Faedah mengambil serat Psyllium untuk menggalakkan penurunan berat badan

Faedah mengambil serat Psyllium untuk menggalakkan penurunan berat badan

Plantago ovata adalah sejenis tumbuhan yang ditanam terutamanya di Iran dan India dan mengandungi tangkai yang mempunyai benih, yang akan dipanggil psyllium. Ia telah digunakan dalam budaya India selama beratus-ratus tahun. Benih yang diliputi dalam sekam yang membentuk gel seperti bahan yang mengandungi mucilage, yang mencari jalan ke dalam makanan untuk menambah serat, bijirin sarapan terutamanya, mengandungi serat larut air lebih tinggi daripada oat atau barli. Amerika Syarikat merupakan pengimport terbesar psyllium, setinggi 60%, dan mucilages yang terdapat dalam produk, seperti Metamucil.

Serat psyllium tidak dipecahkan kerana ia melalui sistem dan mempunyai nilai pemakanan tidak lain selain daripada sumber serat. Dengan menambah air serat psyllium, ia swells ke sepuluh kali saiz asal, jadi ia mencari jalan ke berat produk kehilangan. Kombinasi diet lemak yang rendah, rendah lemak tepu dan kolesterol serta penambahan psyllium boleh mengurangkan kolesterol kerana mengurangkan penyerapan oleh usus. Ia juga telah mendapati bahawa serat psyllium yang dimasukkan ke dalam produk makanan adalah berkesan mengurangkan tahap glukosa darah.

Faedah mengambil serat psyllium untuk menggalakkan penurunan berat badan, akan datang melalui keupayaan untuk mengaktifkan pencernaan tanpa banyak serapan, sama seperti ejen pembersihan, dan keupayaan untuk membengkak dengan air. Selain membuat anda berasa lebih lengkap, sistem penghadaman yang sihat menghilangkan lebihan lemak dan toksin. Kerana 1 sudu besar sama dengan semangkuk bijirin bran, dengan menambah 1-3 sudu besar untuk diet harian anda, ia akan memuaskan keinginan nafsu makan, yang menyebabkan anda berasa kenyang untuk lagi. Adalah lebih baik untuk memulakan dengan mengambil 1 sudu besar sehari untuk minggu pertama dan secara beransur-ansur menambah sehingga 3-sudu besar setiap hari dos.

Satu lagi faedah mengambil serat psyllium untuk menggalakkan penurunan berat badan adalah bahawa ia datang dalam satu bentuk tepung tawar dan tidak berbau, jadi ia boleh ditambah kepada makanan yang meningkatkan fiber dan rasa kepuasan. Ia juga datang dalam bentuk pil yang boleh diambil kira-kira 30 minit sebelum makan, tetapi bentuk serbuk boleh hanya ditaburkan ke atas makanan, atau menambah kepada yang bermulut manis atau protein shake supaya ia lebih tebal. Diet yang banyak Tambah sedikit untuk apa-apa yang mereka ada, supaya mereka mendapat serat psyllium dalam dos yang kecil, tetap, bukan semua sekali gus.

Ia telah dicadangkan oleh Dr. Mehmet Oz, yang sering memutarkan lagi Oprah, dan psyllium boleh didapati di kebanyakan Kedai-kedai makanan kesihatan, atau sekitar lorong tambahan diet di kedai-kedai.

Kesan-kesan sampingan yang mungkin boleh menjadi gas kerana ia adalah sebuah julap semulajadi. Memantau begitu dos anda dengan teliti untuk beberapa hari pertama sebagai sistem anda akan digunakan untuk itu.

Dengan menambah serat psyllium untuk diet anda, bukan sahaja anda akan berasa lebih berpuas hati dan makan kurang jika anda berdiet, ia bertindak sebagai kolon semulajadi yang membersihkan, dan adalah baik untuk penyakit jantung, kencing manis, triglycerides yang tinggi, dan Sindrom usus. Faedah mengambil serat psyllium untuk menggalakkan penurunan berat badan, mungkin mempunyai faedah-faedah lain, juga.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *