Faedah 5htp

Faedah 5htp

Faedah-faedah 5HTP mengambil makanan tambahan dari menakluk kemurungan untuk mendapat tidur malam yang lebih baik. 5HTP mungkin juga memberi manfaat kepada anda oleh melegakan sakit kepala Migrain jahat anda atau meredakan mereka ketagihan karbohidrat yang berterusan yang memastikan tangan anda digam balang kuih. Jika anda mempunyai masalah disebabkan atau diburukkan lagi oleh tahap serotonin yang rendah, 5HTP boleh memberi manfaat.

Untuk memahami faedah mengambil 5HTP, ia membantu untuk tahu sedikit tentang bagaimana 5HTP berfungsi, bagaimana ia memberi kesan kepada tahap serotonin, dan apa yang bermakna untuk kesihatan anda.

5HTP adalah bahan mentah yang diperlukan oleh tubuh untuk menghasilkan serotonin. Sama seperti anda memerlukan tepung untuk membuat roti, badan memerlukan 5HTP untuk menghasilkan serotonin. Proses menggunakan badan untuk membekalkan serotonin otak adalah agak kompleks dan melibatkan beberapa langkah. 5HTP diketahui oleh saintis sebagai “pelopor” serotonin, yang bermaksud 5HTP bertukar terus serotonin dalam keadaan yang betul.

Serotonin adalah produk akhir yang digunakan oleh otak dan badan untuk mengawal banyak perkara termasuk: mood, tidur, sakit, penghadaman dan sedangkan. Lazimnya bercakap, tahap serotonin yang rendah menyebabkan semua jenis penyakit, yang menghantui kami perkataan moden. Tertekan, bimbang? Menyalahkan serotonin yang rendah. Pacing lantai pada waktu malam, yang berwayar dengan insomnia? Menyalahkan tahap serotonin yang rendah. Migrain yang memaksa anda untuk menjelajah ke tempat percutian yang tenang yang gelap? Menyalahkan tahap serotonin yang rendah.

Faedah mengambil 5HTP yang menghubung-kaitkan dengan faedah-faedah dalam meningkatkan tahap serotonin. Jika anda sakit kepala memang disebabkan oleh tahap serotonin yang rendah, maka 5HTP mungkin membantu anda. Perlu diingat bahawa banyak perkara yang boleh menyebabkan sakit kepala Migrain, serotonin yang rendah adalah hanya salah satu faktor dan sakit kepala anda mungkin disebabkan oleh sesuatu yang lain sama sekali.

Kemurungan adalah sering disebabkan atau diburukkan lagi, dengan tahap serotonin yang rendah, tetapi tidak selalu. Bukan semua kemurungan akan memberi maklum balas kepada pertambahan serotonin, tetapi secara amnya kira-kira 80% orang yang tertekan merasa lebih baik apabila tahap serotonin mereka dibangkitkan. Jadi, faedah-faedah yang anda terima dari mengambil 5HTP bergantung sama ada tahap serotonin yang rendah adalah sesungguhnya masalah anda.

5HTP seolah-olah menjadi salah satu yang terbaik dan cara-cara-kurangnya berisiko meningkatkan serotonin dan menerima faedah-faedah yang berkaitan. Meningkatkan serotonin adalah objektif dengan kelas yang sangat popular moden ubat yang diambil oleh berjuta-juta orang, ubat antidepressant SSRI. Bermula dengan fenomena kebudayaan yang diikuti pelancaran Prozac pada pertengahan lapan-puluhan, ubat SSRI telah membantu, dan dalam sesetengah kes, menganiaya berjuta-juta orang.

Diambil untuk memerangi segala macam tekanan dan gangguan mental, ubat SSRIs termasuk ubat-ubat preskripsi yang terkenal seperti Zoloft, Paxil, Lexapro, Celexa dan Elavil. Wellbutrin, Effexor dan ubat-ubatan lain yang digunakan untuk merawat kemurungan adalah sama tetapi kesan bahan kimia otak lain selain serotonin. Ubat-ubatan yang lebih tua, yang digunakan untuk merawat kemurungan, dikenali sebagai tricyclic antidepresan, juga mempengaruhi tahap serotonin.

5HTP merupakan badan yang kimia diperlukan untuk serotonin pengeluaran, selalu faedah mengambil sebarang ubat-ubatan farmaseutikal yang di atas boleh dipertingkatkan dengan menambah tambahan 5HTP. Ini akan menjadi setara dengan memberi baker dalam tepung yang lebih banyak supaya dia boleh membuat tambahan Roti roti. Sebelum anda melakukan hal ini Namun, berunding dengan doktor anda. Strategi ini memberi manfaat sesetengah orang, tetapi terdapat risiko-risiko yang terlibat juga.

Anda boleh, dalam kesan, “overdose” pada serotonin. Sindrom serotonin adalah nama bagi satu keadaan yang boleh datang tiba-tiba dan amat berbahaya. Jika sistem serotonin dalam badan menjadi lebih dirangsang, seseorang menjadi keliru dan mungkin slip ke dalam keadaan hypo-manik, atau sedikit manik. Sindrom serotonin juga boleh menyebabkan seseorang berasa hati yang gelisah dan longgar penyelarasan seperti mereka sedang mabuk. Mujurlah, Sindrom serotonin adalah sangat jarang berlaku dan ramai orang telah meningkatkan manfaat regimen SSRI preskripsi mereka dengan menambah 5HTP.

Faedah-faedah 5HTP berbeza-beza dari seorang ke seorang. Lazimnya bercakap, orang-orang yang perlu untuk meningkatkan tahap serotonin mereka mencari 5HTP lebih bermanfaat dan kurang berbahaya berbanding rawatan farmaseutikal yang digunakan oleh doktor-doktor yang begitu banyak. 5HTP bukan sahaja boleh memberikan manfaat yang lebih langsung dengan kesan sampingan yang kurang, 5HTP adalah lebih murah dan lebih mudah untuk mendapatkan daripada preskripsi doktor. Walaupun dengan insurans, SSRI yang boleh kos lebih daripada 5HTP dan sudah tentu bagi orang yang tidak mempunyai insurans, 5HTP adalah tawar-menawar yang sesungguhnya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *