Faedah-faedah Goji Berry diabetes

Faedah-faedah Goji Berry diabetes

Kencing manis adalah keadaan perubatan yang membabitkan lebih daripada 23 juta rakyat Amerika. Dikenal pasti oleh berterusan tahap glukosa dalam darah yang tinggi yang luar biasa kerana tubuh gagal menghasilkan insulin yang mencukupi atau melawan sel-sel badan menggunakan insulin yang dihasilkan. Keadaan kronik ini mempunyai kemungkinan komplikasi yang mengancam nyawa dan dipercayai memberi kesan manusia selama berabad-abad. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, ramai orang telah beralih kepada perubatan alternatif dan “super-fruits” seperti Goji beri untuk merawat keadaan mereka.

Walaupun terdapat pelbagai jenis diabetes, jenis 1 dan jenis 2 biasanya didiagnosis paling. Kencing manis jenis 1 adalah apabila sel-sel pankreas gagal untuk menghasilkan jumlah insulin yang diperlukan untuk membolehkan darah glukosa untuk memasuki sel-sel untuk menghasilkan tenaga. Kencing manis jenis 2 adalah didiagnosis apabila sel-sel menentang tindakan insulin ini, menyebabkan terlalu banyak glukosa di dalam darah (lihat di bawah sumber).
Beri Goji, juga dipanggil wolfberry, terdapat dalam sederhana di rantau Asia, termasuk China, Mongolia, sub-tropic dan Himalaya Tibet. Asal-usul goji perkataan adalah dipercayai datang dari Perkataan Mandarin dipermudahkan untuk loji. Sama seperti tumbuhan nightshade keluarga lain seperti tomato dan lada cili, wolfberry adalah sejenis tumbuhan berbunga yang menghasilkan berry yang mempunyai rasa seperti salib antara yang Raspberi dan cherry yang. Di kawasan selatan China, goji berry tumbuh-tumbuhan secara amnya lebih daripada 3 kaki tinggi, tetapi di utara China, tumbuh-tumbuhan yang boleh tumbuh melebihi 9 kaki.

Sementara mereka berkait rapat dan kedua-duanya adalah genus Boxthorn (Lycium), Himalaya beri goji (Lycium barbarum) tidak patut dikelirukan dengan Cina wolfberry (Lycium chinense). Kedua-dua spesies tumbuhan wolfberry (nama-nama yang mempunyai sedikit kaitan dengan perbincangan spesis), kedua-duanya yang kaya dengan antioksidan dan difikirkan bermanfaat dalam merangsang sistem imun dan menggalakkan panjang umur.

Bercampur yang menghasilkan bunga dengan lima kelopak, goji berry kilang ini mengeluarkan satu bujur, merah-oren berry–mengandungi 10 hingga 60 biji kecil–yang biasanya 1 hingga 2 sentimeter panjang. Ripening di Hemisfera Utara biasanya berlaku dari mid-summer kepada mid-fall.

Lebih daripada 6,000 tahun, herbalists dan alchemists telah menggunakan goji beri pub dan teh untuk meningkatkan sistem imun, melindungi hati dari toksin yang merosakkan dan penyakit, meningkatkan peredaran (terutamanya di kaki), meningkatkan kesuburan, dan menggalakkan panjang umur.

Kajian telah menunjukkan bahawa goji beri adalah kaya dengan antioksidan, khusus karotenoid, yang dikenali untuk melindungi retina mata dan dipercayai mengurangkan risiko mendapat degenerasi makular, penyakit yang berkaitan dengan komplikasi dari penyakit kencing manis. Goji beri juga telah ditemui untuk membantu meningkatkan peredaran dan dipercayai akan bermanfaat dalam mencegah dan merawat beberapa penyakit kardiovaskular, termasuk angina dan penyakit jantung koronari (lihat di bawah sumber). Kajian juga telah menunjukkan bahawa goji beri merangsang sistem saraf (bertanggungjawab terhadap semua organ-organ dalaman) dan menyebabkan kelonggaran dinding arteri, membolehkan mereka untuk memperkembangkan dan merendahkan tekanan darah.

Beri Goji telah diisytiharkan oleh pendukung perubatan alternatif sebagai “super-fruit” yang boleh mengurangkan risiko mendapat kencing manis di samping merawat orang-orang yang memilikinya. Walau bagaimanapun, pihak pentadbiran makanan dan dadah belum mengesahkan dan meluluskan tuntutan ini.

Kajian juga menunjukkan bahawa goji beri (dimakan sebagai teh) boleh menghalang metabolisme anticoagulant dan mungkin bertindak balas dengan ubat-ubatan tertentu. Ia penting untuk berunding dengan pembekal penjagaan kesihatan sebelum mengambil apa-apa yang mungkin mempunyai reaksi yang negatif dengan ubat-ubatan lain.

Sila hubungi kami di www.diabeticdiscovery.com.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *