Evening Primrose Oil – ubat herba

Evening Primrose Oil – ubat herba

Berasal dari Amerika Utara, evening primrose adalah sebuah wildflower kuning yang blooms pada waktu malam. Nama bunga ini adalah hasil daripada persamaan untuk primrose yang tetapi tumbuhan ini sebenarnya milik keluarga willow. Anak benih yang kecil adalah sumber asid linoleik gamma (GLA) yang baik. Ia telah telah digunakan untuk tujuan perubatan selama berabad-abad yang banyak, kedua-duanya secara dalaman serta luaran seperti. Secara tradisi dikenali sebagai ‘King’s cure-all’ di England, kilang tersebut juga digunakan perubatan oleh puak-puak asli Amerika. Minyak evening primrose yang diekstrak daripada biji wildflower ini menawarkan gabungan yang menarik antara ubatan herba dan pemakanan.

Dalam dekad yang lalu atau lebih telah meningkat minat dalam GLA dalam kalangan penyelidikan perubatan global. Walaupun tidak konklusif, kebanyakan penemuan telah menjanjikan dan positif, terutamanya dari segi pengurangan gejala atau penjelasan semua jenis keadaan keradangan, penyakit senggugut (PMS), Negeri-Negeri immunodepressed, penyakit kardiovaskular, penyakit kulit dan artritis.

GLA telah didapati berkesan sebagai agen anti-radang tetapi dengan tiada kesan sampingan yang biasa dilihat dengan ubat-ubatan anti-radang yang tradisional. GLA adalah sukar diperoleh lazimnya dalam diet kita, walaupun badan kita boleh mengeluarkan GLA dari asid lemak perlu yang dikenali sebagai asid linoleik. Banyak keadaan kesihatan dan gejala-gejala yang boleh timbul akibat kekurangan asid linoleik.

Tubuh manusia menggunakan GLA untuk membentuk prostaglandin E1 siri (PGE1). Jika anda menambah pengambilan GLA, anda secara automatik menggalakkan peningkatan dalam pembentukan PGE1, yang mempunyai pelbagai kesan yang baik. Siri PGE1 ini mungkin adalah salah satu prostaglandins seperti hormon utama yang membantu mengurangkan keradangan, pembentukan kolesterol, dan juga mengawal selia pembentukan sel-sel yang tidak normal dan salur darah dengan nada.

GLA dikatakan dapat membantu mengurangkan darah kaunseling dan kekejangan arteri, yang bersama-sama dengan keradangan vaskular faktor-faktor yang boleh menyumbang kepada masalah kardiovaskular. GLA seolah-olah mempunyai kesan yang baik terhadap sistem imun manusia, manakala PGE1 juga dipercayai memainkan peranan dalam melindungi hati dan merendahkan tekanan darah. Prostaglandin yang membantu mengekalkan fungsi gastrousus, pengaliran saraf, rembesan insulin dan garam dan air baki juga.

Manakala minyak evening primrose sering ditetapkan untuk wanita yang lebih muda untuk symptomatology payudara dan PMS, individu-individu yang lebih tua juga telah ditemui untuk sering mendapat manfaat besar daripada ekstrak. Ia boleh meringankan gejala-gejala dalam keadaan pelbagai seperti asma, alahan, gangguan autoimun, rambut rapuh dan kuku, gangguan kulit, dan tertentu sakit artritis. Pesakit telah didapati mempunyai tindak balas yang baik terutamanya apabila GLA diambil dalam kombinasi dengan Beta-karotena dan vitamin E.

Walau bagaimanapun, anda tidak akan melihat keputusan serta-merta kerana ia secara amnya mengambil sehingga lapan minggu untuk mengalami faedah-faedah tambahan GLA dalam diet anda. Memastikan label botol menyatakan bahawa minyak telah sejuk ditekan dan petikan tanpa pelarut.

Dos yang disyorkan yang biasa adalah 500 dan 1,000 mg dua kali atau tiga kali setiap hari tetapi dalam dos yang tinggi boleh ditetapkan untuk keadaan seperti ekzema, asma dan artritis.

Kesan-kesan sampingan akan diabaikan walaupun sesetengah individu mungkin mengalami rasa loya tetapi ini boleh dielak dengan memakan bersama-sama dengan makanan. Peratusan yang kecil daripada pesakit juga boleh melihat jerawat atau ruam kulit yang ringan. Walau bagaimanapun, ekstrak herba boleh memburukkan lagi serangan sawan dan orang-orang yang mengambil ubat-ubatan yang anti-seizure harus mengelak daripada ia. Sila semak dengan doktor anda sebelum bermula kursus evening primrose oil atau mana-mana lain-lain herba atau tumbuhan cabutan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *