Fakta-fakta perlu mempertimbangkan untuk membeli insurans kesihatan

Fakta-fakta perlu mempertimbangkan untuk membeli insurans kesihatan

Adakah anda benar-benar ingin tahu tentang struktur dan fungsi insurans kesihatan? Terdapat begitu banyak soalan dan jawapan mengenai insurans kesihatan dan ini adalah:

Apakah jenis insurans kesihatan?

Terdapat dua jenis pelan insurans kesihatan, satu pelan pampasan dan lain-lain pelan penjagaan kesihatan yang diuruskan. Dalam rancangan indemniti, anda mempunyai kebebasan untuk memilih doktor anda sendiri. Sebaliknya, dalam pelan penjagaan kesihatan yang diuruskan HMO, PPOs dan POSs Menguntukkan nombor hospital-hospital dan doktor kepada anda. Rancangan penjagaan kesihatan yang diuruskan adalah lebih murah daripada rancangan pampasan tetapi rancangan ini adalah kurang fleksibel.

Apakah HMO yang

Jika anda membeli pelan HMO, maka anda perlu membayar premium bulanan dan anda mendaftar bilangan doktor dan hospital yang menawarkan rawatan perubatan kepada anda. Anda akan dapat melihat doktor dalam rangkaian anda sahaja dan pelan kesihatan ini boleh meliputi bayaran separa atau penuh perubatan. Ini adalah yang paling murah insurans kesihatan disediakan di pasaran.

Apakah PPO yang

PPO adalah hampir serupa dengan pelan HMO dan perbezaan adalah bahawa anda boleh melawat doktor mereka yang berada di luar rangkaian anda. Walau bagaimanapun, anda perlu membayar sedikit yuran jika anda melawat doktor di luar rangkaian anda. Anda juga perlu membayar $5 hingga $10 sebagai bayaran bersama dan pelan insurans kesihatan ini adalah sedikit mahal berbanding rancangan HMO.

Apa itu POS yang?

Pelan ini adalah gabungan daripada pelan penjagaan kesihatan diuruskan dua yang dinyatakan di atas. Anda mempunyai kebebasan untuk memilih doktor penjagaan primer serta anda akan mampu untuk melawat doktor luar rangkaian anda berikan. Selain itu, anda tidak perlu membayar apa-apa untuk itu kerana apa-apa Rang undang-undang tambahan perubatan akan bayar mengikut POS anda. Pelan ini adalah yang termahal tetapi satu Tempahan fleksibel.

Apakah potongan?

Jumlah yang boleh ditolak adalah bahawa wang yang perlu dibayar kepada syarikat insurans anda untuk menuntut wang anda.

Apa itu Ko-insurans?

Selepas membayar amaun yang boleh ditolak, anda perlu membayar peratusan bayaran perubatan anda kepada syarikat insurans anda.

Apakah bayaran bersama

Doktor caj amaun untuk anda apabila anda melawat doktor mana-mana dan anda perlu membayar yuran untuk itu.

Bagaimanakah boleh saya memilih pelan insurans kesihatan?

Anda mahu membeli pelan insurans kesihatan itu yang menyediakan pelbagai faedah dan ianya murah. Jadi, mula-mula memutuskan sama ada anda mahu meneruskan dengan doktor anda semasa mengikut kesihatan anda dan kemudian, pilih Pelan. Walau bagaimanapun, jika anda memerlukan rawatan perubatan yang khas kemudian anda membeli bahawa pelan yang membantu anda dalam menyediakan keperluan anda.

Oleh itu, anda lihat tiada akan beberapa soalan insurans mengenai insurans kesihatan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *