Faedah-faedah Berbasikal vs memandu

Faedah-faedah Berbasikal vs memandu

Terdapat banyak manfaat jelas untuk Berbasikal yang ramai orang memilih untuk tidak mengendahkan. Pasti, ia seolah-olah seperti ia akan menjadi lebih cepat untuk pergi ke kedai semasa makan malam masa tergesa-gesa jam, tetapi Adakah ia benar-benar? Peluang yang ia adalah lebih cepat. Malah, anda mungkin dapat ke destinasi anda dalam tempoh masa yang lebih singkat jika anda mengambil basikal anda berbanding jika anda memandu kenderaan anda. Ramai orang yang tinggal di bandar-bandar besar mencari mengambil basikal mereka untuk bekerja itu sebenarnya lebih cepat daripada memandu tiada.

Sudah tentu ada manfaat jelas menjimatkan wang. Kewangan adalah alasan besar bahawa ramai orang naik basikal mereka daripada memandu. Menunggang basikal adalah jauh lebih murah daripada memandu kenderaan anda. Apabila anda mula kenderaan anda, ia menggunakan gas. Memandu ia kos wang dalam gas dan minyak serta. Satu perjalanan yang sedikit ke kedai boleh kos beberapa ringgit dalam gas di mana jika anda menunggang basikal anda kos akan apa-apa pada semua.

Penyelenggaraan pada kenderaan anda mungkin mengandungi sekurang-kurangnya beberapa ratus ringgit setahun, manakala penyelenggaraan pada basikal beberapa ringgit. Basikal anda hanya memerlukan sedikit minyak pada rantai, udara dalam tayar dan mungkin bolt memperketatkan di sini atau di sana.

Satu lagi faedah ketara Berbasikal adalah kesihatan. Dengan menaiki Basikal, anda mendapat latihan rintangan, latihan ketahanan dan kardiovaskular bersenam semua dalam satu. Manfaat kesihatan menunggang basikal yang menakjubkan – berlaku tiga atau empat kali seminggu untuk menaiki basikal yang hour-long yang boleh meningkatkan tahap kesihatan fizikal anda amat.

Ia adalah penting untuk ingat bahawa sama seperti kenderaan anda memerlukan bahan api untuk menjalankan, begitu juga badan anda jika anda Berbasikal. Ia adalah penting untuk minum banyak air dan makan dengan betul atau anda mungkin mendapati diri anda kehabisan tenaga. Berbasikal tanpa makan yang betul dan mengekalkan pengambilan cecair anda boleh menjadi bahaya kepada kesihatan anda, jadi pastikan untuk ‘api atas’ sebelum menuju keluar di dalam perjalanan.

Mempunyai gear Berbasikal yang betul dan pakaian juga boleh membantu dengan manfaat. Mempunyai pakaian yang selesa untuk perjalanan anda akan membantu anda naik lagi dan lebih efisien. Pakaian Berbasikal yang sesuai adalah sempurna untuk perjalanan yang pendek atau panjang Berbasikal. Berbasikal pakaian, terutama pro dikeluarkan pakaian, dibuat dengan betul sesuai dengan pad di tempat yang betul untuk sokongan dan keselesaan yang terbaik. Bahan yang Basikal pakaian dibuat daripada ini bernafas, yang membolehkan badan anda untuk membuang haba yang dan membenarkan udara untuk mengalir ke kulit anda. Pakaian Berbasikal yang dibuat semalam juga menjadi lebih bergaya. Banyak adat pakaian Berbasikal disediakan boleh digunakan sebagai setiap hari pakai, bermakna anda boleh turun basikal anda dan pop ke dalam sebuah kedai atau kelab golf dan tiada siapa akan mana-mana yang lebih Bijaksana.

Juga menggunakan basikal anda membantu alam sekitar dengan mengurangkan pelepasan kenderaan yang yang dilepaskan ke atmosfera. Walaupun satu hari seminggu Berbasikal akan membantu membuat perbezaan dalam masyarakat yang anda tinggal di. Kuda sangat mengurangkan tahap pelepasan bunyi bising, kesesakan dan bahan api di bandar utama anda. Anda boleh gembira mengetahui yang anda lakukan sebahagian kecil untuk membantu bumi serta badan anda apabila anda memilih untuk basikal untuk kerja, sekolah atau kedai.

Dengan semua faedah Berbasikal, di luar sana, Tunggang basikal anda dan berseronok!

~ Ben Anton, 2007

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *