Faedah-faedah pengurusan tekanan

Faedah-faedah pengurusan tekanan

Kesan tekanan: dapat menguruskan tekanan anda adalah satu langkah yang penting bagi anda untuk mengambil sebaik sahaja anda telah menubuhkan anda menghadapi keadaan tertekan dalam hidup anda, tanpa mengira sumber. Walaupun terdapat jenis tekanan yang membolehkan anda untuk memenuhi keperluan ini pecah tambahan tenaga dan mengubahnya menjadi sesuatu yang positif dan kreatif yang berguna, ia tidak menyokong untuk badan anda. Tekanan jangka panjang boleh menghasilkan kesan-kesan yang tidak diingini terhadap kesihatan anda.

Selain itu, tekanan boleh mengurangkan keupayaan anda untuk mengendalikan kepada keupayaan anda, sama ada di sekolah atau di tempat kerja, atau hidup secara umum. Jadi anda boleh melihat tekanan bukanlah sesuatu untuk dimasukkan dari fikiran anda.

Mengenal pasti tahap tekanan anda:

Apabila ia datang kepada pengurusan tekanan, mengenal pasti punca tekanan adalah kadang-kadang tidak cukup baik. Bagi orang-orang yang sering tertekan, menyimpan jurnal tekanan adalah amat dinasihatkan supaya anda boleh memantau tahap tekanan bahawa anda berasa dan apa kesan ia adalah mewujudkan dalam badan dan minda yang pelbagai. Ini adalah besar cara untuk anda berhati-hati mengkaji tahap anda stres, apa yang menetapkan ia, dan bagi anda untuk mengetahui dengan tepat apa yang anda boleh lakukan untuk membebaskan diri anda dari.

Pengurusan tekanan awal:

Sekarang bahawa anda tahu kesan-kesan tekanan, bermula satu teknik pengurusan stres adalah penting. Menguruskan tekanan anda membantu anda untuk re-claim perintah ke atas kehidupan anda, bukannya yang habis digunakan oleh kuantiti tekanan yang anda perlu berurusan dengan. Berikut adalah bagaimana anda boleh menguruskan tekanan anda:

• Mewujudkan apa yang menyebabkan tekanan dalam hidup anda
• Kemudian fikirkan cara-cara untuk mengurangkan tekanan tersebut.
• Memikirkan teknik pengurusan tekanan anda bagi mengurangkan tekanan.

Beberapa langkah-langkah untuk mengambil pengurusan tekanan:

Ingat bahawa anda tidak boleh mengharapkan untuk benar-benar menghilangkan tekanan anda semua sekali gus. Ia adalah kursus di mana objektif awal anda akan mengurangkan jumlah tekanan dalam hidup anda, sehingga anda akan akhirnya membuangnya. Konsep-konsep yang berikut akan membantu anda mencipta teknik pengurusan stres yang boleh bekerja untuk anda:

• Membina kemahiran pengurusan masa anda. Banyak tekanan anda dalam hidup adalah hasil daripada kegagalan anda untuk Skuasy dalam rancangan anda dalam masa yang disediakan untuk anda. Jadi, menghasilkan jadual yang akan membolehkan anda mencapai lebih banyak dalam masa yang kurang. Apabila membentuk jadual anda, meletakkan perkara-perkara paling penting di bahagian atas senarai.

• Melihat dengan teliti cara anda bertindak balas dengan tekanan. Ini memerlukan kejujuran anda untuk memutuskan sama ada anda sendiri menghadapi prosedur akan berkesan atau tidak. Jika tidak, kemudian mencari jalan lain.

• Lihat selepas badan anda. Selalunya, ini adalah bahagian yang paling diabaikan pengurusan tekanan. Mendapat rehat yang cukup dan makan diet yang baik. Kesihatan anda adalah isu yang paling penting dalam pengurusan tekanan.

• Mengubah cara anda berfikir. Sering kali, tekanan dicipta oleh minda anda. Jadi, jika itulah keadaan dengan anda, kemudian mengambil perspektif baru mengenai perkara yang mungkin mengurangkan tahap tekanan anda. Berfikir dengan cara yang lebih positif!

Faedah-faedah pengurusan tekanan:

Berikut adalah beberapa kelebihan yang boleh diperolehi dengan mengamalkan teknik pengurusan stres yang terancang.

1. Meningkatkan kesihatan umum anda.
2. Anda akan dapat mengambil pendekatan yang lebih positif kepada kehidupan.
3. Meningkatkan kecekapan anda kerana anda akan dapat lebih banyak menumpukan perhatian pada tugas-tugas anda.
4. Anda mempunyai banyak lebih baik perintah ke atas emosi anda dan bagaimana anda bertindak sebagai tindak balas kepada mereka.

semoga berjaya!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *