Evolusi pendiangan & Reka bentuk tempat perapian di rumah kita

Evolusi pendiangan & Reka bentuk tempat perapian di rumah kita

Pendiangan dari permulaan awal mereka ialah kedua-dua pusat komuniti di rumah menawarkan keselesaan, Keselamatan dan makanan panas. Nenek-moyang kita pada pokok-pokok boleh dikatakan pula tanpa makanan panas dan biskut, yang kami ambil untuk mewah hari. Lagi menu yang dimasak tidak hanya bermaksud keselesaan dan keseronokan, serta berbahaya dan bebas lazat patogen telah dikeluarkan daripada babak penghadaman dan kesihatan. Namun walaupun pendiangan awal adalah lebih sedikit daripada kebakaran kayu atau tanah gambut di bumi hearth mereka sudah berkembang hari kepada peralatan canggih yang menawarkan kedua-dua haba, rayuan visual dan memang berada di tengah-tengah kelengkapan aksesori di banyak rumah-rumah dan bangunan.

Abode bersejarah Saxon-zaman, sama ada ia adalah sebuah istana, rumah manor atau cottage satu bilik sederhana yang hina tidak syak lagi dan pasti dibina sekitar pendiang api. Bilik boleh ditambah pada tempoh masa yang berbeza dan peringkat Dewan atau di kotej seumur hidup, tetapi pendiang api adalah hub dan hubbub hidup awal Bahasa Inggeris tempatan memberikan haba untuk memasak makanan, rebus air dan Panaskan sehingga tulang penduduk dan tetamu.

Dewan umum ini pada kebiasaannya, walaupun tidak sentiasa, di tingkat bawah dan tingkat dan secara terbuka kepada bumbung. Api kerana ia biasanya ditempatkan di dalam Bilik, dan asap yang terhasil akan melayang keluar melalui tingkap terbuka, crevices dalam blunter – atau futuristically dalam sebuah lubang di bumbung yang dicipta hanya untuk tujuan dan peranan itu. Kelahiran cerobong supaya ia kelihatan seperti.

Teknologi dan perkara-perkara yang berubah dari masa ke semasa – kadang-kadang lebih baik seperti coal kerana minyak kurang berasap dan menyenangkan daripada kebakaran kayu bila dibakar di kuarters sedemikian kerana ini. Bukan untuk mengatakan bahawa penduduk awal pendiangan gambut dan kayu tidak bersyukur mereka makanan yang panas, selesa dan hangat. Namun Bilakah satu menganggap bahawa dalam Bilik biasa ini atau dipanaskan kawasan penduduk menginap tidak syak lagi telah berbohong dengan kebakaran atau perapian awal untuk memastikan hangat pada masa-masa cili.

Perapian dan Pemanas teknologi berarak pada supaya menjelang abad ke-12 tempat perapian yang tersembunyi di bilik-bilik lain di rumah bersama-sama dengan sistem ekzos cerobong mereka mula muncul di arena menjadi agak lebih biasa dan boleh didapati. Masih walaupun konsep dan dominasi pendiang api rumah Pusat masih dimainkan itu penting dan dominan peranan bahawa cerobong pula tidak mula digunakan di kawasan pusat bandar Dewan sehingga di awal 16’Th abad ke.

Buat dalam talian walaupun telah “menghisap Menara”atau saluran yang akhirnya telah diperkenalkan semasa pemerintahan Henry III menurut rekod-rekod yang bertulis pada masa itu. Namun malangnya tiada contoh sebenar Menara asap ini adalah masih dalam kewujudan. Pada mulanya saluran ini dibina semata-mata untuk membantu ekzos asap dan comot udara keluar dari bangunan.

Secara beransur-ansur ia seolah-olah pendiangan dan reka bentuk tempat pendiangan berlangsungnnya masa dan fungsi dari api sederhana di rumah untuk tempat pendiangan dengan timbunan cerobong mereka dan sebagai hiasan seni bina yang sangat hiasan dan kelengkapan isi rumah memang aksesori jika tidak Pusat titik.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *