Fakta-fakta tentang warna ikan Koi

Fakta-fakta tentang warna ikan Koi

Pada permulaan adalah lampam purba, Magoi, gelap dan tidak menarik, link penting dalam rantaian makanan di China, namun ditakdirkan untuk menjadi pendahulu indah “hidup permata” kami menikmati pada masa kini.

Maju pantas untuk abad awal ke-20, di mana potensi warna ikan ini telah ditemui oleh orang Jepun, banyak lagi dengan kemalangan berbanding dengan reka bentuk, dan dimanipulasi ke dalam spesimen indah yang kini dikenali sebagai Nishikigoi – secara literal bermaksud “Brocaded Koi”.

Diternak untuk mereka keindahan seni, moden hari Koi yang datang dalam pelbagai warna, corak dan berbeza-beza darjah kecemerlangan, membuat penambahan yang menakjubkan ke Taman kolam ikan di rumah mereka. Baik dihargai untuk keupayaan mereka untuk menanam tenang dan memberi inspirasi kepada rasa ketenangan jiwa, Koi akan juga lebih suka untuk personaliti mereka banyak dan pelbagai. Bukan malu khususnya, mereka yang biasanya sangat gembira tangan makan dan akan mudah naik ke permukaan untuk menyambut anda sebaik sahaja mereka menjelaskan.

Warna pelbagai Koi sentiasa meningkat sekali terhad kepada merah, hitam, putih, oren dan kuning, tetapi kini termasuk warna-warna Indigo, Blue, kelabu, hijau dan krim.

Untuk pemula untuk menghargai sepenuhnya Koi, salah satu mesti bermula dengan kesedaran yang asas daripada Tatanama yang Jepun untuk menerangkan sifat-sifat warna, tanda-tanda, bentuk, scalation dan kecemerlangan.

Ini boleh menjadi sedikit over-whelming bermula dengan tetapi ia tidak lama sebelum kaedah di sebalik penamaan menjadi senang difahami.

Bermula dengan warna-warna, ia adalah sentiasa penting untuk ambil perhatian bahawa sering terdapat dua atau lebih banyak Jepun perkataan bagi warna yang sama, hanya kerana satu berkaitan dengan warna kulit yang asas dan lain-lain untuk tanda-tanda berwarna di atas. Sebagai contoh, perkataan Jepun bagi “Merah” boleh “Hi” menunjukkan tanda-tanda merah di atas warna yang berbeza, atau ia boleh menjadi “Aka” bermaksud warna kulit merah asas yang berterusan. Klasifikasi nama hasil dari gabungan Penerang sesuai.

Kosa kata perkataan Jepun Pengenalan:

Ai – warna biru atau Indigo
Aigoromo – biru atau indigo berwarna Goromo Koi
Showa Ai – Blue atau indigo berwarna Showa Koi
Aka – merah – berkaitan hanya dengan warna asas ikan
Asagi – biru yang berkenaan koi dengan sebuah badan bluish dan tanda-tanda merah di bawah, pectoral fins dan pipi
Bekko – kukuh asas warna merah (aka), kuning (ki) atau white(shiro) dengan tanda-tanda hitam (sumi)
Beni – warna merah gelap
Budo – warna anggur
Cha – warna coklat
Chagoi – pelbagai coklat Koi mencatat pertumbuhan yang indah
Doitsu – Jerman lampam – samada skala-kurang disebut sebagai lampam kulit; atau mempunyai garisan skala besar di sepanjang garisan sisian dan bahagian yang disebut sebagai cermin lampam
Fukurin – kawasan sekitar skala yang koi logam yang memaparkan lebih banyak berselerak dari kawasan-kawasan lain
Gin – Perak (putih metallic)
GinRin – skala mencerminkan Pearl-Perak
Goke – skala ikan
Gosanke – Kumpulan tiga jenis utama koi – Kohaku, Sanke dan Showa
Goshiki – Jepun yang bermaksud “lima warna.” Merujuk kepada yang koi dengan putih asas warna, penampilan yang hitam dan biru, Lapangan dengan tanda-tanda merah
Gotensakura – pelbagai Kohaku koi mempunyai tompok-tompok merah
Hageshiro – kebanyakannya semua hitam dengan kepala dan muncung terdapat dibaiki dengan putih atau perang
Hagoroma – jenis Aigorormo yang tertentu
Hajiro – kebanyakannya semua hitam dengan ekor dan fins meningkat putih
Hariwake – koi putih, logam dengan tanda-tanda kuning atau emas
Hi – merah – berkaitan hanya dengan tompok-tompok berwarna ikan
Hikari – berkilat atau logam
Hikari Moyo – Metallic platinum dan sama ada merah atau kuning
Hikari Utsuri – Tri-berwarna koi logam dengan tanda-tanda hitam – logam versi Showa dan Utsuri
Hikari Muji – tunggal berwarna koi logam termasuk Ogon dan Matsuba
Inazuma – corak “Kilat” yang Tempahan dikaitkan dengan pelbagai Kohaku
Kabuto – Jepun maksud “topi keledar.” Merujuk kepada Koi dengan kepala warna berbeza warna badan
Gaharu – Jepun makna “Gagak” – lama pelbagai fins hitam dengan badan hitam jet
Kawarimono – istilah yang digunakan untuk Koi yang tidak dapat dikelaskan kepada jenis standard
KI – kuning – berkaitan hanya dengan warna asas ikan
Kin – emas (kuning metallic)
Rin Kin – Pearl-emas mencerminkan skala
Kiwa – pinggir tampalan atau penandaan
Kuchibeni – Gincu
Matsuba – istilah untuk skala dengan kon pain atau corak yang bersih
Midori – warna hijau
Mono – jenis
Moyo – jenis corak
Muji – warna tunggal
Nezu – warna kelabu
Orenji – warna oren
Rin – skala yang berkilat
Melindungi Shirō – putih – berkaitan hanya dengan warna asas ikan
Sumi – hitam – berkaitan hanya dengan tompok-tompok berwarna ikan
Tancho – tempat merah kukuh yang tunggal di kepala sahaja
Yamabuki – borang kuning pucat koi logam Ogon

Fakta-fakta yang menarik tentang warna Koi
Dengan “Warna” yang tinggi dalam senarai kegemaran atribut, ia adalah penting untuk meneliti kualiti warna yang Koi apabila membuat pilihan. Bukan sahaja merupakan berbagai warna pilihan yang estetik, lebih penting lagi ia merupakan petunjuk bagi Koi dalam keadaan kesihatan yang. I merah atau oren ialah apa-apa tetapi, jika hitam kusam, atau jika putih bukanlah “salji” putih, maka ini mungkin akan menunjukkan kesihatan yang lemah. Ini boleh disebabkan oleh diet yang miskin atau kualiti air yang kurang baik.

Beberapa jenis Koi malah menukar warna berbangkit daripada perubahan suhu bukannya miskin kesihatan. Matsukawabake adalah satu baka tersebut.

Koi warna sebenarnya akan dipertingkatkan melalui pemakanan tambahan. Makanan dengan kepekatan pigmen carotenoid yang tinggi akan sangat bermanfaat dan makanan tambahan seperti Spirulina (yang alga hijau), udang, Malaysia, daphnia dan marigold adalah ideal. Karotena menjejaskan berjeragat merah, tetapi jika digunakan dengan lebihan, boleh merosakkan warna-warna yang Koi.

Dari masa ke semasa warna Koi yang mungkin kurang indah semata-mata kerana ia tidak lagi mencapai potensi sepenuhnya. Koi muda sering akan kelihatan sedikit membosankan sepanjang perkembangan awal mereka seperti yang fokus permulaannya adalah kesempurnaan borang daripada peningkatan warna dan bentuk badan. Pada titik tertentu di matang, warna akan mula membangunkan lebih popular.

Koi warna juga boleh dipertingkatkan dengan menyediakan keadaan kehidupan berkualiti. Air yang banyak dalam pencemaran sungai seperti hijau boleh membantu membangunkan warna kuning dan merah yang kuat. Pewarna hitam boleh diperkayakan di air yang keras dengan tahap pH 7.5-8.5. Menjaga Walau bagaimanapun – mengubah pH dan kekerasan air boleh menghasilkan toksik tahap ammonia dan nitrit.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *