Faedah-faedah kesihatan Saponins dan Adaptogens

Faedah-faedah kesihatan Saponins dan Adaptogens

Mentakrifkan Saponins
Saponins adalah sebatian gula dengan ciri-ciri berbuih. Harta berbuih saponins adalah gabungan bahagian larut-air gula hydrophilic dan sapogenin hydrophobic yang fat-soluble. Struktur adalah sangat serupa dengan hormon steroid. Hormon steroid biasanya wujud dalam manusia dan haiwan oleh alam semula jadi, dan mempunyai fungsi yang penting dalam proses-proses badan yang banyak. Saponins telah tiada fungsi hormon, walaupun mereka memastikan badan sentiasa seimbang.

Faedah-faedah Saponins
Saponins mempunyai banyak manfaat kesihatan. Banyak kajian telah menunjukkan kesan-kesan berfaedah kepada kesihatan tulang, paras kolesterol dan sistem imun. Kajian saintifik Tempahan meneliti kesan saponins dari sumber tumbuhan tertentu dan keputusan tidak dapat digunakan pada saponins lain.

1. Kolesterol pengurangan
Saponins mengikat dengan kolesterol dan garam hempedu dalam usus. Garam hempedu adalah bertanggungjawab untuk memudahkan penyerapan kolesterol. Walau bagaimanapun, saponins menghalang para re-absorption, menyebabkan penurunan kolesterol.

2. Antioksidan dan penggalak imuniti
Tumbuh-tumbuhan semulajadi menghasilkan saponins untuk memerangi jangkitan parasit. Keupayaan tersebut juga terpakai apabila ditelan oleh manusia, seperti saponins seolah-olah menyokong sistem imun dan melindungi badan daripada bakteria dan virus. Tambahan pula, sebahagian saponins-gula berfungsi sebagai antioksidan yang membantu tubuh melawan radikal menyebabkan penyakit jantung dan kanser.

3. Sokongan kesihatan tulang
Kajian telah menunjukkan bahawa saponins mempunyai peranan pelindung mengurangkan kehilangan tulang.

4. Mengurangkan risiko kanser
Kajian mempunyai aktiviti-aktiviti anti-mutagenic dan antitumor saponins yang digambarkan. Saponins muncul untuk bertindak balas dengan membran kaya kolesterol dengan sel-sel kanser, maka thwarting mereka maju dan pertumbuhan. Pakar-pakar juga mendapati bahawa saponins mempunyai potensi untuk mencegah kanser kolon dan menyebabkan kematian sel pada sel-sel leukemia dengan merangsang tangkap mitotic.

Saponins dan Adaptogens
Mengikut kajian semasa yang biocomponents adaptogens, sebatian tumbuh-tumbuhan yang mempunyai kebolehan adaptogenic muncul untuk jatuh ke dalam dua kumpulan – polyphenols dan terpenes. Polyphenols termasuklah sebatian yang dipanggil flavonoid, dan banyak bahan-bahan ini mempunyai sifat-sifat antioksidan. Kelas menengah metabolites terbesar, terpenes di membolehkan tumbuh-tumbuhan untuk bertahan hidup dalam niche tertentu mereka. Triterpenes yang termasuk saponins, dan sebahagian daripada saponins yang merupakan kumpulan tertentu dipanggil triterpenoids.

Apabila Dr. Israel Brekhman disiasat tentang adaptogens, beliau mendapati bahawa sebatian aktif kebanyakan herba adaptogenic yang dia belajar telah triterpenoid saponins yang memiliki sedikit ketagihan ketoksikan yang berpotensi dan rendah kadar. Sesetengah triterpenoids saponins telah diiktiraf sebagai mempunyai sifat-sifat adaptogenic.

Lain-lain ciri-ciri terapeutik triterpenoid saponins termasuk kesan hepatoprotective, anti-radang dan immunomodulating. Beberapa bilik mempunyai kesan yang memperlihatkan kelenjar adrenal, meniru aktiviti ACTH (adrenocorticotrophic hormon). Ini adalah tindakan yang sangat penting bagi mengurangkan masalah tekanan. Adaptogens yang mengandungi triterpenoid saponins termasuk ginseng Asia, dang shen, American ginseng, asas Suci, reishi, likuoris akar dan jiaogulan.

Saponins dan Jiaogulan
Saponins yang hadir dalam jiaogulan dikenali sebagai gypenosides. Dalam satu kajian Jepun, ia telah diturunkan jiaogulan yang mengandungi empat jenis saponins yang betul-betul sama seperti orang-orang di Panax ginseng dan 17 lain amat serupa dengan Panax ginseng. Jiaogulan mengandungi 82 jenis saponins, manakala Panax ginseng mempunyai saponins sehingga 28.

Gypenosides telah ditunjukkan mempunyai aktiviti anti-kanser dengan menggalakkan kitaran sel tangkap dan sel mati di garisan kanser manusia yang banyak. Lain-lain kesan-kesan gypenosides yang berfaedah termasuk neuroprotective, perlindungan anti-diabetes, antigastric ulser, GIT dan buah pinggang, hepatoprotective, kolesterol lowering, kardiovaskular dan kesan antioksidan. Memanfaatkan kuasa penyembuhan semula jadi gypenosides oleh jiaogulan mengambil secara tetap.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *