Fakta-fakta penting yang anda perlu tahu mengenai merawat batu pundi kencing anjing

Fakta-fakta penting yang anda perlu tahu mengenai merawat batu pundi kencing anjing

Batu-batu pundi kencing anjing, seperti yang anda tahu, adalah sangat menyakitkan. Ia adalah sangat penting untuk merawat anjing anda pada masa yang tepat, seperti batu pundi kencing boleh membawa maut jika kiri tidak dirawat untuk masa yang lama. Dalam artikel ini saya akan menjelaskan segala-galanya yang anda perlu tahu tentang merawat masalah batu pada anjing.

Sebab-sebab

Diet yang buruk, jangkitan bakteria yang berulang, dan kecenderungan genetik yang merupakan antara punca yang biasa batu pundi kencing taring.

Gejala-gejala

Mampu untuk merawat pundi kencing anjing pada masa yang betul, anda harus sedar tanda-tanda di tempat pertama. Jadi, di sini adalah senarai gejala-gejala yang paling biasa:

• Kencing sakit

• Darah dalam air kencing (hematuria)

• Muntah-muntah

• Demam

• Lesu

• Menggelecek kencing

• Hilang selera makan

• Kemurungan

Diagnosis taring pundi kencing batu

Doktor haiwan akan dapat mendiagnosis masalah dengan bantuan sinar-x dan urinalysis, iaitu analisis air kencing di dalam makmal.

Rawatan batu pundi kencing anjing

Apabila ia datang untuk merawat batu pundi kencing anjing, doktor haiwan anda akan cadangkan rawatan yang berdasarkan tahap masalah, keadaan kesihatan haiwan kesayangan anda dan jenis batu yang menyebabkan masalah. Pilihan rawatan konvensional paling biasa yang ada termasuk pembedahan, pengubahsuaian pemakanan, urohydropropulsion (mengepam batu-batu daripada sistem kencing anjing anda dengan menggunakan tekanan air), dan ubat-ubatan antibiotik.

Pembedahan

Jika batu-batu yang besar saiznya, doktor haiwan mungkin mencadangkan mengalih keluar mereka pembedahan. Jika mereka tersekat di dalam uretra dan menyebabkan halangan saluran kencing, pembedahan mungkin satu-satunya pilihan. Kerana ia melibatkan ketara kesakitan dan penderitaan, ia biasanya dianggap terakhir oleh ramai.

Pengubahsuaian pemakanan

Diet rendah gentian mineral, tinggi yang biasanya dicadangkan untuk merawat batu pundi kencing anjing. Apa yang anda perlu tahu adalah bahawa pengubahsuaian diet tidak dapat menghilangkan semua jenis batu. Jadi, doktor haiwan biasanya merangka diet Khas berdasarkan jenis batu-batu yang mempunyai anjing anda. Diet jenis ini tidak perlu diberikan untuk anjing anda sepanjang masa. Anda perlu berhenti apabila meminta doktor haiwan anda.

Urohydropropulsion (juga dipanggil hydropropulsion)

Ini adalah salah satu cara untuk merawat batu pundi kencing anjing. Dalam kaedah ini, doktor haiwan mengisi pundi kencing anjing anda dengan saline dan squeezes dalam apa-apa cara bahawa batu-batu yang keluar melalui uretra itu. Walaupun ia tidak menyakitkan seperti sebagai pembedahan, ia menyebabkan banyak ketidakselesaan kepada anjing itu terjejas. Jadi, prosedur ini biasanya dilakukan selepas sedating anjing itu.

Ubat-ubatan antibiotik

Jika anjing anda mengalami jangkitan bakteria, doktor haiwan mungkin menetapkan ubat-ubatan antibiotik untuk menyingkirkan mereka. Jangkitan bakteria membuat air kencing anjing anda beralkali dan membawa kepada pembentukan batu pundi kencing. Jadi, haiwan ini biasanya menetapkan ubat-ubatan untuk mengubati mereka yang benar-benar mengurangkan risiko batu-batu pundi kencing yang berulang.

Ini adalah sebahagian daripada pilihan rawatan konvensional yang ada apabila ia datang untuk merawat batu pundi kencing anjing. Terdapat pendekatan tidak konvensional, seperti penggunaan suplemen semulajadi atau homeopati, walaupun produk-produk yang lebih banyak bagi sokongan tambahan atau pencegahan vs penawar bagi keadaan.

Suplemen semulajadi

Terdapat sesetengah suplemen herba yang sangat baik di pasaran semalam. Banyak orang mengatakan bahawa mereka adalah sangat berkesan merawat batu pundi kencing anjing. Kerana ia hanya mengandungi dos yang kecil daripada bahan-bahan semulajadi, kemungkinan kesan-kesan sampingan adalah rendah. Herba seperti vulg, cantharis dan uva ursi berberis dikenali kerana keupayaan mereka untuk meningkatkan tahap kesihatan urogenital anjing dan kucing.

Bahagian yang terbaik tentang memberi suplemen ini untuk anjing anda adalah bahawa mereka bukan sahaja membantu semasa rawatan selain pendekatan konvensional yang disyorkan oleh doktor haiwan anda, tetapi boleh membantu untuk pengembalian mereka. Itulah sebabnya banyak pemilik haiwan kesayangan hari ini berminat dalam rawatan semulajadi berbanding konvensional rawatan untuk batu taring.

Perkara yang paling penting yang anda perlu ingat adalah bahawa anda harus berunding dengan doktor haiwan sebelum mengubah suai diet anjing anda atau memberi anjing anda apa-apa ubat atau makanan tambahan. Apa jua yang anda lakukan hendaklah dilakukan di bawah penyeliaan doktor haiwan. Ini adalah cara yang paling selamat untuk merawat batu pada anjing.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *