Fakta-fakta penting dadah ibu bapa perlu tahu

Fakta-fakta penting dadah ibu bapa perlu tahu

Penyalahgunaan dadah adalah masalah biasa yang mengacau di seluruh Amerika Syarikat. Penyalahgunaan dadah menyakitkan penagih itu serta orang di sekeliling mereka. Kesan dadah pada remaja adalah lebih lama berbanding pada orang dewasa. Remaja banyak menggunakan ubat-ubatan untuk bersenang-senang dan berasa ‘tinggi’. Mereka juga menggunakan ubat-ubatan apabila mereka akan tertekan atau fikir dadah akan membantu mereka melarikan diri dari masalah. Tetapi hakikatnya, penyalahgunaan dadah memburukkan lagi masalah remaja serta untuk ibu bapa mereka.

Tanda-tanda tempat:
Remaja yang menggunakan dadah mempunyai gejala-gejala isu kesihatan mental, termasuklah gangguan kemurungan atau keresahan. Ibu bapa harus peka cukup notis apa-apa perubahan dalam tingkah laku atau kumpula Agung anak-anak mereka. Jika mereka melihat sebarang tanda-tanda penyalahgunaan dadah dalam remaja mereka, mereka harus mengambil langkah yang betul dengan serta-merta. Berikut adalah beberapa tanda-tanda yang dengan mudah dapat dilihat dalam ubat-ubatan yang menyalahgunakan kanak-kanak:

•Change dalam tingkah laku

•Inattentive untuk melahirkan peribadi

•Problematic tingkah-laku di sekolah, seperti penurunan dalam prestasi akademik, penggantungan, dll.

•Mood perubahan

•Depression

•Tinggikan dalam meminjam Wang

Pemilikan ubat •using seperti paip, menggulung kertas, dan sebagainya.

Jatuh dalam prestasi akademik:
Ubat-ubatan mempunyai kesan yang melemahkan otak. Mereka negatif mempengaruhi sifat-sifat seperti kefahaman, ingatan dan kebolehan kognitif. Di sekolah, pengguna dadah mengelakkan rakan-rakan. Mereka mendapat lesu kerap kerana penggunaan dadah membuat mereka Resah, agresif dan cantankerous. Mereka gagal untuk melaksanakan kerja-kerja peribadi dan dandanan, sampai lewat ke sekolah atau mengelak kelas. Semua ciri-ciri ini akan menyebabkan penurunan yang besar dalam pencapaian akademik.

Menjelaskan kesan-kesan berbahaya dadah haram:
Ibu bapa perlu secara terbuka membincangkan isu penyalahgunaan dadah dengan remaja mereka, walaupun mereka tidak akan menyalahgunakan dadah. Mereka boleh menasihati mereka mengambil bahan yang terlarang dan apa-apa implikasi daripadanya, jika mereka berbuat demikian. Mereka perlu menjelaskan kepada anak-anak mengapa mereka akan mengambil berat tentang isu ini. Ibu bapa perlu meluangkan masa yang berkualiti dengan anak-anak mereka, dan harus suka dan menyokong mereka. Walaupun semua ini, jika remaja itu terus pada terbabit dalam bahan-bahan, ibu bapa perlu mengambil Bimbingan Kaunselor profesional dalam pemulihan penagih bahan yang terlarang.

Fakta-fakta mengenai beberapa ubat-ubatan yang sering didera:
Menyalahkan adanya dadah terlarang atau kejahilan di kalangan remaja yang mudah, penyalahgunaan dadah remaja telah menjadi berleluasa. Dari pelbagai Ukur lain dan pemerhatian umum, beberapa dadah didapati sering disalah gunakan oleh remaja tersebut. Berikut adalah butir-butir mengenai ubat-ubatan yang paling biasa didera di Amerika Syarikat dan bagaimana ibu bapa boleh mengenal pasti ubat-ubatan ini, jika remaja mereka disyaki menyalahgunakan mana-mana satu daripada mereka.

•Cannabis: ia dikenali sebagai ganja dalam bentuk herba. Kajian telah ditubuhkan untuk menjadi ubat-ubatan terlarang yang paling teraniaya. Daun-daun kering yang dicampur dengan tembakau dan salai. Bahan kimia aktif yang utama dalam ganja adalah delta-9-tetrahydrocannabinol (THC). Asap ganja telah yang pedas dan bau tersendiri, sweet-and-sour. Kajian menunjukkan bahawa penggunaan ganja mempengaruhi otak dan paru-paru. Jangka panjang penagih ganja mempamerkan gejala-gejala seperti cepat marah, tidak dapat tidur, selera makan berkurangan, kebimbangan dan keinginan dadah. Penagih yang mengambil dadah akan mempunyai nafas yang busuk.

•Cocaine: ini adalah serbuk Kristal putih. Ia snorted, disuntik atau salai. Ia menyebabkan kecergasan tambahan, perasaan ‘tinggi’, dan lain-lain. Kesan-kesan sampingan termasuk kadar nadi yang tinggi, suhu dan pening antara lain.

•Opiates: ini adalah ekstrak daripada candu mentah dan termasuk heroin, morfin, dan codeine. Kedua-dua yang terakhir yang digunakan sebagai ubat-ubatan preskripsi untuk membunuh kesakitan. Heroin merupakan serbuk putih. Heroin menyebabkan euphoric ‘tinggi’. Ia salai, snorted atau intravenously disuntik. Morfin dan codeine disediakan sebagai tablet bulat, scored putih.

•Methamphetamine: juga dikenali sebagai meth, methamphetamine adalah serbuk putih dan adalah salai, snorted atau intravenously disuntik. Ia dengan serta-merta pucuk sehingga denyutan jantung dan badan suhu – gejala demam. Boleh mengheret pengguna ke AIDS/hepatitis.

•Alcohol: alkohol minuman cecair, yang bertindak sebagai bahan perangsang, dan memberi rasa yang palsu mood santai dan membuat drowsy. Remaja yang ketagih alkohol akhirnya akhirnya memakan dadah seperti ganja, kokain dan sebagainya. Jumlah alkohol yang besar boleh menyebabkan gegaran, berpeluh, kehilangan ingatan, kehilangan kawalan ke atas emosi, loya, kebimbangan dan kemurungan untuk angan-angan, demam dan sawan.

•Tobacco: tembakau diperolehi dari daun-daun yang kering daripada tanaman tembakau. Selepas daun-daun yang telah dikeringkan mereka dilayan dengan 4,000 bahan kimia sebelum dilantik ke dalam rokok. Remaja Merokok adalah masalah yang serius. Pusat kawalan penyakit (CDC) melaporkan bahawa 54 peratus daripada pelajar sekolah tinggi cuba rokok pada satu masa nanti. Remaja Merokok menjejaskan kesihatan dalam jangka masa panjang menyebabkan batuk, sesak nafas, fungsi paru-paru lemah dan masalah pernafasan.

•Inhalants: inhalants adalah bahan-bahan yang akan sniffed atau “huffed” untuk memberi pengguna yang tergesa-gesa serta-merta atau tinggi. Empat asas jenis-jenis bahan kimia yang digunakan sebagai inhalants adalah – pelarut yang tidak menentu, gas, gas-gas aerosol dan nitrit. Bilik-bilik ini mempunyai produk-produk isi rumah seperti gam, pencair Cat, cecair Cucian, petrol, cecair penanda dirasai-Petua, cecair pemadam, spray rambut, aerosol deodoran dan semburan cat. Kesan dari menyalahgunakan inhalants boleh jangka pendek dan jangka panjang. Penggunaan yang kerap inhalants menyebabkan kemudaratan serius kepada organ-organ yang penting, otak, kerosakan hati, kegagalan hati dan kelemahan otot.

•Vicodin: Vicodin adalah salah satu yang paling berkuasa preskripsi ubat penahan yang sakit di pasaran. Ia adalah dalam bentuk tablet scored putih, bujur. Apabila dicampur dengan alkohol, vicodin lebih dos menimbulkan risiko yang tinggi di kalangan remaja. Mana-mana remaja yang mengambil vicodin adalah risiko ketagihan. Vicodin adalah sangat ketagihan dadah yang membawa beberapa kesan sampingan dan kesan-kesan kesihatan jangka panjang.

Tahun ini pemantauan kajian masa depan ini telah menimbulkan kebimbangan tentang peningkatan penggunaan dadah di kalangan remaja di negara ini. Dalam konteks ini, ibu bapa mempunyai peranan yang penting dalam dissuading remaja daripada dadah. Mereka perlu menjelaskan kepada anak-anak sakit kesan ubat-ubatan terlarang pada badan mereka dan minda, dan kesan ke atas keluarga.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *