Faedah-faedah mampatan stokin untuk pesakit kencing manis

Faedah-faedah mampatan stokin untuk pesakit kencing manis

Kencing manis yang semakin menjadi satu masalah kesihatan negara, dengan hampir satu persepuluh penduduk Amerika Syarikat mempunyai kencing manis dan banyak lebih pada trek untuk membangunkan. Dengan peningkatan dalam penyakit kencing manis, produk yang dibangunkan untuk membantu individu-individu dengan kesan-kesan sampingan, seperti sarung kaki mampatan untuk pesakit kencing manis.
Kajian yang dijalankan oleh penyelidik Carol B. Feldman dan Ellen D. Davis dengan jelas memberitahu kita mengapa pesakit kencing manis dengan komplikasi neuropathic – atau dikenali sebagai kencing manis kaki – harus menggunakan kaus kaki diabetes.
Menjelaskan kaki diabetes
Periferi neuropati atau neuropathic komplikasi, menyebabkan kesakitan di kaki dan jari kaki dan pesakit kencing manis. Kebanyakan punca berkemungkinan keadaan ini adalah kecederaan pada saluran darah kecil yang membekalkan darah ke saraf. Kencing manis, kerosakan sistem imun, seterusnya mengurangkan pesakit kencing manis yang mampu menyembuhkan saluran darah yang tercedera, dan sakit kaki cucukan yang mana merupakan sebahagian daripada kehidupan bagi kebanyakan pesakit kencing manis.
Selain neuropathic komplikasi, kencing manis boleh menyebabkan menyumbat arteri, yang menjadikan mereka sukar dan tidak dapat bekalan darah ke kaki, kaki dan lain-lain extremities, juga mengakibatkan kencing manis kaki secukupnya.
Faedah-faedah kaus kaki diabetes
Sarung kaki bagi pesakit diabetes – dikenali sebagai kaus kaki diabetes atau mampatan sarung kaki – jenis tertentu boleh membantu mengurangkan gejala kencing manis kaki. Kaus kaki diabetes direka untuk “wajar juga, tanpa konstriksi cuffs, band tertinggi atau perbezaan,” dan menggunakan bahan-bahan terpilih yang mengurangkan kaki daripada kecederaan dan mengekalkan lembapan kurang.
Kelembapan boleh membawa kepada jangkitan bakteria, yang seterusnya boleh menyebabkan ulser. Sarung kaki mampatan boleh dibina daripada bahan sintetik yang khas yang membantu mengurangkan kemungkinan ulser kaki dengan mengekalkan kelembapan kurang daripada biasa sarung kaki. Selain dari bakteria, kecederaan biasa dan kecil boleh menyebabkan ulser pada pesakit kencing manis. Pesakit kencing manis sering telah berkurangan sensasi tekanan yang, bersama-sama dengan keupayaan yang menurun untuk sembuh, boleh menyumbang kepada ulser. Atas sebab ini, sarung kaki untuk pesakit kencing manis sering secara besar-besaran telah empuk kusyen untuk mengurangkan risiko kecederaan.
Membeli-belah untuk kaus kaki diabetes
Berikut adalah beberapa ciri-ciri yang harus anda Cari ketika membeli-belah untuk kaus kaki diabetes:
Kawalan kelembapan yang lebih maju dan lebih baik. Kelembapan boleh menyebabkan jangkitan dan ulser. Sock kencing manis yang baik akan diperbuat daripada bahan yang mempunyai kesan wicking, jadi kelembapan ditarik dari kulit. Dengan kemajuan dalam bahan-bahan sintetik, kaus kaki diabetes yang sesuai hendaklah diperbuat daripada gabungan fabrik sintetik dan bulu atau kapas.
Ada cuffs mejerut. Kaus kaki diabetes perlu cuffs dan band tertinggi yang tidak diperbuat daripada konstriksi bahan elastik, seperti dengan sarung kaki yang normal. Cuffs ketat boleh menyebabkan vaskular dan nerve kerosakan oleh menyekat aliran darah.
Kusyen yang lembut, menokok-Tambah padat. Sarung kaki dengan betul cushioned mampatan mengurangkan kemungkinan blistering dan calluses dengan mengurangkan tekanan menegak pada kaki.
Tiada tekanan mata atau lipit. Sarung kaki bagi pesakit diabetes tidak harus mempunyai perbezaan, yang mungkin mewujudkan tekanan mata dan menyumbang kepada kecederaan kaki.
Unsur-unsur anti-mikrob dan anti-kulat. Elemen-elemen tertentu seperti surat spandeks dan Perak gentian yang dikenali untuk membantu kaki “bernafas.” Bahan-bahan ini adalah ideal untuk digunakan dalam sarung kaki bagi pesakit diabetes, kerana ia membantu mengurangkan kelembapan dan risiko jangkitan.
Ringan berwarna. Beberapa penyelidik dan pakar-pakar mencadangkan pesakit kencing manis memakai sarung kaki yang berwarna sedikit, jadi kecemaran, perubahan warna kulit dan luka akan mudah sedar dan segera dirawat.
Yang selesa, sesuai dengan baik. Mengukur kaki anda sebelum membeli sarung kaki mampatan, seperti memakai apa sahaja stokin pesakit kencing manis harus sesuai dengan baik dan selesa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *