Etika dan Moral Compasses: Sekiranya anda menjual produk-produk yang anda tidak beretika percaya?

Etika dan Moral Compasses: Sekiranya anda menjual produk-produk yang anda tidak beretika percaya?

SEMANGAT untuk keuntungan MUKADIMAH: satu-satunya cara untuk mengawal hidup anda, meningkatkan taraf hidup anda dan melepasi masih hidup semata-mata adalah untuk mencipta sendiri produk yang unik atau perkhidmatan yang anda tawarkan untuk meningkatkan bilangan orang dengan perkara-perkara yang bernilai yang anda kehendaki. Formula mudah ini terpakai kepada negara serta rakyat. Ekonomi saradiri yang mempunyai produk atau perkhidmatan yang bernilai untuk mengeksport ke dunia sendiri. Begitu juga, individu saradiri yang mempunyai sesuatu yang bernilai untuk bertukar-tukar di pasaran global. Perkara itu nilai berdasarkan bakat semulajadi anda, kemahiran, atau kepentingan dalam erti kata lain, semangat anda!

Adegan untuk perbincangan di parti makan malam anda seterusnya
Membuka adegan 1: Bertahun-tahun yang lalu, saya telah ditawarkan untuk beribu-ribu ringgit untuk lakukan keghairahan anda belok ke bengkel keuntungan pada tempat yang utama di negeri-negeri. Saya bertukar ke bawah. Mengapa? Bengkel yang ditaja oleh Syarikat rokok. Saya hanya tidak dapat melihat diri saya yang berdiri di atas pentas dengan sebuah iklan rokok yang besar di banner di belakang saya. Walaupun saya akan menyampaikan maklumat mengenai memperkasakan diri dan kejayaan perniagaan, saya akan dikaitkan dengan dan secara tidak langsung menyokong identiti jenama yang lebih baik, dan agenda yang menaja Syarikat.

Memotong adegan 2: saya pernah memenangi perjalanan dua ke sebuah pulau tropika. Sebahagian daripada syarat-syarat dan terma-terma menerima hadiah adalah bahawa saya nama dan/atau gambar boleh digunakan dalam promosi masa depan Syarikat. Penaja adalah sebuah syarikat arak. Saya menolak Hadiah atas sebab-sebab yang sama bagi senario 1 di atas.

Pudar untuk adegan 3: beberapa hari yang lalu, seseorang bertanya saya soalan.

Dia: Walt, Apakah agama kamu?

Saya: Itulah soalan memimpin.

Dia: maksud saya, Adakah anda seorang Kristian?

Saya: [Aku berhenti sejenak untuk mencari jawapan yang tepat.]

Dia: Baik, Adakah anda Islam?

Saya: Itu bukan pilihan sahaja, anda tahu. Soalan tidak buruk sebagai perangkap ‘Telah anda berhenti menewaskan isteri anda?’ yang popular, tetapi ia hampir seperti bertanya, ‘Apakah jenis meriam Adakah anda membawa?’ Ia bermula dengan satu anggapan asas yang tidak melangkah kembali objektiviti dalam cukup jauh.

Dia: Ok, baik Adakah anda percaya pada Tuhan?

Saya: Sekali lagi, soalan adalah cacat. Sudah tentu, jika saya terpaksa menjawab YA atau tidak, saya akan berkata Ya, tetapi yang benar-benar tidak memberitahu anda apa-apa tentang saya. Untuk satu hal, anda tidak tahu sama ada kita sebenarnya berkongsi konsep sama Tuhan. Tuhan boleh turnip, untuk semua yang anda tahu.

Apa yang lebih penting, bagi saya, apabila saya berjumpa atau berniaga dengan seseorang adalah tidak menentukan apa agama tertentu (jika ada) beliau mendakwa tergolong, tetapi untuk melihat jika dia berkongsi rasa sama etika peribadi dan Kompas moral yang membuatkan kami serasi. Banyak jenayah terhadap kemanusiaan telah dilakukan atas nama agama. Banyak tuntutan Klansmen akan orang-orang Kristian yang baik, dan banyak tuntutan pengganas untuk menjadi Muslim yang baik.

Ia adalah sistem kepercayaan seseorang secara keseluruhan dan jika tindakan mereka adalah selaras dengan kepercayaan-kepercayaan yang penting kepada saya.

Membubarkan untuk adegan 4: beberapa malam yang lalu, beberapa rakan-rakan dan saya mempunyai perbincangan yang meriah kira-kira produk yang berbeza untuk menjual dalam perniagaan. Pandangan mereka sendiri adalah bahawa pemilik perniagaan semata-mata memenuhi keperluan orang ramai.

Mereka: Jika masyarakat mahukan daging yang diproses, menjual ’em daging yang diproses. Jika mereka ingin cheeseburgers, menjual ’em cheeseburgers. Jika mereka mahukan Rokok, menjual ’em mereka terlalu. Satu produk yang ada hanya sebagai layak sebagai satu lagi.

Walt: Tetapi Bagaimana jika saya percaya rokok rokok memudaratkan kedua-dua peribadi, umum dan alam sekitar? Dan, bagaimana jika saya tidak percaya orang harus membunuh dan makan haiwan?

Mereka: Orang yang mempunyai pilihan. Anda tidak akan memaksa mereka untuk membeli.

Walaupun sebagai penjual, saya bukan orang yang melakukan pembunuhan atau Rokok, tidak akan saya akan melanggar etika peribadi saya sendiri dengan menjual sesuatu yang menyumbang kepada pembunuhan haiwan dan menyumbang kepada rakyat (dan saya sendiri “terpakai”) semakin merosot Kesihatan? Alamak, hanya supaya anda tahu di mana saya berdiri: Jika atas sebarang sebab yang aku boleh bagi soda yang berbaring di sekitar rumah saya, saya tidak akan menawarkan kepada tetamu untuk minum kerana saya percaya ia mempunyai racun, bahkan jika mereka fikir ia adalah makanan. Kita (termasuk diri saya sendiri) semua akui saya sedikit pelik dengan cara ini.)

Itu adalah hanya pendapat saya

Jadi pilihan saya sendiri kurang dipandu oleh berapa banyak wang yang ada untuk membuat, tetapi hanya jika saya berasa baik tentang apa yang saya menggalakkan. Adakah ia sesuai dengan rasa saya sendiri apa yang betul dan salah? Berurusan dengan orang-orang dari pelbagai budaya dan agama, ia seolah-olah ada satu kepercayaan asas bahawa perniagaan adalah semata-mata tentang mengisi keperluan. Dan perniagaan itu “baik” untuk mendapatkan ke-maksud perniagaan orang-orang yang boleh membuat wang besar-adalah sememangnya dan semestinya mereka yang pander kepada maksiat, atau keinginan yang tidak-begitu-sihat.

Perbezaan antara moral dan etika.
Sekarang, sebelum saya meminta anda untuk mengambil kira di mana anda berdiri di atas isu ini, Izinkan saya menawarkan beberapa definisi.

Moral adalah apa masyarakat memutuskan akan kepentingan hidup yang terbaik.

Ini berbeza dari satu masyarakat ke masyarakat, dan apa telah disukai oleh seorang masyarakat boleh menjadi sempurna moral boleh diterima di negara lain. Kod moral, oleh itu, adalah satu siri perjanjian yang mana seseorang telah melanggan untuk menjamin kelangsungan hidup yang tertentu Kumpulan-Kumpulan, dalam kes ini, sedang masyarakat.

Satu tindakan survival adalah tindakan yang murni. Dan perkara-perkara yang dianggap tidak bermoral yang dianggap contrasurvival- atau bertentangan dengan kewujudan Kumpulan

Etika, di sisi lain, adalah kajian terhadap sifat umum moral dan pilihan moral yang khusus yang dibuat oleh individu dalam hubungan dengan orang lain. Ia adalah berdasarkan salah satu kepercayaan peribadi tentang apa yang betul dan salah. Untuk kod etika, oleh itu, adalah set sekatan-sekatan tertentu yang menyertai untuk memperbaiki cara pengendalian kehidupan seseorang. Orang yang menjalankan sendiri mengikut Kod tersebut kerana dia mahu, atau kerana dia merasakan dia cukup bangga atau cukup layak atau cukup bertamadun untuk berkelakuan begitu. Etika adalah satu perkara peribadi.

Jadi, sebagai contoh, jika masyarakat melalui perjanjian, dan dikuatkuasakan oleh undang-undang, bersetuju bahawa ia adalah tidak bermoral dan oleh itu haram untuk menanam dan menjual herba sendiri, atau untuk menawarkan perkhidmatan yang dianggap terhadap kepentingan terbaik Kumpulan, maka ia boleh menjadi satu cabaran etika peribadi apabila anda terlibat dalam aktiviti itu. Pada masa yang sama, hanya kerana sesuatu yang dianggap boleh diterima oleh masyarakat dan undang-undang (katakan hukuman mati), tidak bermakna rasa etika peribadi anda membuatkan anda selesa dengan terlibat dalam atau menyokong aktiviti itu, dan itulah titik perbincangan untuk kolum hari ini.

Jadi, di mana Adakah anda menarik line?

Berikut adalah beberapa soalan yang saya ingin mencabar anda untuk mempertimbangkan semalam:

Bagaimana saya akan pergi dalam melaksanakan agenda perniagaan saya?

Di mana saya sendiri rasa etika peribadi dan Kompas moral akan membimbing saya?

Apakah kepercayaan sistem saya agama saya, kerana ia telah-beritahu saya betul dan salah bagi saya untuk melakukan?

Sebagai pemilik perniagaan, saya hanya menyediakan keperluan dan hanya menjual apa sahaja adalah “Hukum” untuk menjual tanpa mengambil kira sama ada saya secara peribadi percaya di dalamnya?

Atau Adakah saya menawarkan dunia sesuatu yang bergerak dalam arah yang positif dan semangat, mengikut keyakinan dan semangat saya sendiri?

Jangan, boleh saya, sekiranya saya menjual produk yang saya tahu untuk menjadi berbahaya?

[Peribadi] Sebagai jurulatih, Adakah saya membantu orang lain berjaya dalam perniagaan jika mereka memilih untuk menjual produk tersebut yang tidak dalam synch dengan keyakinan saya sendiri?

Hanya beberapa perkara untuk bersembang tentang perhimpunan sosial anda seterusnya, dan apabila anda berbuat demikian, sila sertakan saya dalam perbincangan!

P.S.: sudah tentu, Semua ini perkara hanya jika sistem kepercayaan anda keluar daripada synch dengan penonton sasaran anda. Jika menggunakan contoh-contoh di atas, anda telah benar-benar tiada masalah peribadi dengan assassinating haiwan, bellowing asap untuk merosakkan sendiri dan Kesihatan orang lain, chugging turun satu pint buatan dan membunuh sel-sel otak sedikit setiap sekarang dan kemudian, maka artikel ini bukanlah untuk anda! (Boleh anda rasa sedikit kecenderungan, tiada?)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *