Fakta-fakta penting tentang kecederaan Tailbone

Fakta-fakta penting tentang kecederaan Tailbone

Jika anda mula berasa kesakitan yang teruk di sekitar belakang anda, peluang yang ianya sebuah coccyx tailbone kecederaan. Terdapat cara-cara untuk menangani keadaan. Anda mesti terlebih dahulu memahami jenis kecederaan ini, kemudian mencari rawatan, bangun cek perubatan dan mencari ubat.

Coccyx, yang biasanya dirujuk sebagai tailbone itu, adalah satu tulang segitiga yang ditemui di hujung bawah kolum tulang belakang anda. Ia mengandungi tiga hingga lima segmen yang digabungkan bersama-sama oleh beberapa sendi dan ligamen. Apa-apa kecederaan yang dialami ini sebahagian kecil daripada badan anda boleh menyebabkan kesakitan yang amat sangat dan banyak isu-isu mobiliti. Keadaan ini dikenali dalam kalangan perubatan sebagai coccydynia. Kecederaan ini termasuklah lebam, sejagat dan patah tulang, antara lain. Beberapa pilihan rawatan konservatif yang bekerja dengan baik untuk keadaan ini, walaupun ia biasanya mengambil masa yang lama untuk sembuh. Banyak kes-kes kecederaan coccyx melibatkan wanita, terutamanya kerana mereka lebih luas pelvis dan coccyx lebih menonjol.

Sebahagian besar kes-kes kecederaan coccyx disebabkan oleh trauma ke kawasan tailbone. Jenis trauma yang menyebabkan keadaan tersebut adalah disebabkan oleh kemalangan seperti pendaratan keras pada tailbone anda dalam kejatuhan. Yang terus tumpul daya yang dihantar secara terus ke coccyx tersebut seperti apa yang biasanya berlaku dalam sukan penuh-hubungi juga boleh menyebabkan kesakitan dan kecederaan coccyx. Bruising atau keretakan di coccyx yang juga boleh menyebabkan dari bersalin dan membawa kepada sakit coccyx.

Aktiviti-aktiviti seperti mendayung juga boleh membawa kepada sakit coccyx kerana geseran terlibat dalam pergerakan yang berulang-ulang. Terdapat juga sebab-sebab biasa sakit coccyx, termasuk mampatan saraf, spurs, tumor, jangkitan tempatan dan kecederaan saraf lajur. Dan dalam keadaan yang sangat jarang berlaku, punca sebenar sakit coccyx mungkin kekal tidak diketahui.

Kesakitan yang teruk diiringi kesakitan sekitar kawasan coccyx adalah salah satu simptom paling biasa tailbone kecederaan. Jika kecederaan yang disebabkan oleh trauma, kemudian lebam juga mungkin gejala biasa. Jika anda mempunyai satu kecederaan coccyx, kemudian anda akan merasakan kesakitan yang teruk apabila tekanan dikenakan secara langsung kepada kawasan tailbone dan kesakitan akan biasanya bertambah teruk apabila anda duduk untuk tempoh yang berpanjangan. Sakit semasa buang air juga merupakan salah satu tanda-tanda kecederaan coccyx, dan begitu juga sakit semasa hubungan seks yang biasanya dialami oleh wanita.

Jika anda melihat satu atau lebih daripada gejala-gejala yang dipetik di atas, atau jika anda mula mengalami ketidakselesaan yang agak misteri sekitar tailbone anda, maka anda perlu rujuk kepada doktor segera. Doktor anda akan membantu anda mengenal pasti punca ketidakselesaan tersebut dan dapat merangka satu pelan rawatan dan pengurusan untuk anda. Kecederaan coccyx jarang memerlukan anda dimasukkan ke hospital, tetapi jika anda tidak dapat pergi ke doktor anda sendiri untuk apa-apa sebab, maka ia akan terbaik untuk pergi ke hospital berdekatan dan mendapatkan bantuan di wad kecemasan mereka. Kesakitan coccyx anda mungkin tidak dapat apa-apa yang serius, selepas semua, tetapi ia adalah lebih baik untuk selamat daripada Maaf.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *