Faedah-faedah makan bawang putih

Faedah-faedah makan bawang putih

Penemuan baru pada kuasa bawang putih untuk melawan kanser dan penyakit kardiovaskular, serta sifatnya yang anti-radang dan antivirus, memberi ciri-ciri bona fide untuk memartabatkan status Superfood bawang putih.

Sepanjang sejarah tamadun, ciri-ciri perubatan bawang putih telah dihargai, dan ia telah digunakan untuk merawat pelbagai penyakit, termasuk aterosklerosis, strok, kanser, gangguan imun, serebral penuaan, artritis dan pembentukan katarak.
Bawang putih dan kuasa sebagai penganjur heath yang datang dari kepelbagaian mengandungi sebatian sulfur. Hampir seratus nutrien dengan bawang putih, yang paling penting dari segi manfaat kesihatan seolah-olah sulfur kompaun allicin-an asid amino. Allicin tidak terdapat dalam bawang putih segar. Ia dibentuk instantly Bilakah ulas dihancurkan, chewed, atau dipotong. Allicin seolah-olah bertanggungjawab untuk aktiviti super-biological bawang putih serta bau yang.

Di samping allicin, cengkih yang tunggal daripada bawang putih menawarkan membunuh sebatian dengan potensi manfaat kesihatan, termasuk saponins, fosforus, kalium, zink, selenium, polyphenols dan arginine. Selain daripada sebatian ini, bawang putih juga merupakan sumber baik bagi vitamin B6 dan vitamin C. Dengan kebanyakan makanan seluruh, bawang putih, antioksida dan anti-radang kebolehan adalah mungkin disebabkan oleh jumlah keseluruhan dan bukannya ejen tunggal.
Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa bawang putih mempunyai kesan penting ke atas faktor-faktor risiko bagi penyakit kardiovaskular. Ia telah membuktikan bahawa orang-orang yang menjadikan bawang putih sebagai sebahagian daripada diet mereka menikmati diturunkan tekanan darah dan menurun platelet belat, serta menurun triglycerides dan LDL kolesterol (“buruk”). Bawang putih juga boleh meningkatkan kolesterol HDL (“baik”). Memakan satu kepada satu clove dalam bawang putih setiap hari merendahkan paras kolesterol LDL sebanyak kira-kira 10 peratus, sebahagiannya dengan mengurangkan penyerapan kolesterol.

Ekstrak bawang putih juga telah menunjukkan untuk mengurangkan tekanan darah. Dalam satu kajian, 5.5 peratus penurunan dalam tekanan darah sistolik dan penurunan sedikit tekanan diastolic diperhatikan. Manakala ini adalah penurunan yang sederhana, mereka masih boleh membawa kepada mengurangkan dengan ketara risiko strok dan serangan jantung. Hasil akhir daripada semua manfaat ini adalah risiko yang diturunkan aterosklerosis dan penyakit jantung dan mengurangkan risiko serangan jantung dan strok. Minyak bawang putih telah terbukti untuk mengurangkan jumlah dan LDL kolesterol dan trigliserida peringkat juga.

Kesan positif utama bawang putih dan penyakit kardiovaskular berasal dari sebatian sulfur yang, tapi kesan vitamin C, B6, selenium, dan mangan tidak boleh diabaikan. Bawang putih dan vitamin C dalam badan utama antioksidan Pembela-melindungi kolesterol LDL daripada pengoksidaan. Ia adalah pengoksidaan kolesterol LDL yang bermula proses yang merosakkan dinding salur darah. Vitamin B merendahkan paras homocysteine, bahan yang secara langsung boleh merosakkan dinding salur darah. Selenium dengan bawang putih melawan penyakit jantung, manakala ia juga berfungsi untuk melindungi terhadap ketoksikan kanser dan logam berat. Mangan yang bekerja dalam pelbagai antioksidan Pertahanan, dan kajian telah mendapati bahawa orang dewasa yang kurang mangan mempunyai tahap yang lebih rendah “baik”, atau HDL, kolesterol.

Beberapa kajian telah dilaporkan pada bawang putih yang mampu melawan kanser, walaupun lagi penyelidikan diperlukan untuk menjelaskan peranan tepat bawang putih dalam pertempuran ini. Beberapa populasi kajian telah menunjukkan pautan antara bawang putih dalam diet dan penurunan risiko kanser Kolorektal dan gastrik, dan satu clove dalam bawang putih setiap hari boleh mengurangkan risiko mendapat kanser prostat. Hari Ulasan kajian lebih daripada tiga puluh lima melaporkan beberapa kesan pelindung terhadap kanser pada kira-kira 75 peratus daripada artikel yang diterbitkan.

Dua kajian terkini menunjukkan bahawa bawang putih boleh menjadi antibiotik yang kuat. Amat mengesankan adalah bahawa bawang putih adalah berkesan terhadap strain patogen yang telah menjadi tahan kepada ubat-ubatan yang banyak. Satu kajian menunjukkan bahawa jus bawang putih menunjukkan aktiviti antibakteria yang ketara terhadap pelbagai patogen, bahkan termasuk strain yang tahan antibiotik seperti staphylococci tahan ciprofloxacin.

Kajian kedua, dijalankan ke atas tikus, mendapati bahawa bawang putih boleh menghalang jenis jangkitan staph yang adalah menjadi semakin tahan kepada antibiotik dan semakin biasa di hospital-hospital. Ini jenis jangkitan staph telah menjadi bahaya berpotensi untuk pekerja penjagaan kesihatan, serta bagi orang-orang dengan sistem imun yang lemah. Enam belas jam selepas tikus telah dijangkiti patogen, ekstrak bawang putih adalah makanan kepada mereka. Setelah dua puluh empat jam, bawang putih didapati telah memberikan perlindungan terhadap patogen dan telah berkurangan dengan ketara jangkitan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *