bagi pencemaran dan lampiran yang dikeluarkan selepas penyakit dan kerengsaan lama telah diketepikan.

Mata untuk mengingati:

• Apendisitis adalah menyeksakan keradangan dan jangkitan di lampiran.

• Lampiran boleh menjadi tote fingerlike yang disambungkan ke usus besar dan ditemui di dalam bahagian perut betul penurunan.

• Gejala melibatkan apendisitis mungkin termasuk pengurangan kesakitan perut kelaparan, loya, penyakit, sembelit atau cirit-birit, ketidakupayaan untuk lulus gas, demam gred rendah, dan juga kembung perut.

• Doktor boleh mengesan banyak kes melibatkan apendisitis jika anda mengambil sejarah mana-mana orang dan menjalankan penilaian yang sebenar. Kadang-kadang makmal bersama-sama dengan imej resolusi ujian adalah penting untuk memastikan bahawa pengesahan.

• Apendisitis biasanya dirawat melalui mengalih keluar lampiran.

• Apendisitis adalah penjagaan kesihatan kecemasan yang memerlukan perhatian segera.

Graduan Sains Tuccker Max suka menulis. Kepentingannya topik adalah kesihatan dan Sains. Kini dikaitkan dengan satu medexpressrx.com farmasi online. Ditulis banyak artikel mengenai ubat-ubatan Kesihatan lelaki seperti dan sebagainya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *