Faedah makanan perlahan ke atas makanan segera

Faedah makanan perlahan ke atas makanan segera

Makanan segera adalah satu fenomena yang kebanyakan orang di dunia yang biasa. Walau bagaimanapun, makanan yang lambat adalah kurang dikenali. Nama makanan lambat adalah sedikit mengelirukan kerana ia bukan sekadar bertentangan dengan makanan segera. Pergerakan perlahan makanan menyokong lebih daripada sekadar penjagaan dan perhatian kepada apa yang kita makan. Ia menawarkan alternatif kepada kehidupan moden yang pantas dengan merangkumi falsafah di sebalik mengapa dan bagaimana kita harus makan dengan menyediakan maklumat tentang sumber hasil, kaedah memasak dan aspek-aspek sosial yang positif dan makan berkongsi makanan.

Apa itu makanan segera?

Untuk memahami apakah makanan lambat benar-benar, kita perlu memahami apa yang ia adalah penawar untuk: makanan segera. Biasanya, makanan segera istilah merujuk kepada makanan yang cepat disediakan dengan bahan-bahan berkualiti rendah dan penyediaan yang disajikan dalam pembungkusan yang boleh guna pada rantaian Restoran francais, Kedai-kedai bebas dan kiosk. Ianya sering alih berharga, rendah nilai pemakanan dan dimakan “dalam perjalanan”.

Ia sering dikeluarkan dalam persekitaran industri, pre-packed, dan kemudian dihantar ke peruncit di mana ia boleh dipanaskan semula atau dimasak dengan cepat. Walaupun sesetengah makanan segera yang sihat, seperti sushi, cepat goreng atau Bakar daging segar dan sayur-sayuran, dibakar kentang, salad dan sandwic yang segar, Tempahan adalah tidak. Biasa makanan segera seperti burger, kentang goreng Perancis, kerepek dan ikan, pizza dan Kebab sering sangat diproses dan mengandungi jumlah bahan tambahan, yang tinggi kalori, lemak trans, gula dan garam, dan datang dalam bahagian-bahagian kecil.

Apakah makanan yang lambat?

Makanan yang lambat adalah satu sistem nilai yang direka untuk memerangi kesan memudaratkan makanan segera. Etos yang keseluruhan pusat-pusat pada idea “hidup untuk tidak tergesa-gesa, bermula pada jadual.” Pergerakan makanan lambat ditubuhkan di Itali pada tahun 1986 dan telah berkembang kepada kira-kira 83,000 ahli di 122 negara-negara.

Antara nilai-nilai utama ia menggalakkan dan menggalakkan adalah hasil penggunaan meluas serantau dan tempatan, tradisional ternakan kaedah memasak dan berkongsi makanan dengan berhati-hati dan perlahan-lahan disediakan dan dimasak dalam syarikat lain yang mengasah minda sihat dan badan dan kegiatan.

Walau bagaimanapun, bidang kuasanya juga meliputi pemuliharaan makanan serantau dan kebudayaan dan bahan-bahan seperti tumbuh-tumbuhan, biji benih, dan haiwan domestik melalui program-program seperti pendidikan rasa, dan menawarkan sokongan untuk mereka yang ingin mencari dan mempromosikan makanan tradisional, tempatan berkualiti tinggi yang lebih berkhasiat dan sedap berbanding makanan segera.

Manfaat kesihatan

Oleh makan dan mengamalkan sikap sosial makanan lambat, kesihatan tubuh badan dan mental boleh diperbaiki jauh lebih-lebih lagi daripada makanan segera diet. Pembekal makanan segera, terutamanya di Amerika Syarikat, menggesa pengguna untuk membeli “Supersize” yang banyak menyumbang kepada masalah obesiti, yang meningkatkan risiko tekanan darah tinggi, kencing manis, masalah sendi darah penyakit.

Makanan segera selalunya dimakan cepat, yang adalah sering anti-social dan tidak baik untuk sistem penghadaman. Dengan makanan yang lambat, hidangan yang dibuat ke dalam satu acara khas. Semasa penyediaan makanan, orang mengambil masa untuk berehat dan berkongsi perbualan yang diperluaskan juga selepas selesai makan. Kerana makanan yang lambat dibuat dari bahan-bahan tempatan yang segar dan hasil (biasanya organik, dengan itu bebas daripada bahan kimia buatan), diners mempunyai ketenangan fikiran mengetahui di mana makanan mereka datang dari dan yang boleh dijadikan nilai pemakanan yang tinggi.

Ramai yang terkejut untuk mengetahui bahawa makan perlahan membantu penurunan berat badan. Tingkah-laku yang dingin makan sehingga kita penuh adalah satu proses yang kompleks yang bergantung kepada berapa banyak kali kita chew, untuk berapa lama yang kita makan dan jumlah makanan yang kita makan. Jika kita mengunyah dan makan lebih perlahan-lahan dan menghabiskan lebih banyak masa di meja, kebanyakan orang mendapati bahawa ia mengambil makanan kurang rasa kenyang.

Faedah gaya hidup yang

Di samping itu, Makan dibuat lebih menyeronokkan kerana perkongsian. Cambodia tradisional telah masa apabila orang boleh datang bersama-sama dan berkongsi bukan saja hidangan, tetapi bon. Ini menjadikan hubungan yang lebih rapat dengan rakan-rakan dan ahli keluarga yang bahagia kerana perkongsian.

Makan lebih perlahan-lahan membolehkan kita untuk rasa lebih. Makanan segera direka untuk dimakan dengan cepat, yang adalah mengapa ia telah tertumpu perisa. Walau bagaimanapun, rasa tidak kekal lama dan yang akhirnya unsatisfying. Makanan yang perlahan di sisi lain, dibuat dengan bahan-bahan yang terbaik dan hasil yang penuh perisa asli. Bilakah kita makan secara perlahan-lahan dalam persekitaran, santai, kami mengalami lebih banyak rasa, tekstur dan aroma dan akan mendapat penghargaan yang baru makanan kami.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *