Faedah sistem HVAC Kering

Faedah sistem HVAC Kering

Bagaimana segar dan bersih adalah udara anda bernafas? Berfikir tentang hal itu, memasak, pembersihan kimia dan bahkan produk penjagaan peribadi anda menghantar berjuta-juta daripada zarah kecil ke udara. Penghuni bangunan anda (dan juga anda) menumpahkan berbilion-bilion sel-sel kulit microscopic setiap hari. Perkara-perkara tertentu dalam bangunan anda, yang membuat bangunan anda, seperti permaidani, lantai, dinding rawatan, fabrik dan kounter memberi off sendiri bahan cemar, terlalu. Jika anda berhenti dan benar-benar berfikir tentang hal itu, Semua udara di dalam bangunan anda datang dari luar bangunan pada asalnya. Semua yang pollens habuk, spora acuan, bahan kimia, malah serangga – pendek kata, Semua pencemaran udara – dari luar sekarang dalam rumah. Adakah kerja saluran anda duduk di luar semasa pembinaan dijalankan, menunggu untuk dipasang? Kemudian habuk, pembinaan habuk dan kotoran, debunga di udara, air hujan dan juga acuan boleh telah meresap di dalam bangunan anda dari kali pertama anda menggunakan sistem HVAC anda. Jadi, anda mahu menjawab soalan itu sekali lagi? Betapa bersih adalah udara anda bernafas di dalam?

Pemilik rumah telah dikenali untuk masa beberapa bahawa kualiti udara dalaman adalah penting untuk kesihatan dan produktiviti para penghuni. Kemudahan komersial Pengurus boleh belajar satu perkara atau dua daripada pemilik rumah ini dengan mengetahui selok-belok sistem HVAC betul kering dan pemeriksaan.

Pembersihan sistem HVAC anda mempunyai beberapa manfaat, dan tidak semua mereka yang tegas untuk kesihatan anda, sama ada. Membersihkan sistem anda boleh dan membuang bahan pencemar yang merbahaya dari udara dalaman anda, menjadikan ia lebih baik untuk kesihatan anda secara keseluruhan. Kering HVAC anda juga membolehkan ia dijalankan dengan lebih cekap, menjimatkan wang dengan mengurangkan pemanasan dan penyejukan Bil. Akhir sekali, pembersih salur kerja boleh mengakibatkan sebuah bangunan secara keseluruhan lebih bersih.

Manakala tiada sebarang piawaian Kebangsaan wujud tentang bila hendak membersihkan sistem HVAC anda, udara saluran kering Persatuan Kebangsaan mengesyorkan pemeriksaan unit pengendalian sekurang-kurangnya sekali setahun, dan ductwork yang sekurang-kurangnya setiap dua tahun. Hanya pemeriksaan biasa, rutin dan oleh itu boleh mengelakkan keadaan berbahaya daripada pembangunan.

Sistem HVAC bangunan anda adalah segala-galanya yang panas, menyejuk, humidifies, dehumidifies, penapis dan mengedarkan udara dalam bangunan. Bahagian-bahagian yang kelihatan ini sering termasuk gril kembali Penyaman, ekzos sistem seperti tandas dan dapur peminat dan bekalan Daftar. Bahagian-bahagian yang tersembunyi (atau kebanyakannya tersembunyi) termasuk pulangan dan membekal ductwork, pengendalian unit dan bahagian-bahagian mereka – mencampurkan kotak, kuali longkang, peminat, penapis dan bilik keluarga dan humidifiers / dehumidifiers – dan memanaskan semula gegelung. Itulah banyak bilik yang semakin meningkat bagi mikrob, dan hanya pembersihan menyeluruh semua komponen boleh memastikan manfaat yang maksimum.

HVAC yang kotor adalah vacationland yang veritable bagi pencemaran mikrob. Semua yang anda perlukan adalah sumber makanan (kotoran,) kelembapan (kelembapan), dan masa. Di bawah yang ideal (atau tidak begitu sesuai, bergantung kepada sama ada anda mikrob yang atau tidak) syarat-syarat, pertumbuhan ini boleh merebak sepanjang keseluruhan sistem, dan sepanjang waktu anda. Sistem HVAC yang kotor boleh menyebabkan penyakit pernafasan pada penghuni bangunan, memburukkan lagi keadaan pernafasan seperti asma dan memburukkan para penghuni sedia ada alahan. HVAC yang kotor boleh membawa kepada ketidakhadiran yang tinggi, dan mustahil litigasi. Sistem HVAC yang benar-benar kotor boleh menyebabkan bangunan anda mengalami apa yang dipanggil sakit bangunan Sindrom.

Pembersihan sistem HVAC bangunan anda boleh mengalih keluar sumber makanan bagi pencemaran mikrob, membasmi atau mengurangkan koloni mikrob. Tanpa gunk yang makanan dan kotoran, mikrob yang tidak boleh hidup. Tanpa mikrob di udara, kes penyakit pernafasan dan kehilangan pengeluaran dan ketidakhadiran yang disertakan perlu drop. Bangunan anda HVAC sistem pembersihan boleh juga bertindak sebagai satu cara untuk mewujudkan garis dasar bagi kualiti udara dalaman, jadi itu pada masa hadapan pemantauan atau pemeriksaan boleh dilakukan untuk memastikan bangunan anda (dan penghuni bangunan anda) kesihatan untuk masa yang lama untuk datang.

Gunakan akaun sistem HVAC kira-kira 60 hingga 70% daripada tenaga bangunan anda. Menurut Jabatan Tenaga HVAC kotor, kotor terutama gegelung dan penapis, boleh meningkatkan penggunaan tenaga yang 30%. Anda mampu kos tenaga yang lebih tinggi kerana sesetengah kotoran dan gunk? Pembersihan tetap gegelung dan penapis boleh menjimatkan peningkatan 30% itu dan menyediakan satu cara untuk HVAC anda (dan bangunan anda) perlu lebih cekap tenaga secara keseluruhan. Walaupun kos kontraktor pembersihan HVAC profesional boleh jadi tinggi, simpanan jangka panjang harus lebih daripada membayar untuk perkhidmatan beliau.

Mungkin sekurang-kurangnya perasan, tetapi pasti tidak kurang pentingnya, manfaat pembersihan bangunan anda HVAC sistem akan kesan yang akan ia mempunyai kakitangan pembersihan anda. Kerja saluran bekalan udara yang bersih bermaksud kurang habuk dan kotoran di udara untuk menyelesaikan perabot dan permaidani. Dengan lebih cekap menjalankan ekzos dan sistem penapisan boleh bermakna kurang penggunaan Penyaman “mengambil” yang mengedarkan bahan kimia pencemar ke udara. Udara dalaman yang bersih bermakna kurang masa yang dihabiskan di kering udara kembali gril dan daftar-daftar bekalan. Ringkasnya, udara bersih menjadikan bangunan yang lebih bersih.

Mengekalkan sistem HVAC anda bersih dan sihat boleh memberi manfaat kepada semua orang, daripada penghuni bangunan anda ke akaun bank anda. Bukankah ia masa anda melihat ke dalam adalah betapa bersih udara dalaman anda bernafas?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *