Fakta-fakta tentang bulan celik kewangan

Fakta-fakta tentang bulan celik kewangan

April adalah bulan celik kewangan di Amerika Syarikat juga seperti bahagian-bahagian lain dunia. Pada asalnya, ia telah diperkenalkan dalam usaha untuk mendidik orang ramai mengenai perkara-perkara kewangan yang praktikal. Tahun ini, masa ekonomi yang tidak menentu yang semasa membawa perhatian yang lebih kepada celik kewangan bulan.

Lama-kelamaan, ia menjadi jelas bahawa tanpa pendidikan kewangan Perkhidmatan orang adalah lebih berkemungkinan untuk berjuang dari segi kewangan. Dengan kesedaran ini, kerajaan mahu meningkatkan kesedaran tentang perkhidmatan pendidikan kewangan dan mengetengahkan mereka lebih celik kewangan bulan.

Pergerakan bulan celik kewangan Nasional, berharap untuk mendidik dan memberi inspirasi kepada orang ramai untuk mengawal kewangan mereka dan meningkatkan pengetahuan mereka tentang perkara-perkara praktikal wang. Walaupun April dikenali sebagai bulan celik kewangan, sering dijadikan sebagai batu loncatan untuk memperkenalkan program-program pendidikan kewangan Earth Hour.

Celik kewangan bulan ini keluar dan sukarelawan. Membantu menyebarkan mesej pendidikan kewangan yang praktikal untuk golongan muda. Terdapat banyak organisasi yang pergi ke sekolah dan mengajar anak-anak mengenai wang. Berikut adalah beberapa tips supaya anda boleh berkesan mengajar kanak-kanak tentang wang.

1) Motivasi: Untuk memberi motivasi kepada anda perlu mendedahkan motivasi. Anda mesti memahami kepentingan tertentu setiap kumpulan anda mengajar dan bertanya soalan-soalan pelajar yang berkaitan dengan kehidupan mereka. Memberi perhatian dan benar-benar mendengar apa yang mereka sedang berkongsi.

2) Emosi: Rebelliousness, rasa malu, berharap, keinginan dan lebih banyak emosi memberi leverage kuat mesej kami celik kewangan. Dalam program perkhidmatan pendidikan kewangan anda mendapat kelas untuk bertindak balas dengan emosi dan mengarahkan mereka emosi ke arah yang akan membantu mereka.

3) Faedah-faedah: Menyerlahkan kelebihan menjadi celik kewangan dan bertanya soalan-soalan yang membantu pelajar mencari faedah untuk diri mereka sendiri. Sebagai contoh, baik kredit akan menjimatkan lebih daripada sepuluh ribu ringgit pada pembelian kereta – apa anda mahu lakukan dengan wang yang anda simpan? Faedah-faedah adalah apa yang pengiklan menggunakan untuk menjual produk mereka dan apa yang boleh anda gunakan untuk menjual mesej celik kewangan.

4) Galakan: Dengan ‘bencana kewangan’ cerita-cerita yang membuat muka depan berita secara teratur, adalah penting untuk memberi inspirasi kepada mereka dengan harapan dan kepercayaan bahawa mereka boleh mencapai tahap status kewangan yang mereka kehendaki melalui pendidikan yang berterusan.

5) Relate: Sebahagian besar daripada kita boleh berkait dengan banyak pengalaman & perasaan bahawa para peserta akan melalui. Benar-benar mendengar pelajar anda dan cuba ingat bagaimana anda terfikir pada usia mereka supaya anda boleh berhubungan dengan mereka.

Bagaimana program pendidikan kewangan yang dimasukkan bersama-sama sangat bergantung pada kurikulum celik kewangan yang anda gunakan. Tidak kira apa pelajaran rancangan yang anda telah anda boleh membuat impak yang besar dalam kehidupan seorang anak dengan mengikuti beberapa Tip-Tip yang disenaraikan di atas.

Celik kewangan bulan adalah masa yang boleh kami gunakan untuk memberi kuasa kepada orang lain dengan kemahiran pendidikan kewangan praktikal. Ini adalah sesuatu yang akan membantu seseorang dalam masa depan mereka, terutama apabila ia datang untuk mengelakkan diri daripada perangkap kewangan dan mampu mampu persaraan. Keselamatan Sosial tidak akan sekitar selama-lamanya, jadi ia adalah penting bahawa orang-orang di luar sana mengajar anak-anak mengenai wang dan menyokong misi di sebalik bulan celik kewangan. Pengetahuan kewangan boleh menghalang sepanjang hayat hidup gaji kepada gaji dengan ada peluang persaraan yang selesa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *