Fakta-fakta kesedaran kanser payudara setiap wanita perlu tahu

Fakta-fakta kesedaran kanser payudara setiap wanita perlu tahu

Tiada apa yang lebih penting daripada kesihatan anda-anda telah mendengar ini bagi tahun dan tahun dan akhirnya sedar bahawa ini benar. Penyakit utama yang menyerang beribu-ribu wanita setiap tahun dapat dikesan awal dan kadar kelangsungan hidup semakin meningkat.

Adakah anda tahu bahawa setiap dua minit seorang wanita didiagnosis dengan kanser payudara atau lebih daripada 211,000 kes-kes baru kanser payudara dijangka di Amerika Syarikat? Anda perlu tahu beberapa fakta-fakta ringkas tentang kesedaran kanser payudara yang dapat menyelamatkan kehidupan anda.

Anda tahu rutin dan anda perlu mengikut cadangan doktor anda untuk mendapatkan mamogram yang secara tetap — sama ada setiap 3 tahun atau setiap tahun, ini ujian yang ringkas boleh mengesan perubahan awal di payudara anda.

Terdapat juga peperiksaan diri bahawa anda perlu melaksanakan setiap bulan di rumah. Saya tahu apa yang anda akan berfikir-apa sakit, tetapi anda boleh membuat satu prosedur mudah yang anda lakukan setiap bulan yang pertama apabila mengambil pancuran mandian anda. Ini adalah masa yang amat baik kerana badan anda basah dan sabun membantu tangan anda bergerak dengan cepat dan mudah ke atas kulit anda seperti yang anda semak ketulan.

Selain daripada kedua-dua item proaktif boleh anda lakukan, apa lagi yang boleh membantu anda menjadi lebih rajin tentang kesedaran kanser payudara? Ini juga adalah ringkas dan mudah untuk diikuti. Sedar tentang tanda-tanda lain kanser payudara. Ini termasuk tetapi tidak terhad kepada perasaan sekaligus kecil, kukuh dan tidak menyakitkan; memeriksa kulit anda bengkak yang luar biasa atau penampilan; perbezaan saiz atau bentuk yang tidak pernah ada sebelum.

Selain itu, anda perlu tahu apa yang puting anda kelihatan seperti-sebagai wanita, kita biasanya mengabaikan diri kita untuk menjaga orang lain. Adakah anda tahu apa yang puting anda kelihatan seperti dan akan anda tahu jika terdapat perubahan dalam mereka? Jika kulit pada puting anda berubah tekstur, mempunyai ruam atau pelepasan atau tiba-tiba menjadi terbalik-ini adalah masa yang hebat untuk pergi dan rujuk kepada doktor.

Mengetahui segala-galanya yang anda boleh tentang kesedaran kanser payudara akan menyediakan anda dengan peluang yang bukan sahaja menjaga diri sendiri tetapi juga ibu anda, adik-beradik, anak-anak dan rakan-rakan. Sebagai wanita, kami terikat dengan ketakutan kita biasa dan salah faham mengenai penyakit yang dahsyat ini, tetapi ia tidak perlu hukuman mati. Pengesanan awal dan rawatan telah meningkatkan kadar survival pesakit kanser payudara lebih daripada 90%.

Menjadi aktif dalam komuniti anda sama ada membantu menyelaras sehari mamogram di Gereja atau pejabat di mana wanita boleh mendaftar untuk ujian anda. Jika anda seorang yang masih hidup, mendaftar dengan hospital tempatan anda untuk bercakap dengan wanita yang sedang dirawat kerana penyakit itu — mereka perlu melihat bahawa kehidupan akan sekali lagi menjadi perkara biasa bagi mereka.

Kami adalah adik-beradik semua dalam pertempuran ini untuk mendidik antara satu sama lain tentang kesedaran kanser payudara dan untuk membantu satu sama lain melalui sokongan moral dan suka antara satu sama lain.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *