Faedah seni mempertahankan diri bagi wanita

Faedah seni mempertahankan diri bagi wanita

“Seni mempertahankan diri atau sebaliknya dipanggil seni tempur merupakan amalan dan tradisi pertempuran. Semua jenis seni mempertahankan diri mempunyai matlamat sama untuk fizikal mengalahkan orang lain atau mempertahankan diri dari kecederaan fizikal atau ancaman. Beberapa seni mempertahankan diri adalah berkaitan dengan kepercayaan manakala orang lain ikut kod kehormatan. Ia dianggap sebagai seni dan Sains. Seni merujuk kepada seni peperangan atau pertempuran. Saya berasal dari perkataan Greek bermaksud dewa perang Marikh/Ares.

Seni mempertahankan diri adalah bukan sahaja untuk lelaki tetapi juga untuk wanita. Wanita dilahirkan lemah dalam kekuatan fizikal berbanding lelaki. Perlu wanita belajar seni mempertahankan diri semakin meningkat sekarang sehari kerana isu rogol dan gangguan yang tinggi. Wanita perlu untuk melindungi diri mereka daripada mana-mana situasi ini yang boleh meletakkan nyawa mereka dalam bahaya. Jika anda ingin berjaya belajar seni mempertahankan diri dan teknik-teknik yang betul untuk mempertahankan diri, anda perlu memberi masa dan dedikasi untuk itu. Latihan yang berulang-ulang yang diperlukan untuk membina kekuatan dan teknik. Ia juga memerlukan masa untuk meditasi serta latihan mental. Mempunyai minda yang positif untuk menewaskan pihak lawan adalah separuh memenangi perjuangan.

Selain daripada manfaat ini melindungi diri sendiri, seni mempertahankan diri boleh meningkatkan kesedaran minda dan badan. Kekuatan mental akan bertambah baik apabila anda menguasai seni memberi tumpuan. Anda akan dapat lebih banyak tugas harian anda fokus dan meningkatkan tahap kecergasan anda walaupun dengan butir-butir yang kecil daripada apa yang berlaku di sekeliling anda. Tumpuan adalah sangat penting dalam latihan seni mempertahankan diri. Untuk menjadi seorang pelajar seni mempertahankan diri yang berkesan, anda mesti dapat gambar keluar kejayaan anda sebagai anda pergi bersama-sama dengan latihan.

Pembelajaran seni boleh meningkatkan orang kesihatan fizikal dan mental. Rasa lebih kuat mental akan memberikan anda rasa Keselamatan supaya dapat menguruskan situasi berbahaya yang mungkin berlaku. Ia akan membina keyakinan diri untuk mengendalikan sebarang keadaan fizikal yang mengancam. Sepanjang latihan ini, anda akan mempelajari pergerakan dan kesan pada badan anda serta lawan atau penyerang. Mengetahui bila untuk mogok atau memukul dan bagaimana untuk melakukannya dengan betul akan memberi anda kekuatan dengan potensi penuh badan anda mempertahankan diri sendiri.

Ia memerlukan bertahun-tahun untuk belajar dan menguasai seni mempertahankan diri tetapi hasilnya adalah berbaloi pengorbanan. Anda akan berasa lebih baik secara fizikal dan mental. Penyerang mungkin boleh berfikir dua kali untuk menghampiri anda. Belajar seni mempertahankan diri untuk Keselamatan dan perlindungan anda sendiri.”

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *