Etika dan keesahan pemindahan Organ

Etika dan keesahan pemindahan Organ

Salah satu pencapaian besar dalam Sains Perubatan ialah pembedahan pemindahan organ. Orang-orang yang mempunyai kegagalan organ dan mengulanginya mati boleh kini diberi nafas baru kehidupan oleh kemurahan penderma organ yang memberikan sebahagian daripada badan-badan mereka sendiri untuk menyimpan atau meningkatkan kehidupan orang lain. Walau bagaimanapun, Terdapat banyak isu-isu etika dan kontroversi yang berkaitan dengan pemindahan organ.

Perbincangan mengenai etika dalam pemindahan organ selalunya akan menarik soalan-soalan seperti misalnya:-

Boleh organ-organ manusia boleh didagangkan secara komersial, jika tidak mengapa? Harus orang yang sudah menerima pemindahan satu dibenarkan antara satu sama lain? Harus penagih alkohol diberi pemindahan hati, di mana selepas semua, ia adalah ketagihan arak mereka yang merosakkan alat mereka di tempat pertama? Apakah sumber organ-organ yang digunakan dalam organ pemindahan operasi?

Mungkin paling kontroversi tajuk-tajuk perbahasan Etika ini adalah mengenai perolehan dan pengagihan organ-organ manusia untuk pemindahan dan tertumpu kepada soalan-soalan daripada bagaimana kami mendapatkan organ-organ tersebut dan bagaimana kita menentukan yang akan menerima pemindahan organ?

Kerana selalu ada penderma organ kurang daripada terdapat potensi penerima, fakta ini membuat perbahasan terakhir yang perlu mendapatkan organ yang disediakan sangat emosi dan panas yang tidak menghairankan kerana nyawa dipertaruhkan.

Untuk mengkompaun masalah, pemindahan organ adalah prosedur pembedahan yang sangat mahal dan hanya orang kaya mampu mereka. Orang-orang yang kurang mungkin tidak pernah mendapat peluang pemindahan walaupun mereka memerlukannya lebih segera daripada rakan-rakan mereka yang kaya. Pilihan yang mendapatkan organ-organ perlu bergantung kepada kerajaan yang mampu?

Kemudian terdapat isu tidak semua orang bersetuju apabila kematian penderma yang benar-benar terjadi. Ia apabila jantung dan paru-paru berhenti berfungsi atau penderma disahkan otak mati?

Bagaimana pula dengan persetujuan penderma? Pada masa kini, penderma perlu bersetuju untuk kapal penderma organ agar organ-organ dikeluarkan kecuali di Singapura yang mempunyai yang kontroversi manusia Organ PERMINDAHAN Akta (HOTA). Akta ini menganggap bahawa semua warga Singapura telah bersetuju untuk menjadi penderma organ melainkan memilih untuk keluar. Walau bagaimanapun, umat Islam adalah dikecualikan daripada Akta tersebut atas sebab-sebab keagamaan.

Itulah cara yang lebih baik untuk mendapatkan persetujuan daripada penderma? Dengan menguatkuasakan undang-undang atau bergantung kepada penderma yang sanggup?

Kerana kebanyakan orang boleh hidup dengan hanya satu buah pinggang atau satu mata, yang organ-organ yang boleh didermakan ketika penderma yang masih hidup. Penderma dibenarkan untuk menjual buah pinggang beliau? Hujah terhadap membenarkan perdagangan perdagangan organ-organ manusia adalah bahawa ia boleh menggalakkan orang-orang yang miskin untuk menjual organ-organ mereka dan juga boleh menggalakkan organ tidak beretika sindiket dagangan raket.

Ada orang-orang yang menderita atas kematian yang berturut-turut menunggu untuk pemindahan organ untuk menyelamatkan nyawa mereka dan keputusan tentang etika dalam pemindahan organ akan mempunyai impak yang besar kepada mereka. Apakah kedudukan anda pada isu-isu etika ini organ manusia pemindahan?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *