Fakta-fakta penting yang anda perlu tahu mengenai julat kolesterol Hdl

Fakta-fakta penting yang anda perlu tahu mengenai julat kolesterol Hdl

Mengetahui apakah kolesterol yang sihat julat, dan mudah-mudahan sampai ke mereka, adalah bahagian yang sangat penting untuk kesihatan kardiovaskular. Malah, sesetengah akan menimbang jantung Kesihatan sesuai HDL kolesterol adalah menjadi bahagian yang penting dalam Kesihatan jantung dan arteri.

HDL dalam ringkasan?

HDL adalah lipoprotein ketumpatan tinggi pendek untuk. Menghairankan HDL adalah tidak lebih daripada sebuah versi lebih ramping molekul kolesterol yang tidak baik LDL. Manakala kedua-dua mungkin sepupu mereka adalah berbeza sebagai siang dan malam; dengan HDL yang berusaha menghapuskan kolestrol dari badan, dan LDL kolesterol blobs melalui arteri kami mengangkut dan meninggalkan beberapa didepositkan di sepanjang jalan yang menyebabkan pembentukan plak arteri yang berbahaya.

Zeroing di atas julat kolesterol HDL

Apabila ia datang kepada kolesterol HDL julat lebih tinggi nombor yang lebih baik. Tahap rendah lipoprotein ketumpatan tinggi (kurang daripada 50 mg/dl di kalangan wanita dan kurang daripada 40 mg/dl lelaki) boleh T-R-O-U-B-L-E. Dengan rendah HDL kolesterol paras meletakkan seseorang pada risiko untuk berpotensi hidup mengancam serangan jantung atau angin ahmar.

Secara purata kebanyakan lelaki HDL kolesterol julat adalah dari 40 hingga 50 miligram bagi setiap deciliter darah. Secara purata kebanyakan wanita HDL kolesterol julat adalah dari 50 hingga 60 miligram bagi setiap deciliter darah.
Beberapa kajian baru mencadangkan bahawa bagi kedua-dua lelaki dan wanita kolesterol adalah dari 60 hingga 70 mg/dl memberikan perlindungan yang patut diberi perhatian terhadap serangan jantung dan strok. Fakta ini telah dicetuskan daripada aktiviti tahun kebelakangan ini dari beberapa pengeluar utama dadah.

Farmasi Floptology

Setakat meningkatkan HDL kolesterol julat telah terbukti lebih sukar difahami daripada gambar Big Foot sehari yang berkabus. Ubat-ubatan Statin yang sangat popular sering memberi sedikit kesan ke atas HDL, dan walaupun ketika mereka melakukan secara amnya enteng (8% atau kurang).

Di samping itu, dengan semua perhatian hari Syarikat ubat-ubatan telah meletakkan pedal yang untuk logam dalam beberapa tahun yang cuba untuk menyelesaikan teka-teki daripada HDL. Ini telah membawa kepada sejumlah awal mengikut dan penyelesaian farmaseutikal adalah mungkin sekurang-kurangnya 3 tahun jauhnya.

Apa yang boleh saya lakukan sekarang untuk meningkatkan julat kolesterol HDL saya sekarang?

Tidak memotong keluar terlalu banyak lemak – lakukan apa? Saya tahu bunyi yang agak pelik tetapi penyelidikan apa memberitahu kita ialah menjaga pengambilan lemak antara 30 dan 35 peratus daripada kalori yang optimum bagi meningkatkan tahap HDL. Apa-apa di bawah 25 peratus seolah-olah mengurangkan paras lipoprotein sihat jantung ini. Amalan biasa yang baik untuk mencapai matlamat ini tanpa menghantar kolesterol anda melalui bumbung adalah untuk cuba untuk menghapuskan lemak tepu dan lemak trans dari diet, menggantikan lemak monounsaturated dan lemak politaktepu.

Cadangan tambahan untuk meningkatkan HDL kolesterol julat latihan sehari-hari, berkesan menguruskan berat badan, tinggal yang jauh daripada asap yang mungkin, rokok mengekalkan pengambilan alkohol untuk 1 atau 2 gelas merah wain sehari dan menambah pengurangan kolesterol asli tambahan kepada rutin harian anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *