Faedah Shodhana Pranayama nadi untuk kesihatan yang muktamad

Faedah Shodhana Pranayama nadi untuk kesihatan yang muktamad

Nadi Shodhana boleh ditakrifkan dalam bentuk bahawa Nadi adalah organ yang tiub untuk laluan Prana, atau tenaga yang melaksanakan rintis, kosmik, penting dan lain-lain tenaga, serta sensasi, perisikan dan kesedaran dalam badan-badan yang halus, kasual dan fizikal. Tujuan utama Nadi Shodhana Pranayama adalah untuk mendapatkan Pemurnian saraf dan ia juga disebut sebagai ‘ganti hidung bernafas’. Perkataan ‘Shodhana’ bermaksud penyucian, pembersihan manakala perkataan ‘Pranayama’ bermaksud perbuatan kecemerlangan mental dan rohani.

Amalan Nadi Shodhana Pranayama hendaklah dilakukan dalam kedudukan legged salib yang santai, tulang belakang yang lurus, dan bahu ke bawah. Tutup mata anda dan Pusat kepala anda di antara bahu dan chin. Menggunakan ibu jari dan empat jari tangan kanan anda dan letakkan kedua-dua jari tengah lembut pada dahi anda. Memastikan mereka ditutup ke sawit untuk mengelakkan ketegangan leher dan bahu.

Perkara seterusnya ialah untuk menutup di depan dengan meletakkan ibu jari kanan anda, kerana anda bernafas ke sebelah kiri. Secara umumnya, Mulakan proses pernafasan untuk kiraan lima dan mengurangkan kiraan selepas rasa pening. Semasa proses, di bahagian atas proses penyedutan, dengan serta-merta tutup di depan kiri dengan jari cincin anda betul-betul, dan mengeluarkan ibu jari anda daripada depan betul pada masa yang sama, dan mula melaksanakan exhalation lambat, berirama dan mudah melalui depan ini untuk kiraan lima. Mula menyedut melalui depan kanan untuk kiraan lima dan tutup depan itu dengan meletakkan ibu jari anda. Ulangi proses ini melalui depan kiri untuk kiraan lima.

Terdapat pelbagai kelebihan Nadi Shodhana Pranayama. Ia telah didapati membantu dalam mengekalkan keharmonian, keseimbangan dan irama badan yang lengkap. Kelebihan lain termasuk ketenangan minda, kekukuhan sistem pernafasan dan sistem saraf dan pembersihan darah dengan membekalkan oksigen yang mencukupi untuk darah.
Kesihatan Ilahi adalah sebuah portal dalam talian kesihatan terkemuka menyediakan maklumat yang mencukupi mengenai Nadi Shodhana Pranayama.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *