Faedah-faedah menyanyi untuk kesihatan anda

Faedah-faedah menyanyi untuk kesihatan anda

Jika bila-bila masa yang anda rasa seperti menyanyi, sama ada di bilik mandi, di dalam kereta atau pun malam karaoke terkenal jiran anda, anda mesti pergi ke depan dan menyanyi. Ini adalah satu seni purba yang bukan sahaja membuatkan anda merasa baik tetapi juga mengurangkan kesakitan anda, meremajakan dan memastikan kesejahteraan anda dan juga memanjangkan jangka hayat anda. Menggunakan suara anda untuk menyanyi dan tidak hanya untuk perbualan mempunyai beberapa faedah.
Terdapat banyak kajian dan penyelidikan yang siap pada hubungan antara nyanyian dan penurunan dalam tekanan darah, tahap tekanan lessened, dan kurang denyutan jantung yang pantas. Apabila penyanyi yang menyanyi lagu kegemaran terdapat untuk serta-merta mengurangkan tahap ketegangan dan tekanan, yang merupakan salah satu faedah melepaskan emosi. Nyanyian boleh membantu kita untuk bertenang dan berehat, supaya kita boleh melegakan kemurungan beberapa dan berasa gembira.
Sesetengah orang dalam profesion perubatan menganggap nyanyian sebagai satu cara untuk menggalakkan kecergasan yang membantu menguatkan perut, pengedaran, dan sokongan nafas. Apabila seseorang menyanyi, emosi yang cenderung untuk dilepaskan, yang membantu dengan mereka yang mempunyai masalah fizikal atau psikologi. Beberapa orang yang telah mengalami strok mungkin mempunyai beberapa perubahan seperti mereka meningkatkan dalam pernafasan dan juga sebagai cara mereka berkomunikasi dengan orang lain.
Alzheimer di masyarakat percaya konsep terapi menyanyi. Chreanne Montgomery-Smith dianjurkan menyanyi untuk otak, yang dianjurkan terutama untuk dementia atau Alzheimer pesakit. Nyanyian membantu memupuk perasaan kesejahteraan serta tempat untuk ekspresi peribadi yang melepaskan tekanan.
Terdapat dua bahagian otak yang menghasilkan pertuturan secara berasingan daripada keupayaan untuk memahami muzik. Ia adalah mungkin bagi sesetengah orang yang tidak boleh bercakap atau menyatakan diri mereka melalui pertuturan yang masih boleh membawa kegembiraan yang hebat dan kepuasan dalam mendengar muzik kegemaran mereka. Selain itu, beberapa kajian menunjukkan keputusan yang menggambarkan bahawa nyanyian merangsang kesihatan dan perasaan yang baik, yang bagus untuk rakyat semua peringkat umur.
Nyanyian dapat membantu warga tua menangani isu-isu dengan penuaan seperti merancakkan lagi harga diri dan tujuan apabila mereka menyanyi dengan Kumpulan atau solo. Ia merupakan cara terbaik untuk menambah kualiti hidup yang kanan, seperti filem hari muda di tengah-tengah boleh bersetuju. Dari nyanyian, seseorang boleh mendapat manfaat daripada kapasiti paru-paru yang lebih baik, melegakan asma, postur yang baik, tenaga yang tinggi.
Apabila seseorang menyanyi, ia boleh membantu membina dan sokongan paru-paru dan diaphrgam supaya paru-paru memegang lebih banyak udara. Hormon yang dipanggil Endorfin boleh dilepaskan ke dalam darah, yang juga boleh menjadi satu rangsangan besar kepada sokongan nafas yang baik. Orang-orang yang mengalami masalah pernafasan harus cuba dan menyertai koir atau koir (atau menyanyi sendiri) supaya mereka boleh meningkatkan tahap kesihatan fizikal dan mental mereka.
Terapi muzik boleh termasuk nyanyian sebagai satu faedah terapeutik yang digunakan dalam beberapa bidang kesihatan. Pertanyaan dan siasatan tertentu telah mendedahkan bahawa ia memberi kelegaan pada orang-orang yang berurusan dengan dementia, orang-orang yang mengalami kesedihan yang berpanjangan dan negatif, tekanan penyakit, dan meningkatkan sistem imun fizikal. Menyedari bahawa, jika anda menyanyi secara kerap, anda boleh melakukan sendiri nikmat yang besar dalam menggalakkan kehidupan yang gembira dan lebih lama.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *