Fakta-fakta mengejutkan tentang sklerosis berbilang

Fakta-fakta mengejutkan tentang sklerosis berbilang

Ramai orang mungkin tahu serba sedikit tentang beberapa sklerosis (MS) tetapi ia menghairankan bagaimana walaupun orang-orang yang mempunyai penyakit atau mengetahui seseorang yang sangat dekat dengan mereka dengan itu telah salah faham mengenai apa yang ada, apa yang ia bukanlah dan bagaimana untuk menangani gejala-gejala keadaan. Persatuan sklerosis berbilang negara adalah sebuah organisasi yang khusus untuk memaklumkan kepada pesakit dan ahli keluarga tentang penyakit ini dan biasanya mempunyai beberapa maklumat terkini yang disediakan, yang banyak adalah sangat menghairankan walaupun kepada pesakitnya.

Untuk satu hal, sklerosis berbilang adalah penyakit yang menyerang sistem saraf pusat. Sistem ini terdiri daripada otak, saraf tunjang dan saraf-saraf optik. Ini adalah berbeza daripada muscular dystrophy, yang adalah sekumpulan penyakit yang sebenarnya menyerang otot-otot mereka. Dalam MS pesakit, otot-otot mereka yang baik tetapi saraf tidak boleh memberi isyarat mereka untuk bergerak dan berfungsi dengan baik. Dalam muscular dystrophy, saraf yang baik tetapi otot-otot tidak berfungsi seperti yang mereka perlu. Manakala pesakit kedua-duanya mungkin mempunyai gejala yang sama, mereka adalah benar-benar dua penyakit yang sangat berbeza.

Ramai orang menganggap bahawa orang-orang dengan sklerosis berbilang akan mati pada usia muda tetapi ini hanya tidak benar sekali. Kebanyakan pesakit yang mengalami keadaan ini mempunyai jangka hayat yang normal. Ia juga difikirkan bahawa ia adalah satu penyakit yang sedia ada; manakala gen yang bertanggungjawab untuk keadaan boleh ditemui dalam keluarga ianya tidak wujud langsung. Kebanyakan dengan MS akan melihatnya Langkau satu generasi atau dua, atau akan mendapati bahawa terdapat pesakit dalam keluarga mereka (sebenarnya dan abang sepupu jauh, dan sebagainya) daripada mempunyai gen yang disampaikan dari ibu bapa kepada kanak-kanak.

Ia menarik juga yang orang kebanyakan sklerosis berbilang tidak menjadi kehilangan upaya yang berat. Mereka mungkin mempunyai masalah tertentu atau batasan yang mereka akan perlu untuk menampung; banyak isu-isu dengan penyelarasan dan baki, atau mempunyai masalah berjalan yang bermaksud bantuan dengan rotan, walker, atau kerusi-roda sekali-sekala, tetapi majoriti pesakit-pesakit MS boleh mempunyai fungsi biasanya dengan hanya kecil ketidakselesaan, kerjaya dan keluarga. Biasanya hanya mengetahui bahawa anda mempunyai penyakit atau keadaan akan banyak membantu kerana dapat membuat penginapan sekitar rumah dan tempat kerja; ramai pesakit dengan sklerosis berbilang semata-mata meminta untuk berpindah ke sebuah stesen Meja atau kerja kerusi tandas supaya mereka mempunyai jarak kurang berjalan; mereka boleh meminta supaya dapat telefon dalam persidangan dan Mesyuarat bukannya perjalanan atau pun berjalan kaki ke dalam bilik persidangan, dan sudah tentu mereka menjadi agak cekap e-mel dan mesej segera supaya mereka tidak perlu pergi ke Meja seorang rekan kerja sama ada! -Penginapan yang kecil biasanya bahagia disediakan oleh majikan.

Orang-orang dengan MS biasanya mengalami agak berbeza set simptom daripada pesakit atau penghidap dengan MS yang lain. Ia adalah penting untuk berhubung dengan doktor anda kerana selalu ada ubat-ubatan baru dan pilihan rawatan yang sedang dibangunkan bagi MS yang mungkin tidak dapat menyembuhkan penyakit yang terang-terangan tetapi yang boleh membuat gejala-gejala yang lebih lumayan.

Teori rawatan yang baru

Dr. Paul Goldberg telah maju teori bahawa banyak bekalan Earth Hour sinar ultraviolet matahari, yang mencetuskan penghasilan vitamin D dalam kulit manusia, adalah sebab mengapa sklerosis berbilang adalah hampir tidak wujud di kawasan tropika. Beliau berpendapat bahawa dalam iklim temperat penyakit menyerang orang-orang yang mewarisi perlunya tercapai tahap vitamin D yang matahari ia tropika manusia yang tinggi. Jika teori beliau membuktikan betul kemudian sklerosis berbilang harus mudah untuk mengelak tetapi malangnya tidak menyembuhkan. Sklerosis berbilang adalah terutamanya di dewasa antara umur 20 dan 40.

Sentiasa berunding dengan doktor anda sebelum mengguna maklumat ini.

Artikel ini adalah pemakanan dalam alam semula jadi dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat perubatan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *