Fakta-fakta sejarah ganja

Fakta-fakta sejarah ganja

Ini sejarah ganja adalah panjang dan mengelirukan dan hanya Tempahan memiliki ganja telah menjadi suatu kesalahan jenayah. Di sini adalah melihat semula sebahagian daripada kepelikan sejarahnya…

Ia telah ubat 4000 tahun

Walaupun perbahasan tentang ganja perubatan yang agak baru di Barat, di India, China dan Timur Tengah, ganja ciri-ciri perubatan telah telah disambut selama kira-kira 4000 tahun. Di China, ia telah digunakan untuk merawat semua cara syarat-syarat dari malaria untuk sembelit! Ia mengambil masa yang lama kerana ia boleh digunakan sebagai ubat-ubatan di Barat – sekitar pertengahan abad ke-19. Ratu Victoria telah disingkirkan untuk melegakan senggugut, dan ia boleh secara bebas dibeli di kedai-kedai di seluruh Amerika Syarikat.

Menjelang akhir abad ini, penggunaannya dalam perubatan barat pudar dengan ciptaan jarum tersebut. Ubat-ubat yang disuntik berkuatkuasa jauh lebih cepat dan ganja (yang boleh tidak boleh dilarutkan di dalam air dan disuntik itu) jatuh dari nikmat. Selama beberapa dekad sudah membahaskan ganja perubatan telah dibuka.

Pengasas bertambah HEM dan ganja

Walaupun ia tidak jelas sama ada salah satu pengasas sebenarnya digunakan dadah rekreasi, ia adalah jelas bahawa George Washington, Thomas Jefferson dan lain-lain pengasas berkembang HEM, didokumenkan dalam diari sendiri. Jefferson mengimport benih dari China, manakala Washington Nota-nota yang dia cuba untuk mendapatkan tukang kebun beliau untuk memisahkan benih ganja lelaki dan perempuan – “mula memisahkan lelaki dalam HEM wanita di – agak terlambat”. Sesetengah telah mencadangkan bahawa desakan mungkin Washington untuk pemisahan tanaman tersebut membayangkan beliau menggunakan herba perubatan untuk merawat sakit gigi yang terkenal itu. Sama ada atau tidak anda percaya ini, anda tidak boleh menafikan kepentingan HEM kepada sejarah Amerika Syarikat: Pengisytiharan Kemerdekaan ditulis atas kertas HEM!

HEM untuk kemenangan!

Baru-baru ini, dan kawasan sejarah Amerika Syarikat yang kerajaan adalah sangat berminat untuk berus ke atas kempen “HEM untuk kemenangan” 1940-an. Semasa Perang Dunia Kedua, import HEM telah dihadkan, bermakna bahawa cordage marin, payung terjun dan lain-lain keperluan ketenteraan ringkasnya bekalan. Kerajaan bertindak balas dengan pengedaran benih percuma ganja dan membenarkan lelaki untuk menangguhkan Draf jika mereka bersetuju untuk tinggal di rumah dan menyokong usaha-usaha perang oleh HEM yang semakin meningkat. Oleh 1943, penternak Amerika telah dituai 375,000 ekar HEM.

Ganja dalam Serum kebenaran?

Ya, bagi masa dalam tahun 1940-an, Amerika Syarikat pejabat yang strategik Perkhidmatan (OSS) bereksperimen dengan ganja sebagai satu kebenaran serum. Mereka mencatat dalam perbicaraan mereka bahawa dadah membuat subjek (dalam kes ini merupakan ahli mafia ini) “loquacious dan percuma di impartation beliau maklumat”.

Satu contoh penggunaannya pada Menemu bual Augusto Del Gracio, salah satu enforcers Luciano bertuah. Selepas diberikan menghisap menerjah dengan menumpukan THC, beliau secara terbuka bercakap tentang gangster yang heroin operasi. Kejayaan adalah percubaan untuk Mesyuarat akan datang, mereka upped dos THC tembakau – tetapi ini terbukti menjadi terlalu banyak, dan mobster yang hanya pengsan selama dua jam.

Banyak AS kerajaan dibiayai pengajian telah memuji-muji kebaikan ganja

Banyak kerajaan yang dibiayai kajian telah telah menolak di bawah permaidani selepas mereka gagal untuk mengubah keputusan negatif yang dimaksudkan. Kajian telah menunjukkan segala macam perkara, dari kaki ganja gagal meningkatkan kadar kematian (Sidney, S et al. – ‘Penggunaan ganja dan kematian’), kekurangan lama jangka akibat (Eisen SE et al. ‘Tidak ganja digunakan mempunyai baki kesan buruk langkah-langkah Kesihatan Self-Reported, sosio-demografi atau kualiti hidup?’), bahawa ia boleh mencegah kanser (pelbagai pengajian) dan bahawa ia mempunyai nilai Perubatan (kegembiraanJE, Watson, SH dan Benson, JA. Ganja dan ubat-ubatan: menilai asas Sains ‘). Yang kedua ini telah sebahagian besarnya diabaikan oleh kerajaan, dan disebabkan itu rakan penulis John A. Benson memberitahu New York kali kerajaan “akan tetapi ia tidak pernah berlaku.”

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *