Faedah-faedah Multivitamin: Fakta atau fiksyen?

Faedah-faedah Multivitamin: Fakta atau fiksyen?

Ramai orang kini mengambil multivitamin daripada mana-mana suplemen kesihatan yang lain. Ia adalah sangat luar biasa untuk menghadapi seseorang yang tidak mengambil multivitamin. Multivitamin adalah kombinasi vitamin yang akan datang dalam bentuk kapsul, tablet, cecair, dan suntikan. Ini makanan tambahan kesihatan yang digunakan untuk merawat kekurangan vitamin dalam badan yang boleh membangunkan kerana penyakit, kehamilan, diet yang buruk, dan keadaan lain. Vitamin yang mencukupi boleh membawa kepada banyak membawa kepada banyak penyakit kesihatan seperti lemah, miskin ketahanan terhadap jangkitan, pergerakan yang goyah, kekeliruan dan kebas. Pengambilan Multivitamin boleh membalikkan penyakit yang disebabkan oleh kekurangan vitamin. Walaupun kebanyakan orang tidak mengalami seimbang yang serius, orang-orang ini mungkin menjadi sedikit kekurangan sesetengah nutrien.

Pengambilan multivitamin adalah cara yang mudah dan selamat untuk mencapai beberapa manfaat kesihatan daripada nutrien yang banyak tanpa perlu mengambil beberapa pil setiap hari. Selain itu, vitamin tubuh manusia berfungsi dengan betul. Vitamin (A, C, D, E, K, B12 dan vitamin B-kompleks tujuh) menyediakan komponen penting untuk fungsi tubuh yang betul.

Rakyat semua peringkat umur boleh mendapat manfaat daripada mengambil multivitamin. Kanak-kanak memerlukan khasiat untuk organ-organ dan tulang-tulang sihat mereka. Orang-orang tua perlu Multivitamin kerana badan mereka menjadi kurang cekap menyerap vitamin dan mineral daripada makanan kerana umur. Wanita hamil mempunyai keperluan pemakanan Khas supaya anak-anak mereka mungkin akan lahir sihat. Terdapat banyak formula untuk pelbagai jenis orang dan bantuan dalam promosi kesihatan yang baik.

Satu lagi faedah mengambil multivitamin ialah ia membantu menghilangkan tekanan. Adalah formulasi banyak tekanan yang boleh membawa kepada kesihatan mental yang lebih baik. Banyak kajian Kesihatan mendakwa bahawa mengambil setiap hari satu multivitamin boleh mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular dan kanser tertentu.

Sumber terbaik vitamin dan mineral adalah dari makanan. Walaupun terdapat apa-apa yang salah dengan mengambil multivitamin, jika individu makan juga, mengambil multivitamin asas tidak akan diperlukan. Di samping itu, sesetengah komponen vitamin sintetik boleh menyebabkan toksik membina sehingga dalam tubuh manusia dan menyebabkan beberapa masalah kesihatan. Terlebih dos vitamin telah dikaitkan dengan masalah hati, lemah tulang, dan kematian pramatang. Individu yang membuat keputusan untuk mengambil suplemen multivitamin harus berhati-hati dalam membeli multivitamin atau pemakanan tambahan. Beberapa tuntutan kesihatan yang dipromosikan oleh banyak syarikat-syarikat kesihatan yang ragu dan tidak berasas. Banyak keluar Multivitamin dalam pasaran mengandungi likopena, bahan yang difikirkan untuk mencegah beberapa jenis kanser. Tetapi pakar-pakar kanser yang banyak menentang tuntutan ini.

Kajian seterusnya yang dijalankan oleh pihak pentadbiran makanan dan dadah menunjukkan bahawa peranan berpotensi pelindung likopena mungkin akan bercanggah daripada sahaja. Terdapat tiada bukti yang kukuh yang wujud tomato menghalang paru-paru, kanser payudara, kanser serviks atau rahim. Walaupun terdapat bukti-bukti yang sangat terhad itu likopena boleh mengurangkan risiko kanser prostat, gastrik, dan ovari. Kajian FDA menambah bahawa ia adalah mungkin bahawa tomato dan likopena boleh membantu dalam pencegahan kanser peringkat yang lebih maju, tetapi mungkin mempunyai kesan ke atas peringkat awal.

Walaupun banyak Amaran Kesihatan, usaha bagi multivitamin kanan yang masih tidak terkawal. Individu yang membuat keputusan untuk mengambil multivitamin perlu berjumpa doktor untuk mengetahui jumlah yang betul vitamin dan mineral yang harus diambil. Kesan-kesan sampingan dan interaksi ubat yang mungkin berlaku semasa mengambil perubatan tambahan perlu juga dikenali. Memahami faedah-faedah kesihatan dan kesan buruk yang boleh didapati daripada Multivitamin boleh membawa kepada kesihatan keseluruhan yang lebih baik.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *