Faedah-faedah teh hijau untuk pesakit-pesakit kencing manis

Faedah-faedah teh hijau untuk pesakit-pesakit kencing manis

Teh hijau, biasanya digunakan oleh pesakit kencing manis yang terkenal dengan nilai perubatan. Ia adalah komposisi daun unfermented yang boleh digunakan sebagai minuman dan ubat-ubatan. Bunga kamelia sinensis adalah nama alternatif yang diberikan untuk teh ubat-ubatan ini. Minum teh herba yang hijau merupakan satu cara yang berkesan untuk mengawal metabolisma gula. Kajian yang dibuat ke atas pesakit-pesakit kencing manis membuktikan bahawa orang-orang yang minum teh herba mempunyai tahap gula dalam darah terkawal. Ia menggalakkan pengeluaran insulin, menghalang penyerapan glukosa dan membantu menguruskan paras gula darah. Mengawal tekanan darah tinggi adalah satu lagi kelebihan minum teh herba. Kehadiran antioksidan seperti polyphenols dalam teh herba hijau mengambil kawalan ke atas tekanan darah tinggi yang seterusnya membantu mengawal paras gula. Sedikit rasa teh herba yang pahit adalah disebabkan oleh kehadiran polyphenols ini.

Fungsi antioksidan menghalang tindakan radikal bebas dalam badan. Radikal bebas ini adalah bertanggungjawab ke atas kerosakan sel dan fungsi penuaan. Biasa minum teh herba menggalakkan sel-sel badan berfungsi dengan normal. Teh, digubah dengan catechins dan polysaccharides memperlahankan pertumbuhan paras glukosa darah. Sebatian utama enam catechins dilengkapi dalam teh hijau termasuklah catechin, gallaogatechin, epicatechin, epigallogatechin, epicatechin gallate dan apigallochatechin gallate. Daripada sebatian catechin ini enam, gallate apigallochatechin yang dikenali sebagai EGCG adalah dengan banyaknya hadir dan satu Tempahan berfungsi dalam teh hijau.

Teh hijau boleh ditambah dalam diet pesakit seperti biasa makanan tambahan semulajadi. Berasa bebas untuk menghubungi pengamal kesihatan anda apabila pun anda memerlukan bantuan mengenai tahap dos. Pakar pemakanan mencadangkan di minum sekurang-kurangnya dua – tiga cawan teh herba hijau sehari. Teh hijau memainkan peranan yang penting dalam mengurangkan berat badan seseorang. Berat badan yang rendah merendahkan tahap gula dalam darah dan menghalang kesan-kesan akibat penyakit kencing manis. Ujikaji telah mendedahkan bahawa penggunaan teh herba hijau telah membantu ramai pesakit kencing manis untuk mengawal berat badan mereka.

Minum teh hijau menggalakkan perkumuhan air kencing, menghalang juga, mengekalkan suhu badan, meningkatkan fungsi jantung dan membantu dalam penyembuhan luka. Kuasa ajaib teh hijau dalam menumpaskan tekanan membantu mencegah darah tinggi tiada dengan mengurangkan risiko kencing manis. L-theanine adalah amino asid dalam teh hijau bertanggungjawab ini anti tekanan hebat. Kuasa kawalan wajar penghadaman, mengurangkan risiko sembelit dan meningkatkan kesihatan mental akan kelebihan lain menggunakan teh hijau dalam diet.

Peranan utama yang dimainkan oleh teh herba hijau dalam mengawal selia keadaan hyperglycemic postprandial adalah luar biasa. Hiperglisemia postprandial adalah satu keadaan kencing manis yang berlaku disebabkan oleh peningkatan tahap gula dalam darah selepas pengambilan makanan. Minum teh hijau dan segar selepas makanan yang membantu mengurangkan paras glukosa darah kerana postprandial hiperglisemia. Pesakit kencing manis dengan diabetes jenis 2 sering dinasihatkan supaya minum teh hijau dan segar untuk mengekalkan paras glukosa darah mereka. Hari ini, ekstrak teh hijau herba akan ditambah dalam banyak makanan bagi meningkatkan tahap nutrien. Bentuk serbuk daun teh dicampurkan dengan makanan. Ia boleh juga didapati dalam kapsul dan bentuk cecair dalam pasaran. Tambahan percuma kafein teh hijau adalah pilihan untuk peruntukan kesihatan yang lebih baik. Ia membantu dalam membawa cara hidup yang sihat dengan tiada kesan sampingan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *