Faedah-faedah Bhramari Pranayama

Faedah-faedah Bhramari Pranayama

Bagi meditasi, Bhramari Pranayama dianggap sebagai yang terbaik senaman pernafasan. Otak adalah bahagian terpenting tubuh dan ia benar-benar mendapat santai selepas melakukan senaman pernafasan ini. Dengan melakukan ini bentuk senaman pernafasan, anda boleh melarikan diri dari penyakit yang paling biasa seperti tekanan darah tinggi, tekanan mental dan kelesuan.

Berasal dari ‘Bhramar’ yang hitam India bumble bee, ‘Bhramari’ adalah sebenarnya satu perkataan Sanskrit yang melambangkan bunyi humming unik yang dihasilkan semasa proses exhaling bernafas. Sesiapa sahaja boleh mengamalkan Bhramari Pranayama untuk tujuan bersantai. Proses ini adalah sangat mudah untuk diikuti, Semua orang boleh mengamalkan ia sangat mudah, tidak kira kanak-kanak atau usia seorang. Senaman pernafasan ini adalah sangat berfaedah bagi wanita hamil.

Untuk mengamalkan Bhramari Pranayama, anda hanya perlu merasa berehat dengan duduk dalam postur yang betul seperti Padmasana (lotus menimbulkan) atau Vajrasana (menimbulkan petir). Selepas mencapai postur anda baik, anda perlu melindungi telinga anda dengan menekan tragus melalui ibu jari tangan anda. Sekarang Letakkan jari pada dahi dan baki 3 jari Tutup mata anda dengan betul. Memulakan proses inhaling melalui kedua-dua lubang hidung dengan mengambil yang sebenar perlahan tarik nafas. Kemudian dengan tutup mulut anda mula exhaling perlahan-lahan dan membuat bunyi lebah yang sama seperti “hmmmm”.

Cuba untuk mengamalkan bentuk senaman setiap hari bagi kira-kira 11 hingga 21 bernafas, tetapi tidak membahayakan diri sendiri dengan mengamalkan lebih. Mengambil cuti bila-bila masa anda berasa seperti mengambil. Langkah ini adalah sangat berhasil, kerana ia menyediakan sejumlah manfaat kesihatan. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang Bhramari Pranayama, mendapatkan maklumat yang disediakan di portal-portal dalam talian kesihatan yang pelbagai. Mereka dengan betul akan membimbing anda tentang teknik-teknik untuk melakukan senaman pernafasan ini.

Kesihatan Ilahi merupakan sebuah portal interaktif kesihatan yang akan memberikan anda maklumat mengenai kaedah dan teknik-teknik untuk melaksanakan Bhramari Pranayama yang mencukupi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *