Fakta-fakta tentang Diet kalsium rendah dan Osteoporosis

Fakta-fakta tentang Diet kalsium rendah dan Osteoporosis

Bagi orang-orang yang tidak mendapat mana-mana Kesihatan lebih muda, adalah satu topik yang sangat penting untuk bersembang tentang. Terdapat banyak perbahasan hari ini tentang diet kalsium rendah dan osteoporosis. Kerana gaya berbeza hidup kita hari ini, tidak aktif dan pantas, banyak orang tidak mendapat jumlah vitamin dan mineral untuk membantu mereka kekal sihat dan melaksanakan tugas-tugas harian mereka.

Dalam artikel ini, kami akan cuba untuk membincangkan segala-galanya dan apa-apa tentang diet kalsium rendah dan osteoporosis bagi kita untuk lebih memahami apa yang kita akan lakukan untuk meningkatkan pengambilan kalsium harian kami dan mencegah osteoporosis dan penyakit-penyakit lain yang berlangsung dengan.

Kalsium
Kalsium adalah mineral sangat penting. Tetapi berapa banyak kita tahu kalsium? Apakah fungsinya dan di mana kita dapatkannya?

Kalsium adalah mineral yang diperlukan oleh badan kita untuk majlis-majlis yang begitu banyak. Dalam bentuk tulin, kalsium adalah unsur keperakan, firma yang, seperti emas atau Perak adalah malleable. Simbol untuk kalsium adalah Ca. kalsium juga mempunyai banyak kegunaan industri seperti pengeluaran fixative dan quicklime (kalsium karbonat). Dalam tubuh manusia, tulang dan gigi yang mempunyai banyak Ca (kira-kira 99% daripada jumlah kalsium dalam badan kita) dan juga dibawa dalam aliran darah kami (selebihnya 1%). Kalsium apabila digabungkan dengan Vitamin D diserap oleh sistem kami dengan aktiviti yang lebih berfaedah dan cekap. Itulah mengapa cahaya matahari pagi sebaik-baiknya antara 7 dan 8 am akan bermanfaat terutamanya dengan bayi kerana cahaya matahari merupakan sumber baik Vitamin D.

Sekarang bahawa kita telah ditangani kalsium apa adalah semua tentang, soalan logik seterusnya kita akan di mana atau Apakah sumber kalsium yang baik? Dalam badan kita, Terdapat dua cara untuk mendapatkan kalsium yang satu adalah dengan makan makanan yang kaya dengan kalsium yang lain dengan mendapatkan ia dari tulang-tulang kita. Sumber-sumber yang baik daripada Ca adalah produk tenusu dan sayur-sayuran berdaun hijau gelap. Anda juga boleh mengambil suplemen kalsium yang juga telah Vitamin D untuk penyerapan yang lebih baik.

Seperti yang kita telah menyebut, cara lain untuk mendapatkan kalsium yang diperlukan oleh badan adalah dengan mengambil dari tulang. Tetapi ini bukanlah terbaik. Ini hanya berlaku apabila tahap kalsium dalam aliran darah menjadi terlalu rendah. Walaupun kalsium yang diambil daripada tulang dalam masa yang diperlukan oleh tubuh sering digantikan dalam masa, ini bukanlah sentiasa kes. Ia dinasihatkan bahawa kalsium dari sumber luar akan diambil kerap untuk mengelakkan “meminjam” kalsium dari tulang.

Osteoporosis
Apa itu osteoporosis kemudian? Osteoporosis juga sering dibincangkan bersama-sama dengan kalsium, vitamin D dan penuaan. Tetapi terdapat perkara-perkara yang tidak dipercayai sepenuhnya tentang osteoporosis. Marilah kita cuba untuk menjawab beberapa soalan-soalan mengenai kalsium dan osteoporosis.

Osteoporosis atau dalam istilah lain “poros tulang” kemerosotan tulang-tulang yang disebabkan oleh ketidakseimbangan kalsium dan vitamin D dalam badan dan kehilangan tulang semulajadi manusia sebagai yang berpengalaman kemudian nanti dalam kehidupan. Lebih umumnya ditemui di kalangan wanita, kira-kira 10 juta rakyat Amerika menghidap osteoporosis semalam (8 juta wanita; lelaki 2 juta). Salah satu punca kehilangan jisim tulang di dalam badan adalah rendah tahap hormon iaitu estrogen bagi wanita dan testosteron bagi lelaki. Dalam menopaus, Terdapat penurunan yang besar di tahap estrogen dalam wanita yang menyebabkan kehilangan tulang-tulang yang membawa kepada osteoporosis. Penyakit ini juga disebabkan oleh penuaan, kekurangan aktiviti fizikal dan faktor genetik.

Ia adalah penting untuk mengekalkan tahap kalsium yang baik dalam badan kita. Ingat bahawa untuk mempunyai tulang yang kuat, senaman yang kerap juga diperlukan. Sebaliknya, Terdapat juga hal-hal seperti kalsium Deposit di buah pinggang dan salur kencing yang boleh membawa kepada penyakit-penyakit lain juga. Itulah sebabnya mengapa ia penting juga bahawa doktor menetapkan anda sepatutnya pengambilan kalsium harian yang diperlukan oleh tubuh pada ketika ini dalam hidup anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *